Vekrakos
Spartorama | «Ηλίας Γλεντζές: Ο Τουρκοφάγος της Λακωνίας στην Κύπρο», από τον Θεοφάνη Λάζαρη

«Ηλίας Γλεντζές: Ο Τουρκοφάγος της Λακωνίας στην Κύπρο», από τον Θεοφάνη Λάζαρη

Θεοφάνης Λάζαρης 15/04/2020 Εκτύπωση Άρθρα Ιστορία Κοινωνία Λακωνία
«Ηλίας Γλεντζές: Ο Τουρκοφάγος της Λακωνίας στην Κύπρο», από τον Θεοφάνη Λάζαρη
Πρόταση: Να μετονομασθεί το αθλητικό κέντρο Δήμου Ευρώτα στο Βλαχιώτη σε αθλητικό κέντρο «Ηλίας Γλεντζές»
Οδός Εμπόρων

Η Προσωποποίηση του Θάρρους, της Ανδρείας, του Καθήκοντος και της Υπεράσπισης των Ιδανικών μας

Είμαι πολύ μικρός για να γράψω ο,τιδήποτε για το Στρατηγό κ. Ηλία Γλεντζέ για αυτό και ζητώ εξ’ αρχής συγνώμη. Δεν ήταν δυνατόν όμως τα ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ να μην αναφερθούν σε αυτόν. Αυτόν που με το παράδειγμά του την ώρα της μάχης ένωσε τη βαριά κληρονομιά των προγόνων μας με τη δική του παρουσία. Αποτελεί άλλη μια και μάλιστα με λακωνική σφραγίδα απόδειξη γιατί ο Θεός μας επιτρέπει να ζούμε στην αγιασμένη και ποτισμένη με αίματα αγίων και ηρώων πατρίδα, στην Ελλάδα μας. 

Μια γεύση από τα σπουδαία κατορθώματά του, που κόβουν την ανάσα, που κάνουν τα μάτια να δακρύζουν από συγκίνηση και υπερηφάνεια και ένα ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης είναι η αναδημοσίευση παλαιότερου άρθρου του ιστολογίου spartorama.gr που μπορείτε να δείτε εδώ.

Έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν παραινέσεις σε προηγούμενη δημοτική αρχή του Δήμου Ευρώτα κι από άλλους Λάκωνες, χωρίς όμως αποτέλεσμα για να τιμηθεί όπως του αξίζει ο Στρατηγός κ. Ηλίας Γλεντζές. Θα επανέλθουμε σήμερα με συγκεκριμένη πρόταση προς τον Δήμαρχο Ευρώτα κ. Βέρδο Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο. Η πρόταση είναι η εξής: να μετονομασθεί το αθλητικό κέντρο Δήμου Ευρώτα στο Βλαχιώτη σε αθλητικό κέντρο «Ηλίας Γλεντζές» με επιγραφή που θα τοποθετηθεί στην είσοδό του και παράλληλη τοποθέτηση της προτομής του στον περιβάλλοντα χώρο σε εμφανές σημείο. 

Είναι ιστορικά επιβαλλόμενο και ηθικά και εθνικά απολύτως ορθό να τιμώνται όσοι έχουν φύγει από τη ζωή και πρόσφεραν το αίμα τους για την υπεράσπιση της ελευθερίας. Έχουμε την τύχη ο Στρατηγός κ. Ηλίας Γλεντζές να ζει ανάμεσά μας, με ταπεινότητα, γεγονός που αυξάνει το σεβασμό και την εκτίμηση προς το πρόσωπό του. Είναι λοιπόν ακόμη καλύτερο να τιμηθεί όσο ζει για να του αποδώσει η λακωνική κοινωνία τα οφειλόμενα. Κάθε ημέρα που περνάει όμως, καθιστά όλους εμάς υπόλογους απέναντί του για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση που υπάρχει σε σχέση με την έμπρακτη απόδοση τιμής προς το πρόσωπό του. 

Εάν γίνει δεκτή η πρότασή μου προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα ο κ. Γλεντζές θα έχει την ευκαιρία να δει και με τα μάτια του σώματος αλλά και της ψυχής να μένει το όνομά του χαραγμένο για πάντα στον τόπο μας. 

Ταυτόχρονα όλοι εμείς θα μπορούμε να τον κοιτάζουμε στα μάτια ξέροντας ότι έχουμε κάνει πράξη όσα νιώθει η ψυχή μας. Κι όταν θα μιλάμε στα παιδιά μας για τον ήρωα της Λακωνίας που ζει ανάμεσά μας κι αναφέροντας το όνομά του, αυτά θα μας ρωτούν: «Τι έκανε η πατρίδα και η Λακωνία για αυτόν;» θα μπορούμε ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΥΒΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ντροπιασμένοι απαντώντας μονολεκτικά τη λέξη ΤΙΠΟΤΑ.

Σε μία εποχή όπου η αγάπη για την πατρίδα είναι απολύτως απαραίτητη, η συνέχεια της αδράνειας ως προς την απόδοση της πρέπουσας τιμής προς το Στρατηγό Ηλία Γλεντζέ, είναι «λιποταξία» από το εθνικό καθήκον. Η λιποταξία αυτή μας καθιστά αναπολόγητους απέναντί του και απέναντι στην πατρίδα. Είναι αδιανόητο να γυρνάμε την πλάτη σε αυτούς που με την ανδρεία τους την ώρα της μάχης δίνουν οξυγόνο στην ελευθερία τη δική μας και της επιτρέπουν να ζει. 

Η ιστορία με το αλάνθαστο σημάδι της μας έχει στο στόχαστρο. Ας τιμήσουμε τον ήρωα. Ας γλιτώσουμε τον «ιστορικό μας θάνατο».


Θεοφάνης Λάζαρης


Οδός Εμπόρων