Vekrakos
Spartorama | «Οι Σκαλωσιές», από τον Γεώργιο Κόρδη

«Οι Σκαλωσιές», από τον Γεώργιο Κόρδη

Γεώργιος Κόρδης 16/12/2021 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Πολιτισμός Φιλοσοφία
«Οι Σκαλωσιές», από τον Γεώργιο Κόρδη
«Περνάς ώρες ατέλειωτες μπροστά στον τοίχο και παλεύεις να σύρεις γραμμές, να συνδυάσεις γραμμές και χρώματα για να φτάσεις σε μια ενότητα και μια ομορφιά. Σπάνια φτάνεις σε αυτό που έχεις οραματιστεί»
Οδός Εμπόρων

Άμα είναι μεγάλη η δουλειά πρέπει να λείψεις πολύ από το σπίτι σου, από όσα κι όσους αγαπάς. Πρέπει να δουλεύεις κάθε μέρα με ρυθμό χωρίς διακοπές ανώφελες, παρά μονάχα για τα απαραίτητα. Χρειάζεται αφοσίωση και συγκέντρωση. Σχεδόν ξεχνάς πώς είναι να ζεις όπως ο κανονικός κόσμος. Οι μέρες μοιάζουν ίδιες κι απαράλλακτες. Διαδέχονται η μια την άλλη και το μόνο που αλλάζει είναι ο χώρος των ναών όπου εργάζεσαι. Μεταμορφώνεται, παίρνει πρόσωπο και μορφή και παύει να είναι ά-σχημος. Κάποτε για λόγους ανεξήγητους τυχαίνει να γίνεται και ωραίος.

Περνάς ώρες ατέλειωτες μπροστά στον τοίχο και παλεύεις να σύρεις γραμμές, να συνδυάσεις γραμμές και χρώματα για να φτάσεις σε μια ενότητα και μια ομορφιά. Σπάνια φτάνεις σε αυτό που έχεις οραματιστεί. Η ένταση είναι μεγάλη και πρέπει να εργάζεσαι με την ψυχή, την καρδιά και το κορμί σου που πονά από την προσπάθεια αφού πρέπει να καταπονείται για ώρες σε άβολες στάσεις.

Οι μακριές αυτές μέρες της εργασίας στην ξενιτειά έχουν κάτι παράξενο, κάτι μοναδικό γοητευτικό και σχεδόν απόκοσμο. Τον πρώτο καιρό κοιτάς την έκταση που πρέπει να ζωγραφίσεις, μετριέσαι με το ατέλειωτο άσπιλο λευκό των τοίχων, μετράς τις ισχνές δυνάμεις σου, κιοτεύεις συνήθως, βρίσκεις λίγη παραμυθία στη σκέψη πως κάποιοι μακριά σε σκέπτονται και σε περιμένουν, κατεβάζεις το κεφάλι και συνεχίζεις χωρίς να υπολογίζεις διόλου την επιστροφή στην πατρίδα και σε όσα αγαπάς. Απλά δουλεύεις, σέρνεις γραμμές, πλάθεις χρώματα, φέρνεις σε κοινωνία ιστορίες ανθρώπους, λειτουργείς για μια κοινότητα που σε έχει τιμήσεις με την επιλογή της.

Τις μέρες αυτές της δουλειάς μονάχα τα όνειρα επιτρέπονται. Τα όνειρα και τα όμορφα αληθινά ψέματα.


Γεώργιος Κόρδης


Οδός Εμπόρων