Vekrakos
Spartorama | Το συναινετικό διαζύγιο από το χθες στο σήμερα

Το συναινετικό διαζύγιο από το χθες στο σήμερα

Spartorama 15/10/2020 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Χρήσιμα
Το συναινετικό διαζύγιο από το χθες στο σήμερα
Στο τροποποιημένο άρθρο 1441 ΑΚ αναφέρεται η νέα διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου όπου δηλώνεται πως θα πρέπει να υπάρχει (έγγραφη) ιδιωτική συμφωνία των συζύγων που να δηλώνουν πως επιθυμούν να λύσουν το γάμο τους
Οδός Εμπόρων

Ο θεσμός του συναινετικού διαζυγίου έκανε τη πρώτη εμφάνιση του με το άρθρο 16 του Ν 1329/1983. Μέσα από την ενσωμάτωση του θεσμού στο ελληνικό δίκαιο έγινε αποδεκτό πως ο γάμος αποτελεί πρωτίστως σύμβαση μεταξύ των συζύγων και δεν είναι μόνο ζήτημα που αφορά τη δημόσια τάξη.

Στο παρελθόν, για να λύσουν συναινετικά το γάμο τους θα έπρεπε να υπάρχει ρητή συμφωνία διάζευξης των συζύγων, η οποία θα έπρεπε κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας να επικυρωθεί από το δικαστήριο. Με το άρθρο 3 παρ. 2 του νόμου 4055/2012, επήλθαν οι ακόλουθες τροποποιήσεις στο άρθρο 1441 ΑΚ που αφορά το συναινετικό διαζύγιο:

  1. μειώθηκε στο μισό η ελάχιστη διάρκεια του γάμου που απαιτούνταν πριν από τη συναινετική λύση, από το ένα έτος στους έξι μήνες και
  2. επήλθε κατάργηση της υποχρέωσης για δεύτερη δήλωση περί προθέσεως συναινετικής λύσης του γάμου στο δικαστήριο.
Ωστόσο και με τον νόμο 4055/2012 διατηρήθηκε η δικαστηριακή λύση μέσω της υποβολής στο δικαστήριο της συμφωνίας των συζύγων καθώς και η κατοχύρωση της εκτελεστότητας των συμφωνιών που αφορούν τα τέκνα και την υποχρέωση για διατροφή τους. Με το άρθρο 22 του Ν 4509/2017 επήλθαν ριζικές αλλαγές στη διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου. Στο τροποποιημένο άρθρο 1441 ΑΚ αναφέρεται η νέα διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου όπου δηλώνεται πως θα πρέπει να υπάρχει (έγγραφη) ιδιωτική συμφωνία των συζύγων που να δηλώνουν πως επιθυμούν να λύσουν το γάμο τους.

Μαζί με το ιδιωτικό συμφωνητικό θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη στο ίδιο συμφωνητικό ή σε επιπρόσθετο που να αναφέρει τι θα ισχύει σχετικά με τα ζητήματα της επιμέλειας, της επικοινωνίας και της διατροφής των τέκνων. Στη συνέχεια βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής των συζύγων στο ειρηνοδικείο και το ιδιωτικό συμφωνητικό μαζί με το συμφωνητικό για την επιμέλεια, την επικοινωνία και τη διατροφή των τέκνων προσκομίζεται στον συμβολαιογράφο.

Ο Δικηγόρος (δικηγόρος Αθήνα Κωσταντίνος Καμουζής) με τη σειρά του συντάσσει τη συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, η οποία καταχωρείται στο ληξιαρχείο που είχε καταχωρηθεί ο γάμος. Σε περίπτωση που ο γάμος μεταξύ των πρώην πλέον συζύγων ήταν θρησκευτικός ακολουθείται η διαδικασία για τη πνευματική λύση του γάμου ώστε πλέον να μην υπάρχουν προβλήματα αν θέλει κάποιος από τους συζύγους να τελέσει νέο θρησκευτικό γάμο. Πλέον το συναινετικό διαζύγιο είναι μια διαδικασία γρήγορη, χαμηλότερου κόστους σε σχέση με το παρελθόν, πιο σύγχρονη από ποτέ.

Συνοψίζοντας, το συναινετικό διαζύγιο στο παρελθόν είχε δικαστηριακή μορφή, πλέον όμως η διαδικασία που ακολουθείται είναι εξωδικαστηριακή με την αρωγή δύο δικηγόρων (ένας για το κάθε μέρος) και ενός συμβολαιογράφου.


Οδός Εμπόρων