Vekrakos
Spartorama | Συμπλήρωμα διατροφής οι βιολογικές ελιές Σακελλαρόπουλου

Συμπλήρωμα διατροφής οι βιολογικές ελιές Σακελλαρόπουλου

Spartorama 09/04/2025 Εκτύπωση Δημοτικά Διατροφή Κοινωνία Υγεία
Συμπλήρωμα διατροφής οι βιολογικές ελιές Σακελλαρόπουλου
Για τη μείωση της χοληστερόλης και την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος

Δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Functional Nutrition η κλινική μελέτη με τίτλο "Reduction of LDL and total cholesterol levels with Kalamon table olive extract: A natural approach to dyslipidemia" (Μείωση των επιπέδων LDL και ολικής χοληστερόλης με εκχύλισμα επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών: Μια φυσική προσέγγιση στη δυσλιπιδαιμία).

Αποτελεί ουσιαστικά την ολοκλήρωση της τελευταίας φάσης μιας σειράς κλινικών μελετών, για την ευεργετική δράση των υψηλά φαινολικών βιολογικών ελιών των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, που οδήγησε στην παραγωγή ενός πρωτότυπου συμπληρώματος διατροφής για τη μείωση της χοληστερίνης από τις συγκεκριμένες ελιές, με την ονομασία CHOLESTOLIVE.

Για τις συγκεκριμένες έρευνες, επιλέχθηκαν αποκλειστικά οι βιολογικές επιτραπέζιες ελιές Καλαμών με υψηλή περιεκτικότητα φαινολών των Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου από τη Σπάρτη. Η επιλογή έγινε ανάμεσα σε 150 διαφορετικούς τύπους και ποιότητες επιτραπέζιων ελιών, αφού  εξετάσθηκε η περιεκτικότητα τους σε φαινόλες και ιδιαίτερα σε υδροξυτυροσόλη και τυροσόλη.

Οι ευεργετικές ιδιότητες τους αφορούν κυρίως το λιπιδαιμικό προφίλ εθελοντών και ειδικότερα το λόγο LDL/HDL χοληστερόλης καθώς και την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος, και τα οποία προέκυψαν από πολλαπλές κλινικές μελέτες και έρευνες που διενεργήθηκαν από το 2014 μέχρι σήμερα, σε υγιείς και ασθενείς εθελοντές.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών προϊόντων, του τμήματος  Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ,  Δρ. Μαγιάτης Προκόπης δήλωσε:

«Οι επιτραπέζιες ελιές αποτελούν ένα εξαιρετικά σημαντικό αλλά ως τώρα παραγκωνισμένο συστατικό της Μεσογειακής διατροφής. Τα αποτελέσματα των μελετών που έχουμε πραγματοποιήσει και ιδίως η πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη αποτελεί μια δικαίωση για όλους τους επιστήμονες που πίστεψαν στην προσπάθεια να αναδειχθεί η ευεργετική επίδραση των επιτραπέζιων ελιών στην υγεία. Οι ελιές καλαμών που επιλέχθηκαν για να χρησιμοποιηθούν στις μελέτες έδειξαν σημαντική θετική επίδραση στη μείωση της χοληστερόλης αναδεικνύοντας το ρόλο τους στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Ένα πολύ σημαντικό εύρημα ήταν ότι το συμπλήρωμα διατροφής που παράχθηκε από τις ελιές αυτές διατήρησε μεγάλο μέρος της ευεργετικής επίδρασης αποδεικνύοντας ότι το σημαντικότερο μέρος της δράσης οφειλόταν στις πολυφαινόλες οι οποίες είχαν εξαχθεί από τις ελιές και είχαν ενσωματωθεί στο τελικό προϊόν σε μορφή κάψουλας  Πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι ούτε οι ελιές ούτε το συμπλήρωμα διατροφής αντικαθιστούν τα φάρμακα για τον έλεγχο της υπερλιπιδαιμίας, αλλά ο σκοπός της μελέτης ήταν να αποδειχθεί ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από άτομα με οριακή υπερλιπιδαιμία σε συνδυασμό με κατάλληλη διαιτητική παρέμβαση»

Οι ελιές αυτές, όπως επισημαίνει ο συνιδιοκτήτης και υπεύθυνος παραγωγής των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, κος Νίκος Σακελλαρόπουλος, Χημικός Μηχανικός M.Sc, είναι βιολογικές και χωρίς παστερίωση. Παράγονται με τη διαδικασία της πολύμηνης φυσικής ζύμωσης χωρίς χημικά πρόσθετα ή συντηρητικά, διαθέτουν ανώτερα οργανοληπτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που επιβεβαιώνονται και από τις αλλεπάλληλες βραβεύσεις που έχουν λάβει σε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, οι βιολογικές ελιές Καλαμών των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου διαθέτουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα φαινολών και συγκεκριμένα υδροξυτυροσόλης και τυροσόλης, που υπερβαίνουν κατά μεγάλο ποσοστό το μέσο όρο από τις ελιές που αναλύθηκαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κατά τη χρονική περίοδο 2014 - 2024. Σημειώνεται ότι η τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη είναι ουσίες στις οποίες έχουν αποδοθεί αντιοξειδωτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

Βάσει αναλύσεων που έχουν γίνει με τη μέθοδο του Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (NMR), οι συγκεκριμένες ελιές περιέχουν πάνω από 1850 mg/Kg φαινολών και έτσι η ημερήσια κατανάλωση μόλις 2 - 3 γραμμαρίων ελιών, παρέχει περισσότερα από 5 mg υδροξυτυροσόλης, τυροσόλης ή παραγώγων τους, αντιστοιχώντας στην κατανάλωση 20 γραμμαρίων ελαιολάδου, που ανήκει στην κατηγορία των ελαιολάδων που προστατεύουν από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος, σύμφωνα με τον κανονισμό 432/2012 της Ευρωπαϊκής ένωσης.

Αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι βιολογικές ελιές Καλαμών των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν αποκλειστικά στις κλινικές έρευνες και αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία έντεκα (11) χρόνια, για να πραγματοποιηθούν όλες αυτές οι επιστημονικές έρευνες, οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου έχουν προσφέρει μεγάλες ποσότητες βιολογικών ελιών, που χρησιμοποιήθηκαν στις τρεις κλινικές μελέτες, καθώς και στην επέκταση τους για την παρασκευή συμπληρώματος διατροφής, σε μορφή κάψουλας.

Η 1η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε υγιείς εθελοντές από το 2014 έως το 2016, με τις συγκεκριμένες επιτραπέζιες ελιές και ήταν η πρώτη μελέτη διεθνώς που έδειξε την ευεργετική επίδραση ελιών στο λιπιδαιμικό προφίλ των συμμετεχόντων. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Ελαιοκανθάλης, 2-3 Ιουνίου 2016 στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, στην Ολυμπία.

Με βάση τα θετικά αποτελέσματα της 1ης μελέτης πραγματοποιήθηκε 2η μελέτη σε μεγαλύτερη ομάδα ασθενών με υπερλιπιδαιμία, πενταετούς διάρκειας, από το 2017 έως το 2022 και είχε τίτλο «Η επίδραση της ημερήσιας κατανάλωσης επιτραπέζιων ελιών Καλαμών στο Λιπιδαιμικό προφίλ ασθενών με υπερλιπιδαιμία».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Μονάδα Υπέρτασης, της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, στο Ιπποκράτειο ΓΝΑ (Δ/ντης Καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούφης) και στο Βιοπαθολογικό Εργαστήριο, του 401 ΓΣΝΑ (Διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Λιασκώνης) υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Νικολάου Δρακούλη του τμήματος  Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, ενώ συμμετείχαν 94 εθελοντές εκ των οποίων 71 ολοκλήρωσαν την κλινική μελέτη.

Στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα βρέθηκαν στα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και «κακής» χοληστερόλης LDL των 71 ασθενών (p<0,05), ενώ δεν παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή στα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης HDL και των τριγλυκεριδίων TG. Η ολική χοληστερόλη παρουσίασε σημαντική μείωση κατά 9,01 μονάδες και τα επίπεδα της LDL έδειξαν μείωση κατά 10,98 μονάδες μετά από μόνο 30 ημέρες καθημερινής κατανάλωσης μόλις πέντε ελιών.

Ο τύπος ελιάς που χρησιμοποιήθηκε για την 2η κλινική έρευνα ήταν οι «Βαλσαμικές ελιές Καλαμών» (Βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, Σπάρτη) που περιείχαν υδροξυτυροσόλη 1300 mg/ Kg και τυροσόλη 560 mg/ Kg. Η καθημερινή κατανάλωση 5 ελιών απέδωσε 25 mg υδροξυτυροσόλης και 10 mg τυροσόλης σε κάθε ασθενή, ενώ τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην ετήσια έκδοση του World Olive Center for Health, το Μάιο του 2022.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα αυτών των δύο κλινικών μελετών, με ημερήσια πρόσληψη μόλις 5 βιολογικών ελιών των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, ώθησαν την ερευνητική ομάδα του τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ να μετατρέψει τις ελιές υπό την μορφή σκόνης σε κάψουλα, με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και να διενεργήσει την 3η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς με υπερλιπιδαιμία, οι οποίοι ελάμβαναν καθημερινά 2 κάψουλες του συμπληρώματος διατροφής CHOLESTOLIVE που έχει γνωστοποιηθεί στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Αρ. Γνωστοποίησης 94522/08-09-2022)και παράχθηκε από υψηλά φαινολικές βιολογικές ελιές καλαμών των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου.

Η παραγωγή του συμπληρώματος διατροφής και η κλινική μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την γερμανική εταιρεία Mediakos GmbH, η οποία έχει και την ιδιοκτησία του διπλώματος ευρεσιτεχνίας και τα εμπορικά δικαιώματα του προϊόντος.

Τα πρώτα αποτελέσματα της 3ης κλινικής μελέτης οδήγησαν στην επέκταση της σε μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων ασθενών, με οριακή υπερλιπιδαιμία που δεν λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή και στο τελευταίο τμήμα της μελέτης που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2023.

Η 3η μελέτη διενεργήθηκε συνολικά από το 2021 έως το 2024 σε ασθενείς με υπερλιπιδαιμία οι οποίοι ελάμβαναν καθημερινά 2 κάψουλες του συμπληρώματος διατροφής CHOLESTOLIVE, ήδη γνωστοποιημένου στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, που παράχθηκε από τις ελιές “Plus Health Kalamata Olives” των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, που παρουσιάζουν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα φαινολών σε σχέση με το μέσο όρο των επιτραπέζιων ελιών.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δημοσιεύτηκαν το Φεβρουάριο του 2025 στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Functional Nutrition, με τον Ελληνικό τίτλο: Μείωση των επιπέδων LDL και ολικής χοληστερόλης με εκχύλισμα επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών: Μια φυσική προσέγγιση στη δυσλιπιδαιμία.*

Η συγκεκριμένη μελέτη διερεύνησε τις επιδράσεις του συμπληρώματος διατροφής που προέρχεται από επιτραπέζιες ελιές ποικιλίας Καλαμών με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικά συστατικά στις παραμέτρους λιπιδίων σε άτομα με ήπια δυσλιπιδαιμία. Το συμπλήρωμα CHOLESTOLIVE, το οποίο αντιστοιχεί στην κατανάλωση πέντε επιτραπέζιων ελιών ημερησίως, παρήχθη μέσω μιας διαδικασίας που περιλαμβάνει αρχικά την απομάκρυνση του ελαίου, στη συνέχεια την εκχύλιση τυροσόλης, υδροξυτυροσόλης και γαλακτικού οξέος και τέλος την απομάκρυνση του νερού και του αλατιού. Σε μια κλινική ανάλυση 30 ημερών, εγγράφηκαν εθελοντές με ήπια δυσλιπιδαιμία και δόθηκαν οδηγίες να λαμβάνουν δύο κάψουλες ημερησίως, διατηρώντας παράλληλα έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφή.

Η επιστημονική ομάδα που είναι και οι συγγραφείς αναφέρουν στα αποτελέσματα σημαντική μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης (4,16%) και της χοληστερόλης LDL (5,67%), ενώ τα επίπεδα χοληστερόλης HDL δεν επηρεάστηκαν καθ΄ όλη την περίοδο της μελέτης.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το συμπλήρωμα διατροφής CHOLESTOLIVE μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης και της LDL χοληστερόλης, υπογραμμίζοντας τα πιθανά οφέλη για την υγεία των φαινολικών ενώσεων που βρίσκονται στις επιτραπέζιες ελιές, ιδιαίτερα των ουσιών υδροξυτυροσόλη και τυροσόλη, που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή ευεξία και τη μεταβολική υγεία.

Αξιοσημείωτο αλλά και μια επιστημονική επιβεβαίωση της αξίας των συγκεκριμένων επιτραπέζιων ελιών στην ανθρώπινη υγεία είναι και το γεγονός ότι με τις υψηλά φαινολικές ελιές Καλαμών Plus Health Olives των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, η Σχολή Δημόσιας Υγείας του φημισμένου πανεπιστημίου Yale της Αμερικής, σε συνεργασία με ερευνητές από το τμήμα Καρδιολογίας, της Ιατρικής Σχολής του Yale, διενεργεί παράλληλα από το  Μάρτιο του 2022 νέα κλινική έρευνα με τίτλο «Ελιές για Υγεία», εξετάζοντας τα οφέλη τους για την ανθρώπινη υγεία που σχετίζονται με την καθημερινή κατανάλωση τους.

Ταυτόχρονα, το ερευνητικό έργο "Ελιές για Υγεία" έχει πλέον τον αριθμό καταχώρησης NCT05218980 στην επιστημονική βάση δεδομένων κλινικών μελετών ClinicalTrials.gov, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αλλά και 220 χωρών, που διατηρείται από την Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη (National Library of Medicine, NLM) στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (National Institutes of Health, NIH) των Η.Π.Α.

*Οι συγγραφείς της μελέτης, κατά σειρά δημοσίευσης, είναι: Άννια Τσολάκου1,2, Ναταλία Παπακωνσταντίνου1, Δημήτριος Κωνσταντινίδης3, Χρήστος Παπανικολάου1,2, Παναγιώτης Διαμαντάκος2, Βασιλική Οικονόμου1, Ελένη Μέλλιου2, Κώστας Τσιούφης3, Προκόπιος Μαγιάτης2 και Νικόλαος Δρακούλης1.


1: Ερευνητική Ομάδα Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακογονιδιωματικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Φαρμακευτικής Σχολής, ΕΚΠΑ.

2: Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών προϊόντων, Φαρμακευτική Σχολή, ΕΚΠΑ

3: Α’ Καρδιολογική Κλινική, Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών.









Προκόπγς Μαγιάτης









Νίκος Σακελλαρόπουλος


Οδός Εμπόρων