Vekrakos
Spartorama | Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου: Οι ελιές της Σπάρτης γίνονται super food

Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου: Οι ελιές της Σπάρτης γίνονται super food

Spartorama 20/04/2025 Εκτύπωση Δημοτικά Διατροφή Κοινωνία Οικονομία
Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου: Οι ελιές της Σπάρτης γίνονται super food
Το προϊόν έχει ήδη γνωστοποιηθεί στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και υποστηρίζεται από διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας

Κλινικές μελέτες αποδεικνύουν την καρδιοπροστατευτική δράση των ελιών από τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, που κατακτούν και πάλι την παγκόσμια πρωτιά.

Το πόσο υγιεινές είναι οι ελιές το γνωρίζουμε όλοι, το γεγονός ότι αυτές μπορούν να γίνουν ένα πρώτης κατηγορίας super food είναι κάτι που μαθαίνουμε τώρα. Μια σημαντική κλινική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό International Journal of Functional Nutrition, ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που πολλοί λάτρεις της μεσογειακής διατροφής ήδη υποψιάζονταν: οι βιολογικές επιτραπέζιες ελιές Καλαμών μπορούν να λειτουργήσουν ως super food και μάλιστα για την καρδιαγγειακή υγεία. 

Η μελέτη, με τίτλο «Reduction of LDL and total cholesterol levels with Kalamon table olive extract: A natural approach to dyslipidemia», έρχεται να επισφραγίσει πολυετή επιστημονική έρευνα γύρω από τις υπερτροφές της ελληνικής γης, και πιο συγκεκριμένα, τις υψηλά φαινολικές ελιές των βιολογικών Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου από τη Σπάρτη. 

Οι επιτραπέζιες ελιές Καλαμών που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα επιλέχθηκαν μέσα από 150 διαφορετικές ποικιλίες, βάσει της εξαιρετικά υψηλής τους περιεκτικότητας σε υδροξυτυροσόλη και τυροσόλη – δύο ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις με αποδεδειγμένα καρδιοπροστατευτική δράση. Αυτές οι ελιές αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη του καινοτόμου συμπληρώματος διατροφής CHOLESTOLIVE, το οποίο έδειξε να μειώνει αποτελεσματικά τα επίπεδα της «κακής» LDL και της ολικής χοληστερόλης, χωρίς να επηρεάζει αρνητικά την HDL.

 

  

Η κλινική μελέτη διήρκεσε τρία χρόνια (2021- 2024) και διεξήχθη σε άτομα με ήπια υπερλιπιδαιμία, τα οποία κατανάλωναν καθημερινά δύο κάψουλες του CHOLESTOLIVE - ένα προϊόν που ισοδυναμεί με την πρόσληψη πέντε ελιών την ημέρα. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: μείωση 5,67% της LDL και 4,16% της ολικής χοληστερίνης μέσα σε μόλις έναν μήνα. 

Η καινοτομία όμως δεν σταματά εδώ για τους Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου. Το CHOLESTOLIVE είναι αποτέλεσμα μιας πρωτοποριακής μεθόδου εκχύλισης, η οποία απομονώνει τα πολύτιμα φαινολικά συστατικά και τα ενσωματώνει σε κάψουλες, χωρίς λάδι, αλάτι ή συντηρητικά. Το προϊόν έχει ήδη γνωστοποιηθεί στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και υποστηρίζεται από διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. 

Η αξία των ελιών αυτών αναγνωρίζεται πλέον και πέρα από τα ελληνικά σύνορα. Το Πανεπιστήμιο Yale στις ΗΠΑ, μέσα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και τη Σχολή Ιατρικής, διεξάγει παράλληλα κλινική έρευνα με τίτλο «Ελιές για Υγεία», χρησιμοποιώντας τις ίδιες super food ελιές των Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, ενώ το πρόγραμμα είναι ήδη καταχωρημένο στη διεθνή βάση ClinicalTrials.gov (NCT05218980). 

Για πάνω από μια δεκαετία, οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου υποστήριξαν τις έρευνες προσφέροντας δωρεάν τις υψηλής ποιότητας, φυσικής ζύμωσης, μη παστεριωμένες ελιές τους – ένα προϊόν που, σύμφωνα με αναλύσεις NMR, περιέχει πάνω από 1850 mg/Kg φαινολών. Μάλιστα, η καθημερινή κατανάλωση μόλις 2-3 γραμμαρίων από τις ελιές αυτές αποδίδει αντιοξειδωτικά συστατικά σε ποσότητες που καλύπτουν τις ευρωπαϊκές διατροφικές οδηγίες για προστασία από την οξείδωση των λιπιδίων. 


  

Τίποτα δεν είναι τυχαίο

Σε όλη αυτή την ιστορία όμως τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθώς πριν από 33 χρόνια, στους πρόποδες του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα, ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος ξεκινούσε το ταξίδι στον κόσμο της βιολογικής ελαιοκαλλιέργειας. Το επιστέγασμα του ταξιδιού ήρθε το 2024, όπου ο κ. Σακελλαρόπουλος κατέκτησε την κορυφή, αναδεικνυόμενος ως ο Νο1 ελαιοπαραγωγός γαστρονομικών ελαιολάδων στον κόσμο, ενώ οι Ελαιώνες του αναγνωρίστηκαν ως η καλύτερη ελληνική εταιρεία παραγωγής εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων. Η διάκριση έγινε βάσει της παγκόσμιας κατάταξης EVOO World Ranking, σε ένα πεδίο 21.213 δειγμάτων από 37 χώρες. Μάλιστα, οι ελαιώνες συνέβαλαν κατά 43% στην παγκόσμια πρωτιά της Ελλάδας για το 2024. 

Πίσω από αυτή την κορυφαία διάκριση, βρίσκεται μια φιλοσοφία αφοσίωσης, καινοτομίας και επιστημονικής τεκμηρίωσης. Όπως εξηγεί ο ίδιος ο παραγωγός: «Ξεκινήσαμε με στόχο να δημιουργήσουμε ένα ελαιοπροϊόν με ταυτότητα. Το πρώτο βιολογικό Single Estate στην Ελλάδα, που θα φέρει το terroir της Σπάρτης και τις δικές μας αξίες στην καρδιά του.» 

Και αυτό είναι μόνο η αρχή αφού το 2025 ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Στα Aristoleo High Phenolic Olive Oils και Table Olive Awards στο Τορόντο του Καναδά έναν διεθνή διαγωνισμό που προσμετρά τα υψηλά ευεργετικά συστατικά (φαινόλες) που βρίσκονται στα ελαιόλαδα και τις επιτραπέζιες ελιές κατάφερε να κερδίσει 11 βραβεία για την υψηλή περιεκτικότητα φαινολών στα ελαιόλαδα και τις επιτραπέζιες ελιές, των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου. 

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο όταν το BD είχε ρωτήσει τον κ. Γιώργο Σακελλαρόπουλο τι έχει κάνει τα προϊόντα από τους Ελαιώνες του να ξεχωρίζουν, εκείνος μας είχε πει ότι το διαφορετικό είναι ότι ακολουθούν βασικούς κανόνες όσον αφορά το βιολογικό ελαιόλαδο ή την επιτραπέζια ελιά. Δεν χρησιμοποιούν χημικά και πρόσθετα στα προϊόντα τους, ενώ η πρώτη ύλη λαμβάνεται πάντοτε από τους βιολογικούς ελαιώνες τους. 

Έπειτα, ακολουθούν μια διαδικασία πειραματισμών, γευστικών συνδυασμών, βελτιστοποιήσεων καθώς και εξειδικευμένων αναλύσεων και επιστημονικής παρακολούθησης, που διαρκεί αρκετά έτη. Τελικός στόχος της διαδικασίας είναι τα χαρακτηριστικά του παραγόμενου προϊόντος να το κατατάσσουν στην κατηγορία των λειτουργικών τροφίμων (Functional Foods), δηλαδή τρόφιμα τα οποία προσφέρουν, πέρα από το αίσθημα κορεσμού, σημαντικά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου. 

Επίσης η επιστημονική έρευνα και οι συνεργασίες με ερευνητές και πανεπιστημιακά ιδρύματα αποτελούν θεμέλιο λίθο της νοοτροπίας που ακολουθούν στους Βιολογικούς Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου. «Αποτελούν μια πολύ αξιόπιστη και εμπράκτως αποδεδειγμένη οδό, μέσω της οποίας μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια την υγειοπροστατευτική αξία των ελαιοπροϊόντων μας», επισήμανε ο κ. Σακελλαρόπουλος.

 

Ελένη Γαβριήλ, businessdaily.gr


Οδός Εμπόρων