Vekrakos
Spartorama | Βιολογικοί Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου: Το «θαύμα» της ελληνικής ελαιοκομίας που σαρώνει στους διεθνείς διαγωνισμούς

Βιολογικοί Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου: Το «θαύμα» της ελληνικής ελαιοκομίας που σαρώνει στους διεθνείς διαγωνισμούς

Spartorama 23/07/2023 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Οικονομία
Βιολογικοί Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου: Το «θαύμα» της ελληνικής ελαιοκομίας που σαρώνει στους διεθνείς διαγωνισμούς
«Έχουμε εστιάσει, με επιστημονική τεκμηρίωση και διεθνή αναγνώριση, στην παραγωγή λειτουργικών τροφίμων υψηλής ποιότητας δηλαδή τροφίμων που έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία»

Οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, εδώ και 31 χρόνια είναι ενεργοί στον χώρο της ελαιοκομίας, με την έδρα τους να βρίσκεται στην Σπάρτη, Λακωνίας στους πρόποδες του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα. Πρόκειται για πρωτοπόρους στην βιολογική καλλιέργεια στην Ελλάδα ενώ  καλλιέργησαν, τυποποίησαν και επεξεργάστηκαν την πρώτη ύλη αποκλειστικά των δικών τους βιολογικών ελαιώνων, με τρόπο πολύ φιλικό στο περιβάλλον. Παράλληλα κατέχουν και το παγκόσμιο ρεκόρ για Έλληνα ελαιοπαραγωγό έχοντας κατακτήσει συνολικά 782 διεθνή βραβεία, με την τελευταία επιτυχία τους να έρχεται στα OLYMP TASTE AWARDS 2023 όπου πέτυχαν και ένα μοναδικό 100/100. 

Ο Νίκος Σακελλαρόπουλος, Χημικός Μηχανικός M.Sc. και Υπεύθυνος Παραγωγής στους Βιολογικούς Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου μιλάει στο Exportgreece για την επιτυχημένη πορεία των βιολογικών ελαιώνων στο χώρο της ελαιοκομίας.

–Πείτε μας λίγα λόγια για τους βιολογικούς ελαιώνες σας, πώς ξεκίνησε η πορεία σας στον χώρο της ελαιοκομίας; 

Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε συνειδητά με τη βιολογική καλλιέργεια, γνωρίζοντας τα οφέλη που αυτή συνεπάγεται για το περιβάλλον αλλά και για την ανθρώπινη υγεία. Ξεκινήσαμε το 1992, όταν η βιολογική γεωργία ήταν άγνωστη τότε στην Ελλάδα. Επιλέξαμε τον τόπο μας, την Σπάρτη Λακωνίας, όπου οι συνθήκες είναι ιδανικές για την καλλιέργεια ελιάς. Στόχος μας δεν ήταν να παράγουμε τεράστιες ποσότητες ελαιολάδου και ελιών. Εξαρχής, εκπαιδευτήκαμε, δοκιμάσαμε, πειραματιστήκαμε και εν συνεχεία αποφασίσαμε πως είναι μονόδρομος για εμάς η παραγωγή πιστοποιημένων βιολογικών ελαιοπροϊόντων limited edition, με ταυτότητα και υγειοπροστατευτικές ιδιότητες. Είμαστε ο ορισμός του πολύ γνωστού όρου στο εξωτερικό Single Estate βιολογικού παραγωγού, αλλά σε συγκεκριμένο Terroir και με μεθόδους όπως η Αναγεννητική ελαιοκαλλιέργεια (Regenerative Agriculture), που συνδυάζουν τις ιδιαίτερες γεύσεις του τόπου, κρατώντας πάντα ψηλά στην ταυτότητα τους το Ελληνικό στοιχείο και την διαχρονική παράδοση του τόπου μας και της χώρας μας.

–Έχετε εστιάσει στην βιολογική παραγωγή και έχετε δικαιωθεί καθώς έχετε πλησιάσει τα 800 Διεθνή Βραβεία. Πώς φτάσατε εκεί και ποια είναι τα επόμενα σας σχέδια;

Η παραγωγή βιολογικού ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών, στο επίπεδο που βρίσκονται τα ελαιοπροϊόντα των βιολογικών Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, είναι αρκετά δύσκολη και έχει αρκετά προαπαιτούμενα. Χρειάζεται συνεχής επιμόρφωση, παρακολούθηση των αγορών και των εξελίξεων στο χώρο του ελαιολάδου, διαρκή παρουσία στους ελαιώνες, ιδιαίτερη φροντίδα στα ελαιόδεντρα, εκμάθηση των πλέον εξελιγμένων τεχνικών και δεδομένων παραγωγής μέσω προτύπων υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, με απόλυτη αφοσίωση. Καθώς στην βιολογική καλλιέργεια δεν επιτρέπονται σκευάσματα για την καταπολέμηση οποιουδήποτε ανεπιθύμητου φαινομένου ή για την αύξηση της ετήσιας παραγωγής, χρειάζονται εξειδικευμένες λύσεις, ιδιαίτερη ενασχόληση και εμπειρία. Θεωρούμε βασικότερο παράγοντα όλων, την επιστημονική εκπαίδευση και την πρακτική κατάρτιση μας σε ότι αφορά στην παραγωγή αυτών των ελαιοπροϊόντων. Η πρακτική απόδειξη της υψηλής αυτής ποιότητας ήταν και είναι η συμμετοχή μας σε αναγνωρισμένους διεθνείς διαγωνισμούς. Εκεί όμως, ο συναγωνισμός και ο βαθμός δυσκολίας που συναντήσαμε από το 2012 που συμμετέχουμε έως και σήμερα είναι τεράστιος. Δεν συγχωρείται το παραμικρό ελάττωμα από τους ειδικούς κριτές, με ταυτόχρονα σημαντικό συναγωνισμό και εξαιρετικές συμμετοχές από πολύ μεγάλες εταιρείες με τεράστιες ποσότητες που φυσικά έχουν πολλές επιλογές ποιοτήτων και ποικιλιών, ανά τον κόσμο. 

Για αυτό τον λόγο απαιτήθηκαν 20 χρόνια προετοιμασίας, εξέλιξης και βελτίωσης ώστε να γίνει εφικτό να βρεθούμε σε αυτό το επίπεδο των 769 διεθνών βραβεύσεων στους μεγαλύτερους, πλέον αναγνωρισμένους και έγκυρους διαγωνισμούς του κόσμου. Αυτό είναι το σχέδιο και η πορεία που θέλουμε να ακολουθήσουμε ως βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου στο μέλλον. Παραμένουμε πιστοί στην διαδρομή που χαράξαμε πριν από πάνω από 30 χρόνια και εξελισσόμαστε, χωρίς να παρεκκλίνουμε. 


–Μπορείτε να μας αναφέρετε σε ποιες χώρες εξάγετε και τι ποσοστό αντιστοιχεί στις εξαγωγές στα ίδια προϊόντα; Έχετε κάποια αγορά στόχο στην οποία θα θέλατε να κάνετε είσοδο; 

Οι εξαγωγές μας, ως ποσοστό, αγγίζουν το 90% της παραγωγής των ελαιοπροϊόντων μας και οι χώρες που εξάγουμε συνολικά είναι δεκαέξι (16), μεταξύ αυτών το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, οι Η.Π.Α., η Γαλλία, ο Καναδάς, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Πολωνία, η Ρουμανία κ.ά.

Φυσικά υπάρχουν χώρες που θα θέλαμε να κάνουμε είσοδο, που βρίσκονται κυρίως στην Ασιατική ήπειρο, οι οποίες διαθέτουν μεγάλο εξαγωγικό ενδιαφέρον για τον τομέα μας και αποτελούν αναπτυσσόμενες αγορές που αναζητούν ποιοτικά ελαιοπροϊόντα.

–Όσον αφορά τα ελληνικά τρόφιμα και τους καταναλωτές του εξωτερικού, ποια είναι η αντιμετώπιση τους; Είναι εύκολο να κερδίσει κανείς την εμπιστοσύνη των καταναλωτών εκτός Ελλάδος; Ποια είναι η προσωπική σας εμπειρία σε αυτό; 

Θα έλεγα ότι τα ελληνικά τρόφιμα και το επιχειρείν στις εξαγωγές δεν είναι ένας αγώνας ταχύτητας που λαμβάνει χώρα μια φορά, αλλά ένας διαρκής αγώνας αντοχής με πολλές και δύσβατες διαδρομές, με δύσκολες στιγμές που απαιτεί αντοχή και επιμονή στον στόχο. Οι καταναλωτές του εξωτερικού είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί στην επιλογή προϊόντων και δύσκολα εμπιστεύονται νέα προϊόντα στο χώρο των τροφίμων. Πιστεύω ότι χρειάζεται επιμόρφωση και έρευνα αγοράς σε βάθος πριν το ξεκίνημα, να αποκτήσεις γνώση, να δοκιμάσεις, να πειραματιστείς και να διδαχθείς από τα λάθη που μοιραία θα γίνουν, βάζοντας τη δική σου έμπνευση και ταυτότητα σε ότι κάνεις. Ταυτόχρονα, χρειάζεται το εκάστοτε προϊόν να συνοδεύεται από κάποια πρόσθετα χαρακτηριστικά, καινοτομίες και αναγνωρισμένη ποιότητα ώστε να μπορούν να εξαχθούν με μεγαλύτερη ευκολία και να διαβεβαιώνουν στον καταναλωτή πως βρίσκεται σε πολύ υψηλό ποιοτικό επίπεδο και αποτελεί μια καλή επιλογή. 


–Θα υπάρξουν νέες επενδυτικές κινήσεις; Αν ναι, σε τι κατεύθυνση θα κινηθείτε; 

Συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε, αυτό μόνο θα πω, χωρίς να χάνουμε την αρχική μας κατεύθυνση, με απόλυτη προσήλωση στο στόχο μας. Ό,τι νεότερο υπάρχει το ανακοινώνουμε όταν και μόλις ολοκληρωθεί.

–Βλέπουμε ότι τα βιολογικά ελαιόλαδα σας και οι βιολογικές ελιές σας συμμετέχουν σε προγράμματα κλινικής μελέτης από κορυφαία πανεπιστήμια όπως το Harvard, το Yale αλλά και το ΕΚΠΑ. Πείτε μας λίγα λόγια για τις μελέτες αυτές. 

Έχουμε εστιάσει, με επιστημονική τεκμηρίωση και διεθνή αναγνώριση, στην παραγωγή λειτουργικών τροφίμων υψηλής ποιότητας δηλαδή τροφίμων που έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Σήμερα, τα βιολογικά ελαιόλαδα μας, αξιοποιούνται στην τριετή έρευνα «Παρεμβατική Μελέτη Μεσογειακής Διατροφής», που πραγματοποιείται από το πανεπιστήμιο του Harvard και τη σχολή Δημόσιας Υγείας, στην καθημερινή διατροφή 1000 εθελοντών πυροσβεστών σε 44 πυροσβεστικούς σταθμούς των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Παράλληλα, οι βιολογικές ελιές Καλαμών των ελαιώνων μας συμμετέχουν αποκλειστικά στην έρευνα με τίτλο «Olives for Health», που διενεργείται από ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Yale της Αμερικής, σε συνεργασία με ερευνητές από το τμήμα Καρδιολογίας, της Ιατρικής Σχολής του Yale. Η έρευνα βρίσκεται πλέον στην γνωστή επιστημονική βάση δεδομένων κλινικών μελετών ClinicalTrials.gov (με κωδικό NCT05218980), των 50 πολιτειών της Αμερικής και άλλων 220 χωρών, και διατηρείται από την Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη (National Library of Medicine) στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ. Σκοπός αυτών μελετών είναι να εκτιμήσουν τα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία που προκύπτουν από την καθημερινή κατανάλωση των βιολογικών ελαιοπροϊόντων μας. 


Σημαντική είναι επίσης η 1η κλινική μελέτη του ΕΚΠΑ σχετικά με τη θετική επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης ελιών τύπου Καλαμών των ελαιώνων μας στο λιπιδαιμικό προφίλ υγιών εθελοντών και ειδικότερα στον λόγο LDL/HDL χοληστερόλης και στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Με βάση τα θετικά αποτελέσματα της 1ης μελέτης πραγματοποιήθηκε 2η κλινική μελέτη σε μεγαλύτερη ομάδα ασθενών με υπερλιπιδαιμία, πενταετούς διάρκειας, από το 2017 έως το 2022 και είχε τίτλο «Η επίδραση της ημερήσιας κατανάλωσης επιτραπέζιων ελιών Καλαμών στο Λιπιδαιμικό προφίλ ασθενών με υπερλιπιδαιμία». 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Μονάδα Υπέρτασης, της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, στο Ιπποκράτειο ΓΝΑ (Δ/ντης Καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούφης) και στο Βιοπαθολογικό Εργαστήριο, του 401 ΓΣΝΑ (Διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Λιασκώνης) σε συνεργασία με το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ (καθηγητής Νικόλαος Δρακούλης), ενώ συμμετείχαν 94 εθελοντές εκ των οποίων 71 ολοκλήρωσαν την κλινική μελέτη. Στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα βρέθηκαν στα επίπεδα χοληστερόλης και LDL των 71 ασθενών (p<0,05), ενώ δεν παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή στα επίπεδα HDL και TG. Η χοληστερόλη παρουσίασε σημαντική μείωση κατά 9,01 μονάδες και τα επίπεδα της LDL έδειξαν μείωση κατά 10,98 μονάδες μετά από μόνο 30 ημέρες καθημερινής κατανάλωσης μόλις πέντε ελιών. 

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα αυτών των δύο κλινικών μελετών, με ημερήσια πρόσληψη μόλις 5 βιολογικών ελιών των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, επέτρεψαν στην ερευνητική ομάδα της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ να μετατρέψει τις ελιές υπό την μορφή σκόνης σε κάψουλα, με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και να διενεργήσει το πρώτο τμήμα της 3ης κλινικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς με υπερλιπιδαιμία, οι οποίοι λάμβαναν καθημερινά 2 κάψουλες του συμπληρώματος διατροφής που έχει γνωστοποιηθεί στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και παράχθηκε από βιολογικές ελιές Καλαμών των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου.


Πηγή: https://exportgreece.gr/


Οδός Εμπόρων