Vekrakos
Spartorama | «Τα σπίτια εκδικούνται και σε μορφώνουν, χωρίς να το καταλάβεις», από τον Γεώργιο Κόρδη

«Τα σπίτια εκδικούνται και σε μορφώνουν, χωρίς να το καταλάβεις», από τον Γεώργιο Κόρδη

Γεώργιος Κόρδης 13/08/2018 Εκτύπωση Άνθρωποι!
«Τα σπίτια εκδικούνται και σε μορφώνουν, χωρίς να το καταλάβεις», από τον Γεώργιο Κόρδη
«Σπάνια και που να βρει κανείς ένα σπίτι, ένα χωριό ή μια πόλη συμβατή με τη φύση και τους χαρακτήρες της»
Οδός Εμπόρων

Κάτι εκατομμύρια, σκέφτομαι, χρόνια πήρε στη φύση να βρει ωραίες ισορροπίες και εύμορφους λειτουργικούς ρυθμούς και να φτιάξει τοπία ταιριαστά με το κλίμα, τους ανέμους, τις βροχές και τις ξηρασίες, με τα θηρία που τα κατοικούν και με τις απουσίες που τα χαρακτηρίζουν.

Ύστερα ήρθαν οι άνθρωποι να φτιάξουν τη δική του «φύση» παρά την φύση, το δικός τους πολιτισμό και έστησαν σπίτια, φύτεψαν δέντρα, ξερίζωσαν άλλα, έφεραν άλλα ζωντανά, έδιωξαν άλλα με βάση όχι πάντα τη φύση και το τοπίο αλλά τα δικά τους συμφέροντα.

Γυρίζω την Ελλάδα μερικές μέρες τώρα. Το οικιστικό περιβάλλον των τελευταίων χρόνων μοιάζει τόσο παράταιρο με τη φύση γύρω, είναι σαν ανορθογραφία, σα μια μουτζούρα που αμαυρώνει την τάξη και την ευμορφία των τόπων. Σπάνια και που να βρει κανείς ένα σπίτι, ένα χωριό ή μια πόλη συμβατή με τη φύση και τους χαρακτήρες της.

Παλιότερα ήταν καλύτερα ή και καλά. Να εδώ πιο πάνω στο βουνό έχει στάνες και μαντριά φτιαγμένα από τις πέτρες του τόπου σαν να τα έχτισε η ίδια η φύση.

Και μη θαρρείς πως τα σπίτια και τα σχήματά τους και η σχέση τους με τη φύση γύρω είναι αδιάφορα πράγματα που μπορείς να παίζεις μαζί τους χωρίς συνέπειες. Τα σπίτια εκδικούνται και σε μορφώνουν χωρίς να το καταλάβεις, σε αλλοιώνουν και σε φτιάχνουν όπως τα έφτιαξες. Άσχημο ή ωραίο· ζωντανό σε ανασταίνουν ή σε θάβουν νεκρό.

Όλα ετούτα τα σκέφτομαι με αφορμή τη Μεταμόρφωση που μάλλον τη χρειάζεται ο τόπος αλλά δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη μεταμόρφωση στις καρδιές των ανθρώπων.

Από εκεί όλα ξεκινούν όσο κι αν αυτό μοιάζει κοινότυπο.

Καλό δείλι...

Γιώργος Κόρδης


Οδός Εμπόρων