Vekrakos
Spartorama | Τιμή και Δόξα στις Θερμοπύλες από τον Συνθέτη Δημήτρη Μηνακάκη

Τιμή και Δόξα στις Θερμοπύλες από τον Συνθέτη Δημήτρη Μηνακάκη

Γιάννης Μητράκος 08/07/2021 Εκτύπωση Εκδηλώσεις Ιστορία Κοινωνία Πολιτισμός Συναυλίες
Τιμή και Δόξα στις Θερμοπύλες από τον Συνθέτη Δημήτρη Μηνακάκη
Ήταν μια μουσική πανδαισία υψηλού επιπέδου που μας συνεπήρε και μας ταξίδεψε με τα μάτια της φαντασίας σ’ εκείνη τη δοξασμένη εποχή των ηρώων, τότε που οι Έλληνες
Οδός Εμπόρων

Μέσα στη γενική αναστάτωση, που έφερε στη ζωή μας η πανδημία του κορωναϊού, πέρασαν σχεδόν απαρατήρητες σημαντικές εθνικές επέτειοι και μάλιστα η συμπλήρωση 2500 ετών από την ιστορική μάχη των Θερμοπυλών, όπου μια χούφτα Σπαρτιάτες και Θεσπιείς ήλθαν αντιμέτωποι με την τεράστια στρατιωτική δύναμη της περσικής αυτοκρατορίας κι ενώ μετά από ηρωική αντίσταση ηττήθηκαν, έμειναν στην Ιστορία ως νικητές!

Αυτή η σπουδαία επέτειος ενέπνευσε τον διακεκριμένο συμπατριώτη μας Συνθέτη Δημήτρη Μηνακάκη, φέρνοντας στην επιφάνεια τις γυμνασιακές του αναμνήσεις από τον αείμνηστο Καθηγητή Μουσικής και  μουσουργό Μιχάλης Μαχαίρα, που δίδασκε στους μαθητές του το μελοποιημένο παιάνα των πολεμιστών της Σπάρτης: 

Άγετ΄, ω Σπάρτας ευάνδρω κώροι πατέρων πολιατάν λαιά μεν ίτυν προβάλεσθε, δόρυ δ΄ ευτόλμως άνχεσθε, μη φειδόμενοι τας ζωάς· ου γαρ πάτριον τα Σπάρτα! 

(Εμπρός ω της ευάνδρου Σπάρτης τέκνα πατέρων πολιτών, διά της αριστεράς χειρός την ασπίδαν προβάλετε, διά δε της δεξιάς με τόλμη το δόρυ υψώσατε, μη φειδόμενοι την ζωή γιατί αυτό δεν είναι πατροπαράδοτον στην Σπάρτη)!

Μέσα στην «κλεισούρα» της 1ης καραντίνας για την αναχαίτιση της πανδημίας, ο Συνθέτης βρήκε στα κείμενα των αρχαίων και νέων ιστορικών, που περιγράφουν εκείνη την άνιση αλλά μεγαλειώδη σύγκρουση των ελευθέρων Ελλήνων με τους υποταγμένους Ανατολίτες  και στα ποιήματα με τα οποία υμνήθηκε ο ηρωισμός, η αυτοθυσία και το ανδρείο τέλος των υπερασπιστών των Θερμοπυλών, με επικεφαλής τον εμβληματικό Σπαρτιάτη Βασιλιά Λεωνίδα, όλα τα στοιχεία που ήταν απαραίτητα για να δημιουργήσει ένα μουσικό έπος με τον τίτλο «Θερμοπύλες»!

Χτες το βράδυ, Τετάρτη 8 Ιουλίου 2021 και με ώρα έναρξης 9:00 μ.μ., έγινε στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο η πρεμιέρα αυτού του έργου με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη Διεύθυνση του μαέστρου Στάθη Σούλη και με ερμηνευτές τους: Άννυ Φασέα (Σοπράνο), Σοφία Καπετανάκου (Μέτζο σοπράνο), Γιάννη Καλύβα (Τενόρο) και Μαρίνο Ταρνανά (Βαρύτονο), που είχε και το ρόλο του αφηγητή. 

Ήταν μια μουσική πανδαισία υψηλού επιπέδου που μας συνεπήρε και μας ταξίδεψε με τα μάτια της φαντασίας σ’ εκείνη τη δοξασμένη εποχή των ηρώων, τότε που οι Έλληνες θεωρούσαν ως ύψιστο καθήκον να υπερασπιστούν την πατρίδα και να δώσουν ακόμα και τη ζωή τους, αν χρειαστεί. Στο έργο του Δημήτρη Μηνακάκη, όπως ήταν φυσικό, κυριαρχούσε το επικό στοιχείο, χωρίς να λείπουν οι λυρικές στιγμές που άμβλυναν την ένταση και τη συναισθηματική φόρτιση των θεατών. Ο λόγος, η ποίηση, η μουσική και το τραγούδι συνυφασμένα με αριστοτεχνικό τρόπο κατάφεραν να ζωντανέψουν μπροστά μας όλες τις ηρωικές δραματικές στιγμές, που διαδραματίστηκαν στο στενό των Θερμοπυλών  το φθινόπωρο του 480 π.Χ..

Όλοι οι συντελεστές αυτής της εξαιρετικής συναυλίας, ο Συνθέτης, ο Μαέστρος, οι Ερμηνευτές και οι Μουσικοί, χειροκροτήθηκαν στο  τέλος παρατεταμένα με θέρμη από τους θεατές κι επευφημήθηκαν ζωηρά!

Ο Δημήτρης Μηνακάκης με το έργο του «ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ» τίμησε και δόξασε στον υπέρτατο βαθμό την επέτειο της συμπληρώσεως 2500 ετών από τη μάχη αυτή, που έμεινε στην Ιστορία ως παράδειγμα αντίστασης και αγώνα  για όλους τους ελεύθερους ανθρώπους, για όλους τους λαούς. Είναι δική μας τιμή που ο εξέχων Συνθέτης είναι συμπατριώτης μας και με τη δημιουργική του παρουσία αναδεικνύει τον τόπο μας και τον κάνει γνωστό εντός κι εκτός της Ελλάδος. Ο Θεός να τον έχει καλά, να του χαρίζει υγεία και μακροημέρευση, για να συνεχίσει το παραγωγικό μουσικό του έργο, που πλουτίζει και αναβαθμίζει τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

 

Γιάννης Μητράκος


Οδός Εμπόρων