Vekrakos
Spartorama | «Πλην Λακεδαιμονίων» από τον Γιώργο Κουρεμπή

«Πλην Λακεδαιμονίων» από τον Γιώργο Κουρεμπή

Spartorama 09/12/2023 Εκτύπωση Άρθρα Ιστορία Κοινωνία Οικονομία Πολιτική
«Πλην Λακεδαιμονίων» από τον Γιώργο Κουρεμπή
Συν τους Λακεδαιμονίους αποτελεί πατριωτική επιταγή, ανασύνταξης και αναδιάταξης του τόπου

Μετά τη νίκη του στον Γρανικό ποταμό, ο Μέγας Αλέξανδρος έστειλε στην Αθήνα 300 περσικές ασπίδες συνοδευόμενες από την επιγραφή: «Αλέξανδρος Φιλίππου και οι Έλληνες, Πλην Λακεδαιμονίων…». 

Παρόμοιο αναχωρητισμό αποτυπώνει και ο Καβάφης στο ποίημά του το «200 π.Χ.». 


Η ιστορική υπόμνηση επαναλαμβάνεται στην μεταπολίτευση!

Σαν σήμερα, στις 8 του Δεκέμβρη του 1974 διεξάγεται το ιστορικό δημοψήφισμα που αφορούσε τη μορφή του πολιτεύματος της Ελλάδας, μεταξύ βασιλευομένης ή αβασίλευτης Δημοκρατίας.  

Το 69,2% των Ελλήνων ψήφισε υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας και το 30,8% υπέρ της βασιλευομένης. 

Για την ιστορία, από τους 52 Νόμους της Χώρας, 2 Νόμοι ψήφισαν υπέρ, ο ένας της Ροδόπης με 50,5% και ο άλλος της Λακωνίας με 59,2%. 

Πικρή εκ τότε η «υπενθύμιση» του μεταπολιτευτικού Ελληνικού Κράτους στην όποια ευεργετική παρέμβαση για την Λακεδαίμονα με το «Πλην Λακεδαιμονίων» να παραμένει πρακτικά διαρκώς επίκαιρο! 


«Πλην Λακεδαιμονίων» για την υγεία, αφού δεν κατέστη έως σήμερα δυνατή η κατασκευή και λειτουργία σύγχρονου νοσοκομείου στη Λακωνία!Ευχής έργον η κατασκευή του από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αφού το Κράτος, στα 200 περίπου χρόνια της ζωής του, «ξέχασε» και σε αυτό τη Λακωνία! 

Οι Λάκωνες, για μια απλή μαγνητική τομογραφία - εάν δεν μεταβούν σε ιδιωτικό κέντρο - θα πρέπει να επισκεφθούν γειτονικούς νομούς.

Εάν, δε, στην ατυχία τους χρειαστούν άλλες θεραπείες, εκεί αναγκαστικά θα βρεθούν σε κάποιο από τα ήδη βεβαρημένα νοσοκομεία της Αττικής η ακόμη και σε ιδιωτικές κλινικές, με το όποιο κόστος για αυτούς!

Στο τέλος, αν όλα πάνε καλά, θα βρεθούν χρεωμένοι και σίγουρα «υποχρεωμένοι»!!

 

«Πλην Λακεδαιμονίων» και για την παιδεία, αφού η Λακωνία δεν διαθέτει - έστω μια σύγχρονη σχολική μονάδα για παιδιά με ειδικές ανάγκες και ποτέ δεν αποπερατώθηκε το κτήριο φάντασμα της Φοιτητικής Εστίας Σπάρτης.

Η χαρά του ερχομού ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χάθηκε σχετικά νωρίς.

Ήδη μετά την φυγή της νοσηλευτικής σχολής, φέτος έκλεισε και το τμήμα στατιστικής που εξομοίωνε σταδιακά των αριθμό των φοιτητών στην πόλη της Σπάρτης.

Έχει αναλογιστεί κάποιος για ποιό λόγο να θέλουν φοιτητές να παραμείνουν στη Σπάρτη;

Τι τους προσφέρει άραγε;

 

«Πλην Λακεδαιμονίων» και στον οδικό χάρτη.

Η Σπάρτη - μέσω του νέου αυτοκινητόδρομου είναι ακριβώς στα ίδια χιλιόμετρα με την Καλαμάτα με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ερχόμενο επισκέπτη από Αθήνα! (Ευτυχώς που τελικά τοποθετήθηκαν πινακίδες στον αυτοκινητόδρομο που αναγράφουν τη Σπάρτη γιατί είμασταν ακόμη και εκεί «λησμονημένοι») 

Ο χρόνος μετάβασης Σπάρτη -Νεάπολη - Μονεμβασιά κλπ είναι όσο Σπάρτη -Αθήνα..και με αμέτρητους κινδύνους κατά την διέλευση του.

Ο δρόμος Σπάρτη -Γύθειο αναμένεται δεκαετίες.

 

«Πλην Λακεδαιμονίων» και στην πρωτογενή παραγωγή.

Κανένα εγγυοβελτιωτικό έργο στον παραγωγικό κατά τ΄άλλα Νομό μας.

Αναμένεται η έναρξη της κατασκευής του πολυπόθητου φράγματος της Κελεφίνας όπου ευτυχώς τελικά η ένταξη του έγινε δεκαετίες καθυστερημένα - το 2019!

Η λειψυδρία και η υφαλμύρωση ήδη αποτελούν άμεσους εχθρούς στην άρδευση και στις καλλιέργειες.

 

«Πλην Λακεδαιμονίων» για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό.

Τι να πει κανείς για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης;

για τους τόσο σημαντικούς μη αξιοποιημένους αρχαιολογικούς χώρους; για το όνομα Σπάρτη που μόνο ως καύχημα ακούγεται όταν κυρίως βρισκόμαστε σε άλλη πόλη;

 

«Πλην Λακεδαιμονίων» και για τα χωριά μας!

Αναμένουν γηρασμένα το τέλος τους χωρίς ηλιαχτίδα ελπίδας - χωρίς καμία πρόνοια και στήριξη!

Και με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο μάλιστα να ορίζει ως «επικερδή επιχείρηση» το εναπομείναν μικρό μπακάλικο και καφενείο και να το φορολογεί με τεκμαρτό εισόδημα 10.920€!

Μάλιστα ειρωνικά φορολογεί κυρίως τις επιχειρήσεις σε χωριά άνω των 500 κατοίκων γιατί αυτές μάλλον...»πλουτίζουν», βάλλοντας όσους με πείσμα αντέχουν ακόμη να δραστηριοποιούνται εκεί επαγγελματικά!

 

Το «Πλην Λακεδαιμονίων» άφησε πίσω γενιές και γενιές... τις περισσότερες τις έδιωξε και τις διώχνει ακόμη, μακριά από τη Λακεδαίμονα!

Από τις αρχές του 1900 με τα τότε τοπικά πολιτικά παιχνίδια που χάθηκε το τρένο και μέχρι σήμερα! 

Είναι αναγκαίο όσο ποτέ, πλέον, εμείς οι σημερινοί Λακεδαιμόνιοι να άρουμε την διαχρονική αυτή αδικία.

Εκτός από θέμα υπερηφάνειας και αξιοσύνης είναι και θέμα παραμονής και επιβίωσης στον τόπο που ζούμε!

 

Οι προσπάθειες να μην εξαιρείται η Λακεδαίμονα από τις κρατικές αναπτυξιακές αποφάσεις, απαιτούν ανθρώπους με νέες, καινοτόμες πολιτικές σε κάθε επίπεδο και σαφώς εγρήγορση - πνευματική, προσωπική και κοινωνική -συλλογική!

Η φυγή προς τα εμπρός δεν γίνεται με απλή διαχείριση ούτε με συνεχώς νέες διαπιστώσεις των παθογενειών, ούτε και με συντεχνιακής φύσεως αποφάσεις και συμφέροντα!

Απαιτεί γέννηση σύγχρονης πολιτικής ιδιοσυγκρασίας και κυρίως καθαρές και γρήγορες αντιλήψεις.

Ο χρόνος αμείλικτος και εχθρικός παραμονεύει, όλα γύρω μας τρέχουν, οι απαιτήσεις αυξάνονται καθημερινά και οι συνθήκες μεταβάλλονται χωρίς να γίνονται πάντα αντιληπτές σε όλους!

 

 

Συν τους Λακεδαιμονίους αποτελεί πατριωτική επιταγή, ανασύνταξης και αναδιάταξης του τόπου. 

Πλέον… Δεν γίνεται αλλιώς!

 

Θερμά ευχαριστώ για τη φιλοξενία,

Σπάρτη, 8/12/2023

 

Γιώργος Κουρεμπής
Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Σπάρτης


Οδός Εμπόρων