Vekrakos
Spartorama | «Παλαιολόγεια 1966», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Παλαιολόγεια 1966», από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 26/05/2022 Εκτύπωση Άρθρα Ιστορία Κοινωνία Παιδεία Πολιτισμός
«Παλαιολόγεια 1966», από τον Βαγγέλη Μητράκο
Μετά το πέρας του Μνημοσύνου εκφωνεί λόγο ο πρόεδρος των «Εν Αττική Λακεδαιμονίων», Αθανάσιος Ηλιόπουλος
Οδός Εμπόρων

Τα Παλαιολόγεια, αποτελούν κορυφαία εκδήλωση ιστορικής μνήμης, αφιερωμένη στον  τελευταίο Βυζαντινό Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, Δεσπότη του Μυστρά, που έμελλε να συνδέσει αιώνια τη μοίρα και το όνομά του με την Άλωση της Βασιλεύουσας.

Το έτος 1966 τα Παλαιολόγεια γιορτάστηκαν με ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια κι έγιναν θέμα στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ της εποχής (παραγωγή Ηλίας Περγαντής), δίνοντας την ευκαιρία σ’ ολόκληρη την Ελλάδα να δει και να θαυμάσει τη Βυζαντινή Δόξα του Μυστρά, μέσα από την προβολή των Ελληνικών Επικαίρων,  που γινόταν σ’ όλα τα σινεμά,  πριν από την προβολή της κάθε ταινίας.

 

  

Ο Δήμαρχος Σπάρτης Γεώργιος Σαϊνόπουλος, προσέρχεται με άλλους επισήμους στον μητροπολιτικό ναό του Α. Δημητρίου, για να παραστεί στο καθιερωμένο Μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

 

  

Μετά το πέρας του Μνημοσύνου εκφωνεί λόγο ο πρόεδρος των «Εν Αττική Λακεδαιμονίων», Αθανάσιος Ηλιόπουλος.

 

  

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας γίνεται η τελετή των αποκαλυπτηρίων της χάλκινης προτομής του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Κόσμος πολύς στα πεζοδρόμια και στα γύρω μπαλκόνια. Παιανίζει η στρατιωτική μπάντα του ΚΕΕΜ, παρουσία τιμητικού αγήματος.  Οι επίσημοι μπροστά στο Μνημείο όπου κυματίζει η βυζαντινή σημαία με τον δικέφαλο αετό.

 



  

Ο αρχηγός της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) κάνει τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κ. Παλαιολόγου, ενώ στεφάνι καταθέτει ο εκπρόσωπος του βασιλέως, παρουσία του Υφυπουργού Οικονομικών Αγησιλάου Σπηλιάκου και λοιπών επισήμων.

 



  

Το ίδιο βράδυ, στα «Παλάτια» δίδεται θεατρική παράσταση («ΗΧΟΣ και ΦΩΣ») με το  θεατρικό έργο του Άγγελου Τερζάκη, «Ο Σταυρός και το Σπαθί»,  το οποίο πραγματεύεται τις τελευταίες στιγμές του βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Β΄ Παλαιολόγου.  Η παράσταση αναβαίνει με πρωτοβουλία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), σε σκηνοθεσία Πέλου Κατσέλη και πρωταγωνιστές την Αλέκα Κατσέλη και τον Ιορδάνη Μαρίνο.

 





  

«Ουκ έστι τις των χριστιανών του λαβείν την κεφαλήν μου απ΄ εμού;»

 

Σπάρτη 27-7-2022
Βαγγέλης Μητράκος

 

*Πηγή: Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο (ΕΟΑ)


Οδός Εμπόρων