Vekrakos
Spartorama | Δέκατη Διάλεξη, του Δεύτερου Κύκλου Ομιλιών, από τον Απόστολο Πιερρή

Δέκατη Διάλεξη, του Δεύτερου Κύκλου Ομιλιών, από τον Απόστολο Πιερρή

Spartorama 11/04/2018 Εκτύπωση Απόστολος Πιερρής Εκδηλώσεις
Δέκατη Διάλεξη, του Δεύτερου Κύκλου Ομιλιών, από τον Απόστολο Πιερρή
«Η Μορφή του Χρυσού Αιώνα: ο Θρίαμβος του Δωρικού», Παρασκευή 13 Απριλίου, 8.30 το βράδυ, στη αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου, Γκορτσολόγου 97
Οδός Εμπόρων

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΠΑΡΤΗΣ

Κύκλος Β’

                               

Η Σπάρτη

από την Δημιουργία του Ελληνισμού

στην Ελληνική Ηγεμονία.

Το Λακεδαιμόνιο Θέρος

(556-371 π.Χ.) 

 

Μελετούμε σε αυτό το τμήμα του φετινού Κύκλου των Συναντήσεών μας την Σπάρτη στον Χρυσούν Αιώνα του Θαύματος.

Το Δωρικό πνεύμα θριαμβεύει. Η Αθήνα αναλαμβάνει την σημαιοφορία του. Το θαύμα καταυγάζει την ιστορία. Ο Απόλλων και η Σπάρτη όμως επιφυλάσσονται.

Γιατί;

Η εορταστική παιδιά της αιωνιότητας ανακατεύεται με την μέριμνα του χρόνου. Ο νεαρώδης της τελειότητας θέλει να κυβερνήσει δραστικά τον χρόνο, όχι απλά ως τέλος και νόημα της ύπαρξης, επιζητεί να έχει αποτέλεσμα στο γίγνεσθαι ως ποιητικό αίτιο, και όχι μόνο ως τελικό.

Η Αθήνα μπαίνει στην περιπέτεια της Ηγεμονίας και του Πλούτου.

Το αρχαϊκό χαμόγελο της υπαρξιακής χαράς του Είναι μεταπίπτει εις την υπομελαγχολική σοβαρότητα του αγώνα μέσα στην χρονική Μοίρα της Ύπαρξης. Η λυρική ποίηση μεταστοιχειούται σε δραματική, το Τραγούδι της Ομορφιάς σε Θρήνο και Διασυρμό, σε Οδυρμό και Γέλωτα του Πάθους. Το Έπος του Ήρωα και το Μέλος του Κάλλους γίνονται Τραγωδία του Υψηλού Αμαρτήματος και Κωμωδία Γελοιοποίησης του Μεγάλου.

Το Θαύμα του Χρυσού Αιώνα καταλήγει στην Τραγωδία του Πελοποννησιακού Πολέμου με Κωμική διάσταση στην τελευταία φάση του.

Ο Απόλλων και η Σπάρτη θριαμβεύουν αλίμονο στον χρόνο – κι έτσι αρχίζει το νέο τραγικό και κωμικό δράμα. Η Σπάρτη αναγκάζεται να πλουτίσει και ηγεμονεύσει – και πάραυτα αποτυγχάνει.

Στην Συνάντησή μας αυτής της Παρασκευής 13 Απριλίου θα αρχίσω συνοψίζοντας την ανάλυσή μου της προηγούμενης ομιλίας για τις Παιδιές και τα Άγια των Μηδικών. Θα επικεντρωθώ δε στην διαπραγμάτευση των δύο φάσεων του κυρίως Θαύματος, το Πρώιμο (~ 480 – 450 π.Χ.) και το Υψηλό (~ 450 – 430 π.Χ.) Κλασσικό. Ο θεματικός τίτλος παρέχει το στίγμα της ομιλίας μου:

 

Η Μορφή του Χρυσού Αιώνα: ο Θρίαμβος του Δωρικού.

Από τον Πίνδαρο και τον Ναό του Διός στην Ολυμπία

στον Σοφοκλή και τον Παρθενώνα

(479-431 π.Χ.) 

------- 

Αυτήν την φορά η προσεχής συνάντηση και ομιλία του Κύκλου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Απριλίου, 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, Γκορτσολόγλου 97 (λόγω εκδηλώσεων του ΝΠΠΠ Δήμου Σπάρτης στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στην Βιβλιοθήκη).

Τις βαθύτατες ευχαριστίες μου οφείλω και ευχαρίστως αποδίδω στον ιστορικό Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης μαζύ με τον αρμόζοντα έπαινο για την ευαισθησία του στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης, όταν μάλιστα αφορούν στην μοναδικότητα της προσφοράς της για την συγκρότηση του κλασσικού Ελληνισμού.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μετά την ομιλία θα υπάρξει χρόνος για συζήτηση.


Οδός Εμπόρων