Vekrakos
Spartorama | «Μια εικόνα (και) χίλιες λέξεις: ανακαλύπτοντας το παρελθόν της πόλης μέσα από παλιές φωτογραφίες»

«Μια εικόνα (και) χίλιες λέξεις: ανακαλύπτοντας το παρελθόν της πόλης μέσα από παλιές φωτογραφίες»

Spartorama 31/10/2017 Εκτύπωση Δημοτικά Εκδηλώσεις
«Μια εικόνα (και) χίλιες λέξεις: ανακαλύπτοντας το παρελθόν της πόλης μέσα από παλιές φωτογραφίες»
Κύκλος εκδηλώσεων στο Μουσείο Νεότερης Σπάρτης σε συνδιοργάνωση με την Πνευματική Εστία Σπάρτης
Οδός Εμπόρων

Οι δράσεις που φέρνουν σε επαφή τους συμπολίτες με το παρελθόν της σύγχρονης Σπάρτης δείχνουν να έχουν μια αξιοπρόσεκτη ανταπόκριση: ομιλίες, ξεναγήσεις ή εκθέσεις, που έγιναν τα τελευταία χρόνια, προσέλκυσαν κοινό μεγάλου ηλικιακού εύρους και κατέγραψαν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τη γνωριμία με την ιστορία της νεότερης πόλης –ιδιαίτερα όπως αυτή αποτυπώνεται στο παλίμψηστο του αστικού τοπίου της.

Οι παλιές φωτογραφίες, έχοντας «συλλάβει» -σκόπιμα ή αθέλητα- στιγμές των διαχρονικών μεταβολών του τοπίου αυτού, αλλά και στιγμιότυπα της κοινωνικής ζωής της πόλης, αποτελούν πολύτιμη και συνάμα γοητευτική πηγή πληροφοριών για την ανίχνευση της τοπικής ιστορίας.

Με αφορμή και αφετηρία το υλικό που περιλαμβάνεται στην έκθεση του Μουσείου Νεότερης Σπάρτης, μα και γνωρίζοντας το πλούσιο (και , εν πολλοίς, άγνωστο) αρχειακό φωτογραφικό υλικό που διασώζεται διάσπαρτο σε άλλα αρχεία, το Μ.Ν. Σ. και η Πνευματική Εστία (η οποία το οραματίστηκε και το έκανε πραγματικότητα, παραδίδοντάς το στο Δήμο της Σπάρτης) σχεδίασαν και εγκαινιάζουν μια σειρά συναντήσεων, όπου, μπροστά σε μεγάλων διαστάσεων φωτογραφίες (που προβάλλονται, βεβαίως, σε οθόνη) επιχειρείται διαλογικά μια πολυεπίπεδη ανάγνωση των πληροφοριών και των υποδηλώσεών τους.

Μια τέτοια προσέγγιση βασίζεται στη συμμετοχή όλων: πολύτιμες και χρήσιμες είναι τόσο η ειδική γνώση και οι πληροφορίες όσων ακόμη μπορούν να λειτουργήσουν ως «διαμεσολαβητές» με το πρόσφατο παρελθόν της πόλης, όσο και οι απορίες και υποθέσεις αυτών που συμμετέχουν στη βιωματική αυτή διαδικασία.

Παράλληλα, οι εκδηλώσεις αυτές αποσκοπούν στην καταγραφή των πληροφοριών που θα συναχθούν και στον εμπλουτισμό του υλικού τεκμηρίωσης του Μουσείου Νεότερης Σπάρτης, για να καταστεί έτσι πληρέστερο για τις νεότερες γενιές και τους μελλοντικούς ερευνητές της ιστορίας της πόλης.

Ακόμη ένας στόχος είναι να αποτελέσουν έναυσμα για την ανάσυρση και παρουσίαση των οικογενειακών φωτογραφικών (και όχι μόνο…) αρχείων που έχουμε ασφαλείς ενδείξεις πως υπάρχουν -αλλά και άλλων, που μπορούμε να εικάσουμε πως, έστω ως ένα βαθμό, θα διασώζονται -πιθανώς ξεχασμένα ή παραγνωρισμένα- σε αποθήκες και υπόγεια…

Τέλος, οι συναντήσεις αυτές φιλοδοξούν να αποτελέσουν μια διαρκή αφορμή επίσκεψης και διαλόγου με το Μουσείο Νεότερης Σπάρτης. Αν το καταφέρουν αυτό, συμβάλλοντας έτσι στην οικοδόμηση μιας πιο συνειδητής σχέσης των συμπολιτών με την πόλη τους και στην ευαισθητοποίηση για τη διατήρηση των κάθε είδους μνημείων της, τότε το εγχείρημα θα έχει δικαιωθεί.

Μ.Ν.Σ. – Π.Ε.Σ.

ΥΓ: Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται στο Μουσείο Ν.Σ. την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα και θα διαρκούν μια ώρα. Στο μέλλον, από την άνοιξη που η διάρκεια της μέρας και οι καιρικές συνθήκες θα το επιτρέπουν, θα εξεταστεί η δυνατότητα συνδυασμού τους με εκπαιδευτικούς περιπάτους στην πόλη.


Οδός Εμπόρων