Vekrakos
Spartorama | «Νικηφόρος Βρεττάκος: Ζωγραφική και Ποίηση - Αδέλφια τα ‘βγαλε ίδια πηγή», το νέο βιβλίο της Γεωργίας Κακούρου-Χρόνη

«Νικηφόρος Βρεττάκος: Ζωγραφική και Ποίηση - Αδέλφια τα ‘βγαλε ίδια πηγή», το νέο βιβλίο της Γεωργίας Κακούρου-Χρόνη

Spartorama 18/03/2022 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Πολιτισμός
«Νικηφόρος Βρεττάκος: Ζωγραφική και Ποίηση - Αδέλφια τα ‘βγαλε ίδια πηγή», το νέο βιβλίο της Γεωργίας Κακούρου-Χρόνη
Τα δηλωτικά μέσα της δημιουργίας –το «κοντύλι», η γραφίδα η το πινέλο για το ζωγράφο και το «καντήλι» για τον ποιητή– με το συγγενικό ήχο των παρωνύμων λέξεων («κοντύλι», «καντήλι») φέρουν κοντά τους δύο δημιουργούς, χωρίς να τους ταυτίζουν
Οδός Εμπόρων

Και στού ζωγράφου το κοντύλι και στο καντήλι του ποιητή η ίδια δύναμη ζωή χαρίζει αδέλφια τάβγαλε ίδια πηγή. Η πρώτη στροφή από το πρωτόλειο «Ποιητής-ζωγράφος» που περιέχεται στο μοναδικό μαθητικό τετράδιο του Νικηφόρου Βρεττάκου που διασώθηκε. Τα δηλωτικά μέσα της δημιουργίας –το «κοντύλι», η γραφίδα η το πινέλο για το ζωγράφο και το «καντήλι» για τον ποιητή– με το συγγενικό ήχο των παρωνύμων λέξεων («κοντύλι», «καντήλι») φέρουν κοντά τους δύο δημιουργούς, χωρίς να τους ταυτίζουν. Με αφετηρία αυτό το ποίημα η Γεωργία Κακούρου-Χρόνη καταθέτει την ουσιαστική και αδιάλειπτη σχέση του Νικηφόρου Βρεττάκου με τη ζωγραφική μέσα από τη μελέτη του έργου του, ποιητικού, εξωλογοτεχνικού και ανέκδοτου.


«Από τη σύλληψη της ιδέας έως το τυπογραφείο το βιβλίο αυτό είχε τη συμπαράσταση των Φίλων, στους οποίους χοροστατούσε η Φωτεινή Στεφανίδη. Εκ βάθους καρδίας, κηρόθεν, τους ευχαριστώ! Ιδιαίτερα τις εκδόσεις Στεφανίδη που ανέλαβαν το δύσκολο εγχείρημα!»
Γεωργία Κακούρου - Χρόνη


Γεωργία Κακούρου - Χρόνη (Συγγραφέας)
Η Γεωργία Κακούρου-Χρόνη εργάστηκε για μια εικοσαετία ως επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης στο Παράρτημά της –Κουμαντάρειος Πινακοθήκη– στη Σπάρτη, όπου γεννήθηκε και διαμένει. Έχει διδάξει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο Μεταπτυχιακό Τμήμα «Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Σπούδασε και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Μουσειολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester, Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, τεχνικές διδασκαλίας της τέχνης για το Δημοτικό Σχολείο στο Πανεπιστήμιο του Missouri Columbia. Την εμπειρία της εμπλούτισε ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright στο The Art Institute of Chicago. Το επιστημονικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο «ξεκλείδωμα» του κειμένου-αντικειμένου προς απόλαυση και γνώση ενός εν δυνάμει κοινού από το οποίο δεν αποκλείεται κανείς.

 

(Πηγή: Εκδόσεις Στεφανίδη, 2022)


Οδός Εμπόρων