Vekrakos
Spartorama | Καλλιρρόη Κατσαφάνα: «Αστείρευτη πηγή έμπνευσης είναι η τέχνη των αρχαίων πολιτισμών»

Καλλιρρόη Κατσαφάνα: «Αστείρευτη πηγή έμπνευσης είναι η τέχνη των αρχαίων πολιτισμών» - video

Spartorama 17/08/2019 Εκτύπωση Δημοτικά Πολιτισμός
Καλλιρρόη Κατσαφάνα: «Αστείρευτη πηγή έμπνευσης είναι η τέχνη των αρχαίων πολιτισμών»
Συνέντευξη στο polismagazino.gr
Οδός Εμπόρων

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε; 

Από μικρή ζωγράφιζα αλλά πιο συνειδητά κατά τη φοιτητική μου ζωή στο Παιδαγωγικό, όταν και αποφάσισα τελικά να δώσω για την Καλών Τεχνών. 

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; 

Νομίζω ότι όλα τα παιδιά γεννιούνται με καλλιτεχνικές ευαισθησίες που στη πορεία συχνά χάνονται ή ατονούν. 

Υπάρχουν και οι εξαιρετικές περιπτώσεις χαρισματικών παιδιών βέβαια. Αλλά και πάλι για να ανθίσει ένα ταλέντο χρειάζεται δουλειά, συνέπεια και η πίστη του δημιουργού στο προσωπικό του όραμα. Σημαντικό επίσης είναι να είναι κανείς ψυχικά ανθεκτικός και να έχει αναπτύξει ικανότητες, ώστε να ξεπερνά γρήγορα και αποτελεσματικά τα εμπόδια έσωθεν και έξωθεν. 

Υπάρχουν τέλος και οι άνθρωποι που χωρίς να ζωγραφίζουν ή κάτι ανάλογο, είναι καλλιτέχνες της ζωής τους. 

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; 

Πριν δημιουργήσω νιώθω συχνά την ανάγκη νοήματος, να καταθέσω και να εξωτερικεύσω το μέσα μου ευελπιστώντας πάντα στην ψυχική συνάντηση με τους άλλους.Είναι κάτι σαν διαστολή του χρόνου, σαν προέκταση και βάθεμα της πραγματικότητας.Θαυμάζω τους δημιουργούς που αφιερώθηκαν με πίστη στην κλίση που τους δόθηκε, και τα έργα τους τώρα μπορούν να δροσίσουν, η ακόμα και να ανακουφίσουν υπαρξιακά την ψυχή μας. Η έμπνευση κάποιες φορές μπορεί να έρθει με ένα εξωτερικό ερέθισμα ή συναίσθημα, αλλά συχνά πηγάζει και συνδέεται με ένα εσωτερικό νήμα αναμνήσεων εικόνων, συμβόλων, ερωτήσεων, που επανέρχονται με διαφορετικές μορφές χωρίς να είναι πάντα συνειδητά.Τ έλος αστείρευτη πηγή έμπνευσης είναι η τέχνη των αρχαίων πολιτισμών. Όπως και να χει όμως η έμπνευση σε βρίσκει όσο πιο πολύ δουλεύεις. 

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; 

Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω κάπως τη δουλειά μου, κάθε φορά που πάω να τη χαρακτηρίσω νιώθω ότι ή μου διαφεύγει ή ότι αλλάζει όψη. Ίσως ένα χαρακτηριστικό θα μπορούσε να είναι το ότι μεταχειρίζομαι διαφορετικά μέσα και τρόπους να εκφραστώ, ζωγραφική γλυπτική, κατασκευές, λίγο πολύ υπηρετώντας την ίδια αισθητική και το εσωτερικό μου κόσμο. 

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; 

Να εργάζομαι, να βελτιώσω την τεχνική μου σε όποιο μέσο χρησιμοποιώ, να είμαι ειλικρινής και σαφής στην έκφρασή μου. Να ανιχνεύω νέα πεδία για να εκφραστώ στη γλυπτική, τη ζωγραφική και αλλού. Με ενθουσιάζει να συνδημιουργώ με άλλους καλλιτέχνες από διαφορετικά μετερίζια (μουσική, θέατρο κτλ). Επίσης θα ήθελα να παρουσιάσω πιο ολοκληρωμένη τη δουλειά μου στο μέλλον. 


 

Βιογραφικό 

Η Καλλιρρόη Κατσαφάνα κατάγεται από τη Σπάρτη, όπου ζει και εργάζεται σε δημοτικά σχολεία και όπου διατηρεί το εργαστήρι της. Έχει σπουδάσει στο Π.Τ.Δ.Ε . στα Ιωάννινα (1990 -1994), όπου μαθήτευσε στο εικαστικό εργαστήρι PRACTICE με τους κ Αντ. Κέλλη και κ.Ελ. Γκοντού. Από εκεί συνέχισε στην Α.Σ.Κ.Τ. Θεσσαλονίκης – ζωγραφική με την κ.Τ. Μακρή (1994-1996) και γλυπτική με τον κ.Φ. Χατζηιωαννίδη (1996-2002) από όπου πήρε και το πτυχίο γλυπτικής. 

Ατομικές εκθέσεις:

  • έκθεση ζωγραφικής «Πρόσωπα», Veil Bistrot, Πικουλιάνικα, Λακωνίας, 2018
  • έκθεση ζωγραφικής «Ακουαρέλες νεοκλασικών και άλλων κτιρίων της Σπάρτης», Μουσείο Νεότερης Σπάρτης, Σπάρτη, 2018

Κυριότερες συμμετοχές:

  • Συμμετοχή με γλυπτική σύνθεση στο 1ο Ioannina Art Festival – «PRACTICE ‘RS – 31 Νέοι Καλλιτέχνες απόφοιτοι του εργαστηρίου, μαζί με τους δασκάλους τους εκθέτουν», Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, Ιωάννινα, 2010
  • με γλυπτά στο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών από την κ. Λ. Ρίτσαρντς καθώς και έκθεση, με θέμα: «Τσακώνικη παράδοση», στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, το 2010
  • με σχέδια και γλυπτά «Περί μορφών τε και σωμάτων», Studio F, Καλαμάτα το 2012
  • με ζωγραφική με θέμα: «Ο άλλος μου εαυτός», Coniectura V, Καρδαμύλη Μεσσηνίας, το 2017
  • με γλυπτό, kaplanon galleries, Αθήνα, «Με αφορμή τον Γιαννούλη Χαλεπά» το 2018
  • με γλυπτό Βυζαντινό μουσείο Αθήνα, έκθεση μικρογλυπτικής του Ε.Ε.Τ. Ελλάδος, το 2018
  • με ζωγραφική, στην έκθεση εικαστικών, Vino Tapas bar, Καλαμάτα, το 2019
  • με γλυπτική σύνθεση « Η ανοιχτή μου μέρα» ακουστ. σχεδιασμός Σ. Βότσκος, «Οι εικαστικοί στην εκπαίδευση» στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης, το 2019

Διακρίσεις:

  • Πανελλήνιο βραβείο σκηνικών ερασιτεχνικών θιάσων με την Ε.Θ.Ο.Λακωνίας, 2016.
  • Γλυπτό της κοσμεί δημόσιο χώρο σε χωριό του Πάρνωνα.
  • Έχει ασχοληθεί επίσης με αγιογραφία, κεραμική, σκηνογραφία και σκηνικά δημόσιων εκδηλώσεων (Σπάρταθλον 2011).Έχει πάρει μέρος σε διαγωνισμούς έργων δημόσιας γλυπτικής και προγράμματα φιλοξενίας με άλλους καλλιτέχνες. 
  • Έργα της βρίσκονται σε συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού. 

Περισσότερες πληροφορίες: 

polismagazino.gr














  


Οδός Εμπόρων