Vekrakos
Spartorama | Η Λέσχη Ανάγνωσης Σπάρτης διάβασε το βιβλίο «Φωνή χωρίς ήχο» της Curiol Celine, εκδόσεις Ποταμός

Η Λέσχη Ανάγνωσης Σπάρτης διάβασε το βιβλίο «Φωνή χωρίς ήχο» της Curiol Celine, εκδόσεις Ποταμός

Spartorama 28/03/2025 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Παιδεία Πολιτισμός
Η Λέσχη Ανάγνωσης Σπάρτης διάβασε το βιβλίο «Φωνή χωρίς ήχο» της Curiol Celine, εκδόσεις Ποταμός
Γράφει η Ηλέκτρα Πρώιμου

Η κεντρική ηρωίδα είναι ανώνυμη από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα, θέλοντας να μας δείξει ότι μπορεί να αναφέρεται στον οποιονδήποτε. Η δουλειά της είναι να ανακοινώνει τις αναχωρήσεις και τις αφίξεις των τρένων στο Σταθμό του Βορρά, έναν από τους πιο πολυσύχναστους σταθμούς στο Παρίσι. Μια δουλειά χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις – ούτε πρωτοβουλίες, ούτε συναναστροφές. Κάθε απόγευμα επιστρέφει στο διαμέρισμα της μόνη, περιμένοντας ένα τηλεφώνημα από τον άντρα που είναι το αντικείμενο του πόθου της. Με το που πέφτει η νύχτα παίρνει ξανά τους δρόμους για να περάσει η ώρα, προσπαθώντας να τον ξεχάσει, χωρίς να αποφεύγει τις κακοτοπιές, ακολουθώντας με αφέλεια ότι βρεθεί μπροστά της.

Ζει έναν ανεκπλήρωτο έρωτα, αγαπάει έναν άντρα που δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να είναι μαζί του, αλλά και να γινόταν θα το σαμποτάριζε η ίδια έτσι ώστε να μην πετύχει. Το ιδεατό είναι και το ονειρικό.  Χαρακτηριστικό της ερωτικής εμμονής της είναι η αβεβαιότητα για τα συναισθήματα του άλλου, γεμίζοντάς την με άγχος και διαρκή αναζήτηση στοιχείων αποδοχής του .

Το μυθιστόρημα είναι γραμμένο σε τρίτο πρόσωπο αλλά εντελώς από την άποψη της νεαρής γυναίκας, περιγράφοντας διαρκώς τις χαοτικές σκέψεις της και τα αισθήματα της. Αιωρείται ανάμεσα στην παθητικότητα και στην προσπάθειά της να πάρει τον έλεγχο της ζωής της. Ο χρόνος είναι πριν το 1990 εφόσον δεν υπάρχουν κινητά τηλέφωνα και η ηλικία της δεν προσδιορίζεται, υποθέτουμε γύρω στα 25 με 30.

Ουσιαστικά βάζει στο μικροσκόπιο μια γυναίκα που έχει χάσει τον έλεγχο, κάποια που κουβαλάει από τα παιδικά της χρόνια μια κρυφή πληγή. Είναι μια νεαρή γυναίκα αποξενωμένη στην απέραντη μεγαλούπολη, χωρίς συγγενείς και στενούς φίλους, αφημένη στις παρορμήσεις της στιγμής.

Παρόλο που δεν απόλαυσα την ανάγνωση αυτού του μυθιστορήματος, γιατί ήταν αγχωτικό και κουραστικό, σου έδινε την αίσθηση ότι είσαι σε ένα τρένο σκέψης με την απουσία κεφαλαίων και διαλόγων, ωστόσο έδωσε τροφή για σκέψη και αφορμή για πολλές συζητήσεις. Είναι δύσκολο να ταυτιστούμε απόλυτα οι ίδιοι με την πρωταγωνίστρια, αλλά σίγουρα μπορούμε να αναγνωρίσουμε χαρακτηριστικά της σε πολλούς ανθρώπους.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Celine Curiol γεννήθηκε στη Λιόν το 1975, έχει σπουδάσει μηχανικός και έχει ζήσει σε μητροπόλεις όπως το Λονδίνο, το Μπουένος Άιρες, το Τόκιο και η Νέα Υόρκη, όπου για μια εξαετία ήταν ανταποκρίτρια του Radio France και του BBC, και καθηγήτρια από το 2011 στo Iνστιτούτο Πολιτιτικών Επιστημών του Παρισιού. Η Celine Curiol, πέρα από την πολυμεταφρασμένη «Φωνή χωρίς ήχο», έχει γράψει επτά δοκίμια και έξι μυθιστορήματα ακόμη.


Μάρτιος 2025


Οδός Εμπόρων