Vekrakos
Spartorama | Μετακίνηση Λαϊκής Αγοράς της Τετάρτης στις συνοικίες Λάκκας και Νέου Κόσμου – Ψυχικού

Μετακίνηση Λαϊκής Αγοράς της Τετάρτης στις συνοικίες Λάκκας και Νέου Κόσμου – Ψυχικού

Spartorama 25/07/2019 Εκτύπωση Δημοτικά
Μετακίνηση Λαϊκής Αγοράς της Τετάρτης στις συνοικίες Λάκκας και Νέου Κόσμου – Ψυχικού
Επιστολή των Επιτροπών Κατοίκων Λάκκας και Νέου Κόσμου - Ψυχικού προς τον νέο Δήμαρχο Σπάρτης κ. Δούκα
Οδός Εμπόρων

Προς: τον κ. Πέτρο Δούκα, νέο Δήμαρχο Σπάρτης 

κ. Δήμαρχε

Σας συγχαίρουμε για τη εκλογή σας  και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο  αλλά όμορφο έργο που αναλαμβάνετε, για να αποκτήσει η Σπάρτη τη θέση που της ταιριάζει στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια πραγματικότητα.

κ. Δήμαρχε

Εδώ και πολλά χρόνια οι κάτοικοι των περιοχών μας  είχαν (μεταξύ άλλων) προτάξει ως αίτημα απέναντι στο δήμο Σπάρτης τη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς της  Τετάρτης στις συνοικίες τους.

Το αίτημα αυτό δεν είχε ως μόνο σκοπό την εξυπηρέτηση των κατοίκων των συνοικιών  μας στα πλαίσια της ισονομίας  και της ίσης μεταχείρισης, αλλά στόχευε και στη  γενικότερη ανάπτυξη  δυο μεγάλων (1/3 του πληθυσμού της Σπάρτης) αλλά  υποβαθμισμένων και «ξεχασμένων» συνοικιών, καθώς, επίσης, και στη συνολική ανάπτυξη της πόλης της Σπάρτης μέσω της αποκέντρωσης.

Η μετακίνηση των Λαϊκών αγορών υπόκειται  σε καθεστώς «υποχρεωτικότητας» σύμφωνα με τον Ν.449/2017 / άρθρο 2 / παράγραφος 9, όπου στον ορισμό της Λαϊκής Αγοράς αναφέρει:

«9. «Λαϊκή αγορά»: η υπαίθρια, μετακινούμενη, οργανωμένη αγορά, στην οποία δραστηριοποιούνται παραγωγοί πρωτογενών και μεταποιημένων προϊόντων οικοτεχνίας, καθώς και επαγγελματίες πωλητές για τη διάθεση κυρίως πρωτογενών, αλλά και βιομηχανικών ειδών.»

Την υποχρεωτικότητα αυτή η οποία πηγάζει εκ του Νόμου την έχουν δει δεκάδες δήμοι σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, οι οποίοι την εφαρμόζουν προς όφελος των δήμων και των δημοτών τους. 

Το ως άνω αίτημα των κατοίκων των συνοικιών μας εκφράστηκε πιο έντονα και συγκεκριμένα με τη διεξαγωγή λαϊκών συνελεύσεων και  τη συλλογή χιλιάδων υπογραφών  κατοίκων, οι οποίες κατατέθηκαν στον δήμο Σπάρτης και είναι στη διάθεσή σας μέσω του Αρχείου του Δήμου.

Το αίτημα αυτό ήταν απόλυτα σύννομο αφού

Ο δήμος Σπάρτης, ανταποκρινόμενος στο αίτημα των κατοίκων  ακολούθησε την θεσμοθετημένη – νόμιμη διαδικασία  μέσω της οποίας το αίτημά μας, αφού μπήκε πρώτα σε δημόσια διαβούλευση έλαβε στη συνέχεια θετικές αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις από:

  • Το δημοτικό συμβούλιο (τρεις αποφάσεις εκ των οποίων η πρώτη ομόφωνη)
  • Την Τροχαία Σπάρτης
  • Τη Δ/νση Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του δήμου Σπάρτης
  • Την Επιτροπή Διαβούλευσης  του δήμου Σπάρτης
  • Τη Δημοτική Κοινότητα Σπάρτης
  • Την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου Σπάρτης και, τέλος,
  • Την Εννεαμελή Επιτροπή Λαϊκών Αγορών της Π.Ε. Λακωνίας 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, η  τελική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (αριθμ.129/2019)  αναφορικά με την έγκριση μετακίνησης -λειτουργίας της λαϊκής αγοράς Σπάρτης στις περιοχές «Λάκκα» και Νέου Κόσμου –πλατεία « ΣΑΪΝΟΠΟΥΛΟΥ», που στάλθηκε για έλεγχο νομιμότητας προς τον ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΙΟΝΙΟΥ ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ επειδή ως «τοπική κανονιστική ρύθμιση»  χρειαζόταν την απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου (21 ψήφους) και όχι 19 επί των παρόντων με την οποία ελήφθη. 

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια τυπική παράλειψη του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο εκ λάθους ή λόγω παρεξηγήσεως δεν είδε την ιδιαιτερότητα του θέματος, και δεν επεδίωξε να πάρει την πλειοψηφία των 21 ψήφων την οποία, άνετα, κατείχε στο σύνολο. 

Κατόπιν τούτου Σας καλούμε, κ. Δήμαρχε, αμέσως μετά την επίσημα ανάληψη των καθηκόντων σας,  να επαναφέρετε την ως άνω ακυρωμένη απόφαση για ΔΙΟΡΘΩΣΗ στο νέο δημοτικό συμβούλιο, όπου ΜΠΟΡΕΙΤΕ να έχετε την απαιτούμενη πλειοψηφία και να την επανυποβάλετε  για έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ μιαν νόμιμη και θεσμική απόφαση στα πλαίσια της συνέχειας του δήμου. 

Θα είναι πραγματικά κρίμα, ύστερα από τέτοια κινητοποίηση και τόσον αγώνα των κατοίκων και ύστερα από ΟΛΗ αυτή τη διαδικασία των θεσμικών νόμιμων εγκρίσεων, να μην υλοποιηθεί το θέμα της μετακίνησης της Λαϊκής Αγοράς της Τετάρτης στις συνοικίες μας. 

Εμείς, ως Επιτροπές των κατοίκων, είμαστε ήδη έτοιμοι, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου δημοτικού συμβουλίου, να θέσουμε το ως άνω θέμα για υποχρεωτική συζήτηση σύμφωνα με τη διαδικασία του Ν.3463 / 2006 / άρθρο 215 / παράγραφος 3. 


Σπάρτη 24-7-2019
ΟΙ  ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ  ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ


Οδός Εμπόρων