Vekrakos
Spartorama | «Ελληνικά Επίκαιρα: Σπάρτη 1955 - Εγκαίνια Αγίου Νίκωνος», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Ελληνικά Επίκαιρα: Σπάρτη 1955 - Εγκαίνια Αγίου Νίκωνος», από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 11/04/2022 Εκτύπωση Άρθρα Ιστορία Κοινωνία Πολιτισμός
«Ελληνικά Επίκαιρα: Σπάρτη 1955 - Εγκαίνια Αγίου Νίκωνος», από τον Βαγγέλη Μητράκο
Παρ’ όλο που ο σκοπός των Επικαίρων ήταν κυρίως προπαγανδιστικός, οι ταινίες των Επικαίρων έχουν αναγνωριστεί ως σημαντικό κινηματογραφικό είδος και ως πολύτιμη ιστορική πηγή
Οδός Εμπόρων

Στους κατάμεστους, τότε, κινηματογράφους, με το που έσβηναν τα φώτα και άρχιζε η προβολή, έπεφταν πάνω στο πανί, πρώτα-πρώτα, τα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ».

Τα Επίκαιρα ήταν συνήθως δεκάλεπτες ενημερωτικές ταινίες με δέκα (κατά μέσο όρο) επιμέρους θέματα, που συνόδευαν το πρόγραμμα των χειμερινών και θερινών κινηματογράφων.


  

Η ιστορία των Επικαίρων ξεκίνησε από την 10ετία του ’30 και έφτασε μέχρι το 1982. Στην πλειονότητά τους, τα θέματά τους κάλυπταν δραστηριότητες της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, την προβολή του εκάστοτε κυβερνητικού έργου, κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, τοπικά νέα, ενώ συχνά φιλοξενούσαν και διεθνή νέα.

Παρ’ όλο που ο σκοπός των Επικαίρων ήταν κυρίως προπαγανδιστικός, οι ταινίες των Επικαίρων έχουν αναγνωριστεί ως σημαντικό κινηματογραφικό είδος και ως πολύτιμη ιστορική πηγή, που αποτύπωσε ένα σημαντικό μέρος της καθημερινότητας των λαών στο μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα.

 

Από τα Επίκαιρα, λοιπόν, θυμόμαστε: 

Στις 24 Απριλίου 1955, γίνονται  τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Α. Νίκωνος, παρουσία του βασιλιά Παύλου, της βασίλισσας Φρειδερίκης και του διαδόχου Κωνσταντίνου.


  

Η βασιλική οικογένεια έρχεται με ανοιχτό αυτοκίνητο από το Γύθειο.



  

Στην είσοδο της πόλης, στο ύψος του Γυμνασίου Θηλέων, τους υποδέχεται πλήθος κόσμου και τοπικοί παράγοντες. Ο δήμαρχος Σπάρτης Βενιζέλος Ζερβέας, εκφωνεί σύντομο λόγο υποδοχής, προσφέρει στη Φρειδερίκη μιαν ανθοδέσμη με λευκούς κρίνους και χαιρετά δια χειραψίας τη βασιλική οικογένεια.



  

Στη συνέχεια η αυτοκινητοπομπή διασχίζει την οδό Κ. Παλαιολόγου.



  

Στο κέντρο της πόλης (διασταύρωση Παλαιολόγου και Λυκούργου) χιλιάδες λαού υποδέχονται τον Παύλο, τη Φρειδερίκη και τον Κωνσταντίνο, ενώ ένα πανό αναγράφει ως καλωσόρισμα: «ΖΗΤΩΣΑΝ ΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΣ».



  

Οι βασιλική οικογένεια και οι αρχές, πεζή, άκολουθούμενοι από το πλήθος, φτάνουν στον σημαιοστολισμένο Α. Νίκωνα.





 

Στο κεφαλόσκαλο του Ναού τους υποδέχεται ο κλήρος, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Διονύσιο Δάφνο.



  

Ασπάζονται το Ιερό Ευαγγέλιο και εισέρχονται στο Ναό για να ακολουθήσει η Τελετή των εγκαινίων.

 

*Πηγή: Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο (Ε.Ο.Α.)

                                                                             

Σπάρτη 11-4-2022

Βαγγέλης  Μητράκος


Οδός Εμπόρων