Vekrakos
Spartorama | Ο Μητροπολιτικός Ναός της Ευαγγελίστριας, στη Σπάρτη

Ο Μητροπολιτικός Ναός της Ευαγγελίστριας, στη Σπάρτη

Spartorama 25/03/2018 Εκτύπωση Δημοτικά Εκκλησία
Ο Μητροπολιτικός Ναός της Ευαγγελίστριας, στη Σπάρτη
Αρχικά εγκαινιάστηκε το 1844, αλλά υπέστη ζημιές το 1866 από πυρκαγιά. Το 1882 θεμελιώθηκε ο νέος Ναός, που εγκαινιάστηκε το 1893
Οδός Εμπόρων

Εχθές και σήμερα πανηγυρίζει ο Μητροπολιτικός Ναός της Ευαγγελίστριας, ο οποίος μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιστορικό μνημείο για τη Σπάρτη καθώς είναι ο πρώτος ενοριακός της Ναός.

Αρχικά εγκαινιάστηκε το 1844, αλλά υπέστη μεγάλες ζημιές το 1866 από πυρκαγιά. Το 1882 θεμελιώθηκε ο νέος Ναός, που εγκαινιάστηκε το 1893.

Βρίσκεται στην κορυφή λόφου κοντά στο παλαιό Δικαστικό Μέγαρο. Ο ναός είναι εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο.  Οι μεταγενέστερες επεμβάσεις αλλοίωσαν την εξωτερική του μορφή. 

Αποτελεί έργο τέχνης τόσο για τη μορφολογία του και τον εξωτερικό διάκοσμο του κτιρίου, που είναι επηρεασμένα από το νεοκλασικισμό, όσο και για την περίτεχνη εικονογράφησή του. Οι επιφάνειες του ναού ψηλά καλύπτονται από τοιχογραφίες της δεκαετίας του 1920 του ξακουστού ζωγράφου Σταύρου Καντζίκη. Στην κάτω ζώνη οι τοιχογραφίες είναι μεταγενέστερες, του 1952, και ανήκουν στον αγιογράφο Ευάγγελο Μαυρικάκη.

Αξιόλογη μελέτη στο παρελθόν γι΄ αυτό το θέμα έχει κάνει η φιλόλογος και Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου κ. Μεταξία Παπαποστόλου.

Δημήτρης Μπαγιώκος







  



Οδός Εμπόρων