Vekrakos
Spartorama | Παλλακωνικές Αγροτικές Εκθέσεις 1967 και 1968 στη Σπάρτη

Παλλακωνικές Αγροτικές Εκθέσεις 1967 και 1968 στη Σπάρτη

Ευάγγελος Μητράκος 25/05/2024 Εκτύπωση Άρθρα Δημοτικά Κοινωνία Χρονογράφημα
Παλλακωνικές Αγροτικές Εκθέσεις 1967 και 1968 στη Σπάρτη
Όταν κατά καιρούς κάποιοι έφερναν το θέμα στο προσκήνιο ακούγονταν λόγοι ότι οι αγροτικές εκθέσεις είναι, πλέον, ένας θεσμός ξεπερασμένος και παρωχημένος

Η μεγάλη αγροτική έκθεση EURO AGRO EXPO 2024 και το παράλληλο Φεστιβάλ με τίτλο «Κερνάμε Ελλάδα» που διοργανώνονται φέτος στις 24, 25 & 26 Μαΐου 2024 στην Αμαλιάδα, ανακαλούν μνήμες από τις δύο Παλλακωνικές Αγροτικές Εκθέσεις που διοργανώθηκαν  στη Σπάρτη, με μεγάλη επιτυχία,  στα 1967 και στα 1968.

 

Στη Σπάρτη, η  1η  Παλλακωνική Έκθεση Παραγωγικότητας έγινε το Νοέμβριο του 1967 (εγκαίνια 26 Νοεμβρίου) στον χώρο  του σημερινού Πάρκου ΟΤΕ, μπροστά από τον Α. Νίκωνα, που, τότε, ακόμα ήταν αδιαμόρφωτο.

Στον όμορφα διαρρυθμισμένο και φωταγωγημένο το βράδυ χώρο είχαν κατασκευασθεί καλαίσθητα περίπτερα, στα οποία γινόταν έκθεση αγροτικών προϊόντων της Λακωνίας, με έμφαση στο πορτοκάλι, στο λάδι και στην ελιά, γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία, στοιχεία τοπικού πολιτισμού και παράδοσης, εικόνες από την χλωρίδα και την πανίδα της Λακωνίας, περίπτερο που αφορούσε την παραγωγή ξυλείας, κ.α.

Η  1η  Παλλακωνική Έκθεση Παραγωγικότητας αποτέλεσε θέμα στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ της εποχής και μέσω αυτών (αλλά και μέσω των ΜΜΕ της εποχής), ταξίδεψαν σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, προβάλλοντας τη Σπάρτη και τη Λακωνία.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι, παρ’ όλο που τα εγκαίνια έγιναν βράδυ και υπό βροχή, πλήθος κόσμου είχε προσέλθει για να δει την Έκθεση που για πρώτη φορά διοργανωνόταν στη Σπάρτη.



  

 

Η 2η Παλλακωνική Αγροτική Έκθεση έγινε στα τέλη Μαΐου 1968 (εγκαίνια 30 Μαΐου) στον χώρο του γηπέδου του Γυμνασίου Αρρένων Σπάρτης. Με βάση την εμπειρία που είχε αποκτηθεί από την 1η Έκθεση η 2η Παλλακωνική Αγροτική Έκθεση ήταν πιο πλούσια και πιο καλά οργανωμένη. Τα περίπτερα είχαν αναπτυχθεί κυκλικά στο χώρο του γηπέδου του Γυμνασίου και περιείχαν πολύ περισσότερα  εκθέματα, ιδιαίτερα στον τομέα των αγροτικών μηχανημάτων.

Και σ’ αυτήν την Έκθεση προσήλθε πλήθος κόσμου τόσο κατά τα εγκαίνια όσο και κατά τις ημέρες λειτουργίας της, προκαλώντας πολύ θετικές εντυπώσεις.

Και πάλι τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ήταν παρόντα για να δώσουν στο γεγονός αλλά και στη Σπάρτη πανελλήνια προβολή.



  

Δυστυχώς η ΠΑΛΛΑΚΩΝΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ δεν κατάφερε να γίνει θεσμός και έκτοτε ΔΕΝ οργανώθηκε ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο στη Σπάρτη.

Όταν κατά καιρούς κάποιοι έφερναν το θέμα στο προσκήνιο ακούγονταν λόγοι ότι οι αγροτικές εκθέσεις είναι, πλέον, ένας θεσμός ξεπερασμένος και παρωχημένος.

Να όμως που έρχεται η Αμαλιάδα, εν έτει 2024, για να αποδείξει εμπράκτως ότι οι  ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ  ΕΚΘΕΣΕΙΣ είναι ένας δυναμικός θεσμός εξωστρέφειας,  ένας σύγχρονος και αποτελεσματικός θεσμός παρουσίασης και προβολής σύγχρονων τεχνικών, νέας τεχνολογίας, γεωργικών μηχανημάτων και εργαλείων, εξοπλισμού,  εφοδίων και γενικότερα προϊόντων και υπηρεσιών από όλο το φάσμα της αγροτικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση στα τοπικά αγροτικά προϊόντα και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σ’ αυτά. 

Κατά τη διάρκεια των Αγροτικών Εκθέσεων μπορούν να λαμβάνουν χώρα και παράλληλες εκδηλώσεις  με σκοπό τη συνάντηση επιστήμης και πρακτικής προς όφελος της προόδου και της ανάπτυξης του γεωργικού τομέα αλλά και προσέλκυσης  κοινού και επισκεπτών.


Σπάρτη 24-5-2024
Βαγγέλης Μητράκος


Οδός Εμπόρων