Vekrakos
Spartorama | «Ο Βιώσιμος Τουρισμός, η Λακωνία και το Παλιό Ελληνικό Καλοκαίρι» από τον Νεοκλή Δ. Κρητικό

«Ο Βιώσιμος Τουρισμός, η Λακωνία και το Παλιό Ελληνικό Καλοκαίρι» από τον Νεοκλή Δ. Κρητικό

Spartorama 20/08/2024 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Λακωνία Πολιτισμός
«Ο Βιώσιμος Τουρισμός, η Λακωνία και το Παλιό Ελληνικό Καλοκαίρι» από τον Νεοκλή Δ. Κρητικό
Τα τελευταία χρόνια και η Λακωνία, εμφανίζει ήπιες ανοδικές τουριστικές τάσεις, οι οποίες αφενός μπορούν να αυξηθούν περαιτέρω, αφετέρου να μετουσιωθούν σ’ ένα προσφερόμενο προϊόν με χαρακτήρα βιωσιμότητας

Πριν από ένα μήνα, υπερψηφίσθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο στοχεύει στη βιώσιμη και ποιοτική τουριστική ανάπτυξη και καταρτίσθηκε με το βλέμμα στην αειφορία του.

Οι νέες αυτές ρυθμίσεις εισήχθησαν σε μια περίοδο συμπυκνωμένων θετικών μηνυμάτων για τον ελληνικό τουρισμό. Ήδη από τις απαρχές του 2024, τα στοιχεία καταδεικνύουν ιδιαίτερη δυναμική, καταγράφοντας την εμπιστοσύνη της παγκόσμιας ταξιδιωτικής αγοράς και την αυξανόμενη προτίμηση των ταξιδιωτών στους ελληνικούς προορισμούς, τα τελευταία χρόνια μάλιστα, και κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ωστόσο οι κίνδυνοι της υπερτουριστικοποίησης για την οποία έχουν χυθεί τόνοι μελάνης είναι υπαρκτοί και οι συνέπειές της δεν αγνοούνται από την Κυβέρνηση, η οποία ήλθε να επέμβει σ’ ένα κομβικό σημείο, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί ως παράγοντας εξωστρέφειας, διασφαλίζοντας εκείνες τις προϋποθέσεις, που θα τον καταστήσουν μακροπρόθεσμα ωφέλιμο για την εθνική οικονομία.

Με έμφαση στη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα των προορισμών και του τουριστικού προϊόντος, με στοχευμένη επίλυση σε υπαρκτά προβλήματα της αγοράς, στηρίζοντας τους επαγγελματίες και ενθαρρύνοντας τις βιώσιμες επενδύσεις που θα αφήσουν θετικό οικονομικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες. Χτίζοντας πάνω στην παρούσα δυναμική και αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

Έτσι πρέπει να πορευθούν και να επιχειρούν και στον τόπο καταγωγής μου, τη Λακωνία. Κάθε ένας από τους πέντε Δήμους της Λακωνίας, έχει κάτι ξεχωριστό να πει στον επισκέπτη. Η Σπάρτη αποσπά διαχρονικά το παγκόσμιο ενδιαφέρον ιστορικών και μελετητών, προσελκύοντας διαχρονικά επισκέπτες, λόγω του ονόματος και της ιστορίας της, που είναι συνδεδεμένο με την αρχαία ελληνική ιστορία. Η Μονεμβάσια με το «Πέτρινο Καράβι» της στο οποίο συρρέει διαχρονικά πλήθος επισκεπτών, δήμος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, η Ανατολική Μάνη, με τα προσηλιακά και αποσκιερά διαμαντάκια της, την άγρια φύση, την απόκοσμη ομορφιά, το αρχιτεκτονικό αποτύπωμα των πυργοπολιτειών, ο Ευρώτας με τον ανεκτίμητο φυσικό πλούτο και τα σπουδαία Μνημεία και η σμαραγδένια Ελαφόνησος με το μαγευτικό φυσικό τοπίο και το βυθισμένο προϊστορικό οικισμό του Παυλοπετρίου, ένα εξαιρετικό πεδίο έρευνας για την ενάλια Αρχαιολογία.

Τα τελευταία χρόνια και η Λακωνία, εμφανίζει ήπιες ανοδικές τουριστικές τάσεις, οι οποίες αφενός μπορούν να αυξηθούν περαιτέρω, αφετέρου να μετουσιωθούν σ’ ένα προσφερόμενο προϊόν με χαρακτήρα βιωσιμότητας, που θα αξιοποιεί και κεφαλαιοποιεί τους πολιτισμικούς πόρους, τα παραδοσιακά χωριά, τη λαογραφία και γαστρονομία της και θα είναι για τον επισκέπτη και την τοπική κοινωνία αμοιβαία επωφελές.

Κι αυτή πρέπει να είναι φυσικά γενικά η μέριμνά μας. Γιατί σήμερα σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πολιτικές και δράσεις για τον ελληνικό τουρισμό των επόμενων δεκαετιών. Με γνώμονα το μέτρο και την ισορροπία, τη μέριμνα για την προστασία του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος, το σεβασμό στον άνθρωπο και τις τοπικές κοινωνίες.

Και μιας και βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, μήνα όπου παραδοσιακά το εθνικό προϊόν αναπτύσσεται, τα τελευταία χρόνια έχω την ανάγκη να γυρνώ με τη σκέψη μου στο παλιό ελληνικό καλοκαίρι, το οποίο πριν και πάνω απ΄ όλα ήταν συνυφασμένο με την ξεκούραση, την επαφή με τη φύση, την επανένωση με τους δικούς μας ανθρώπους. Ήταν και η εποχή που η γενιά της αστυφιλίας επέστρεφε στους τόπους που γεννήθηκε ή καταγόταν με μια γλυκιά αναμονή. Τότε που πρώτα ζούσες τη στιγμή, την κάθε στιγμή, και ίσως κατόπιν την αποτύπωνες σε λιγοστά φωτογραφικά στιγμιότυπα, περνώντας αστραπιαία από ένα καλοκαίρι, όπου συνέλεγες αναμνήσεις, με το συναίσθημα μιας γλυκιάς νοσταλγίας που σου ζέσταινε την ψυχή όλο το χειμώνα.


Νεοκλής Δ. Κρητικός
Βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας


Οδός Εμπόρων