Vekrakos
Spartorama | ΑΒΕΚ Βεκράκος: Επένδυση 15 εκατομμυρίων ευρώ στην παραγωγή καφέ

ΑΒΕΚ Βεκράκος: Επένδυση 15 εκατομμυρίων ευρώ στην παραγωγή καφέ

Spartorama 16/06/2023 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Οικονομία
ΑΒΕΚ Βεκράκος: Επένδυση 15 εκατομμυρίων ευρώ στην παραγωγή καφέ
Η εταιρεία που έφερε τον Hausbrandt στην Ελλάδα

Σε επένδυση συνολικού ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ θα προχωρήσει κατά το προσεχές χρονικό διάστημα η εταιρεία επεξεργασίας καφέ ΑΒΕΚ Βεκράκος, η οποία αυτή τη στιγμή διατηρεί μονάδα παραγωγής στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης, με επιφάνεια 1.000 τετραγωνικών μέτρων. Το νέο κτίριο που θα δημιουργηθεί στην ίδια περιοχή θα έχει επιφάνεια 8.500 τετραγωνικών μέτρων. Σύμφωνα με τον managing director της εταιρείας, Βασίλη Αρνάκη, η εταιρεία δημιούργησε την υφιστάμενη μονάδα επεξεργασίας καφέ στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης το 2016 με τη συνολική δαπάνη τότε να ανέρχεται στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Η γραμμή παραγωγής έχει δυναμικότητα περίπου 1.500 τόνους ετησίως. Μετά την έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου η παραγωγική δυναμικότητα θα ανέρχεται σε περίπου 4.500 τόνους ετησίως. Για την επένδυση αυτή η ΑΒΕΚ Βεκράκος είχε καταθέσει αίτηση ένταξης στον Αναπτυξιακό Νόμο και εν συνεχεία στράφηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης όπου πρόκειται να καταθέσει νέα αίτηση. 

Στο νέο εργοστάσιο θα καβουρδίζεται ο καφές με την ονομασία "Qualita Unica”, ο οποίος αποτελεί μία κατηγορία επιλεγμένου καφέ της εταιρείας και σήμερα παράγεται στην μονάδα που διατηρεί στο Καβαλάρι. Ταυτόχρονα θα δημιουργήσει ένα brand υπό τη συγκεκριμένη ονομασία σε τρεις συνταγές που θα απευθύνονται στην αγορά του HoReCa (εστίαση, ξενοδοχεία, catering).

 

Η εταιρεία που έφερε τον Hausbrandt στην Ελλάδα

Η ΑΒΕΚ Βεκράκος είναι η εταιρεία που σύστησε τον ιταλικό καφέ Hausbrandt στην Ελλάδα. Η αρχή έγινε με την εισαγωγή της μάρκας από τον N. Γεωργόπουλο έμπορο των μηχανών εσπρέσο της La Cimbali αλλά επαγγελματικού εξοπλισμού καφεστίασης. Στη συνέχεια ανέλαβε την εισαγωγή ο Χρήστος Βεκράκος, διευθύνων σύμβουλος και μέτοχος της ΑΒΕΚ Βεκράκος. Κατά τα έτη 2003-2004 η εταιρεία έκανε άνοιγμα σε έναν πιο ιδιαίτερο καφέ, φέρνοντας έναν ποιοτικότερο καφέ της Hausbrandt στην Ελλάδα (Γourmet), με ιδιαίτερες οξύτητες και γευστικά χαρακτηριστικά σε μία περίοδο που δεν υπήρχε κάτι ανάλογο στην αγορά του HoReCa. Το 2011 η ΑΒΕΚ Βεκράκος άρχισε να διερευνά το ενδεχόμενο εισόδου στην κατηγορία προϊόντων microroasting, προσφέροντας μία εναλλακτική πρόταση στην αγορά. Σταδιακά, οι νεότεροι επιχειρηματίες που διατηρούσαν καταστήματα εστίασης, άρχισαν να διαφεύγουν από την λογική ενός καφέ μαζικότερης παραγωγής, αναζητώντας ένα προϊόν περιορισμένης κυκλοφορίας, γεγονός που σύμφωνα με τον Βασίλη Αρνάκη, φάνηκε να δικαιώνει την επιλογή της εταιρείας να στραφεί σε καφέ με διαφοροποιημένο ποιοτικό και γευστικό πρόσημο. Προς αυτή την κατεύθυνση η Βεκράκος δημιούργησε τον Qualita Unica, ενώ επεκτάθηκε και στις εξαγωγές προς χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Κύπρος και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιλογή της εταιρείας είναι να μην στραφεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά αποκλειστικά στο HoReCa όπου δραστηριοποιείται ήδη. Πίσω από αυτή την επιλογή βρίσκεται το σκεπτικό ότι ο καφές θα πρέπει να καταναλώνεται φρέσκος σε διάστημα 2 έως και 3 μηνών από την παραγωγή του, όπως σημείωσε ο κύριος Αρνάκης.

 

Τζίρος πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ το 2023

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας, ο κύκλος εργασιών του 2021 ήταν 40,7 εκατ. ευρώ, ενώ το 2022 ξεπέρασε τα 46 εκατ. ευρώ. Στο πεντάμηνο τρέχει με ανάπτυξη τζίρου στα επίπεδα του 15 και φέτος αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους το 2021 ήταν 6,39 εκατομμύρια ευρώ.

 

Η αγορά καφέ στην Ελλάδα

Αυτή τη στιγμή το 85 των πωλήσεων της ελληνικής αγοράς HoReCa είναι σε κρύο καφέ και το υπόλοιπο σε ζεστά ροφήματα. Η συνολική κατανάλωση καφέ σε όγκο στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 40.000 κιλά με βάση στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Καφέ. Από τη συγκεκριμένη ποσότητα το 40 καταναλώνεται εκτός σπιτιού και το 60 εντός σπιτιού. Η συνολική κατανάλωση σχηματοποιημένη, ανέρχεται στην Ελλάδα σε περίπου 5 δισεκατομμύρια κούπες καφέ ετησίως σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ενώ ο Έλληνας καταναλώνει μεσοσταθμικά 1,6 κούπες ημερησίως και 510 κούπες ετησίως.

 

Η θυγατρική στη Μ. Βρετανία

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία πουλάει ετησίως 1.900 τόνους καφέ Hausbrandt και είναι ο μεγαλύτερος διακινητής στον κόσμο. Συνολικά, η ιταλική Hausbrandt διαθέτει περίπου 8.000 τόνους ανά έτος στις αγορές που δραστηριοποιείται. Σημειώνεται επίσης ότι η ΑΒΕΚ Βεκράκος έχει δημιουργήσει θυγατρική εταιρεία στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, όπου δραστηριοποιείται στο κανάλι του HoReCa. Οι συνολικές πωλήσεις εταιρείας σε όγκο είναι περίπου 2.500 τόνοι.


Γιώργος Λαμπίρης, capital.gr


Οδός Εμπόρων