Vekrakos
Spartorama | Παιδικό Θέατρο: «Η Πόλη των Χαμένων Ρομπότ» από τους Hippo Theatre Group

Παιδικό Θέατρο: «Η Πόλη των Χαμένων Ρομπότ» από τους Hippo Theatre Group

Spartorama 17/06/2024 Εκτύπωση Δημοτικά Θέατρο Κοινωνία Παιδεία Πολιτισμός
Παιδικό Θέατρο: «Η Πόλη των Χαμένων Ρομπότ» από τους Hippo Theatre Group
ΠΙΝ: Τι σημαίνει ελεύθερη βούληση; JP: Ότι μπορείς να κάνεις αυτό που θέλεις. ΠΙΝ:Και; JP:Είναι επικίνδυνο.

Η Ομάδα Hippo Theatre Group παρουσιάζει τη διαδραστική, sci-fi θεατρική παράσταση για παιδιά ηλικίας 4-12 ετών «Η Πόλη των Χαμένων Ρομπότ» (2ος χρόνος). 

Την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024, για δύο παραστάσεις στις 18.30 και στις 20.00, στη Σκηνή Σπάρτης. 

 

Η Υπόθεση: 

Κάπου στο μακρινό μέλλον, σε έναν τόπο γεμάτο τεχνολογικές ανακαλύψεις, ρομπότ που μοιάζουν με ανθρώπους, ζουν σε καθεστώς δουλείας, όντας υποχρεωμένα να υπηρετούν ή να διασκεδάζουν τους αφέντες τους. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Πιν, το μόνο ελεύθερο ανθρωποειδές! 

Με μότο του «άνθρωπος δεν γεννιέσαι, αλλά γίνεσαι» η Πιν ξεκινά την επανάστασή της, κάτι που δεν αρέσει καθόλου στην αυταρχική Παγκόσμια Κυβέρνηση. 

Και κάπως έτσι το πιο περιπετειώδες συγκινητικό, γεμάτο ανατροπές και χιούμορ, ταξίδι ξεκινά! Θα μπορέσει η Πιν να διαχειριστεί την ελευθερία της προς όφελος του συνόλου; Θα καταφέρει να βρει την κρυμμένη της ανθρωπιά; Θα παρασύρει και τα υπόλοιπα ρομπότ στο δρόμο της αυτογνωσίας και της χειραφέτησης; 


Η παράσταση έχει λάβει την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Το κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΩΔΩΝΗ. 

Η παράσταση ξεκίνησε το ταξίδι της το καλοκαίρι του 2022 συμμετέχοντας σε καλοκαιρινά φεστιβάλ σε διάφορα μέρη της Ελλάδας (Πειραιάς, Μυκήνες, Ρέθυμνο, Κως). Το σχολικό έτος 2022-2023 παίχτηκε στο θέατρο ΣΤΑΘΜΟΣ στην Αθήνα και σε σχολεία της νότιας Ελλάδας και το σχολικό έτος 2023-2024 παίχτηκε στην ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ της Θεσσαλονίκης και σε σχολεία της βόρειας Ελλάδας και της Κρήτης με μεγάλη επιτυχία. 

 

Λίγα Λόγια για το Έργο:

Η Πόλη των Χαμένων Ρομπότ είναι ένα φουτουριστικό παραμύθι για παιδιά, γραμμένο από τους Φώτη Δούσο και Αλέξανδρο Ράπτη. Επηρεασμένο από τη φανταστική λογοτεχνία, το έργο αφηγείται την ιστορία ενός ρομπότ που ανακαλύπτει τον εαυτό του, διεκδικεί όχι μόνο την ελευθερία του αλλά και ένα καλύτερο μέλλον από το προδιαγεγραμμένο και γίνεται πηγή έμπνευσης για τα υπόλοιπα υπόδουλα ανθρωποειδή. 

Η θεατρική ομάδα Hippo Theatre Group συνεχίζοντας το ιδιαίτερο είδος του σωματικού θεάτρου που η ίδια έχει  επινοήσει (kinemo), δημιουργεί μια παράσταση με κυρίαρχα στοιχεία την έντονη σωματικότητα, την υψηλή ενέργεια, τη μουσική και την κίνηση, προσφέροντας ένα πληθωρικό ψυχαγωγικό θέαμα επιστημονικής φαντασίας. 

 

Ταυτότητα παράστασης 

  • Κείμενο - Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ράπτης - Φώτης Δούσος
  • Βοηθός σκηνοθέτη - Δραματολόγος: Δημήτρης Καλακίδης
  • Σκηνικά - Κοστούμια: Κατερίνα Χατζοπούλου
  • Μάσκα: Μάρθα Φωκά
  • Βοηθός Σκηνογράφου: Ζενεβιέβ Αθανασοπούλου
  • Μουσική - Ενορχήστρωση: Γιώργος Δούσος                                     
  • Κίνηση:  Αλέξανδρος Ράπτης, Μίκα Στεφανάκη
  • Χορογραφίες: Μίκα Στεφανάκη
  • Φωτογραφίες- Trailer: Δώρα Καλακίδου
  • Αφίσα: Χρυσούλα Κοροβέση

 

Παίζουν:

Μυρτώ Μακρή, Βιβή Τσόρμπα 

 

Πληροφορίες Παράστασης 

Ημερομηνία παραστάσεων:  Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Ώρες παράστασεων: δύο παραστάσεις, η πρώτη στις 18.30 και  η δεύτερη στις 20.00

Διάρκεια: 60΄

Γενική είσοδος: 10€

Χώρος: ΣΚΗΝΗ ΣΠΑΡΤΗΣ, Πεζόδρομος Κλεομβρότου 53, 23100, Σπάρτη

Κρατήσεις θέσεων: 6909161264  

 

Είπαν για την παράσταση: 

Η «Πόλη των χαμένων ρομπότ» είναι μια παράσταση με διαφορετικότητα, σύγχρονη και εξαιρετικά δουλεμένη στο κομμάτι της σωματικής επιτέλεσης, και ως εκ τούτου με ιδιαίτερο πρόσημο.

(ΑΥΓΗ, Ελευθερία Ράπτου)

 

Σπάνια βλέπουμε παιδικές παραστάσεις που δεν φοβούνται να μιλήσουν ευθέως και να καταδείξουν την πραγματικότητα. Το τέλος του έργου αφήνει το ακροατήριο σε μια απέραντη σιωπή, την σιωπή που κρύβει την ενσυναίσθηση, την βαθιά κατανόηση μιας επιλογής  που αν και δεν είναι προς το συμφέρον του ατόμου, είναι όμως υπέρ του συνόλου. Δικαίως μετά από μια μικρή παύση, το φινάλε της παράστασης  μας επαναφέρει με χορό και τραγούδι στην γιορτή των ρομπότ,  του Πιν, και της απελευθέρωσης.

(BOEM RADIO, Νάγια Παπαπάνου)

 

Η ομάδα Hippo παρουσιάζει την καινούρια της παράσταση, με ατελείωτη ενέργεια και έντονη μουσικοχορευτική διάθεση. Χορός και τραγούδι, μα πάνω από όλα αγάπη για τα παιδιά, που ξεχώρισε στο ασταμάτητο χαμόγελο των ηθοποιών. Η ζωντάνια και η διάθεσή τους μεταφέρονται και στο κοινό,  ο φωτισμός εντείνει την αγωνία και η μοντέρνα μουσική δίνει τον ρυθμό σε μια γρήγορη παράσταση που διατηρεί το ενδιαφέρον της αναλλοίωτο (…) Μία παράσταση που αξίζει να δείτε.

(NOIZY.GR, Έφη Τσιμπούκη) 

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΑΔΑΣ HIPPO

 

Η ομάδα HIPPO ιδρύθηκε το 2009 από τους Αλέξανδρο Ράπτη και Φώτη Δούσο. 

Δραστηριοποιείται στο χώρο του θεάτρου (ενήλικου & παιδικού) καθώς επίσης και του Εκπαιδευτικού Δράματος. Χαρακτηρίζεται από μια “avant-garde” αισθητική που συνομιλεί με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές αναζητήσεις και αριθμεί στο ενεργητικό της πολλές παραστάσεις για παιδιά που ανέβηκαν πρώτη φορά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λονδίνο, ποικίλα θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά και νέους, αλλά και παραστάσεις για ενήλικες που πραγματοποιήθηκαν σε Ελλάδα και Η.Π.Α. Οργανώνει παραστάσεις σωματικού θεάτρου, σεμινάρια και θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες με εκπαιδευτική μέριμνα, αγάπη και κέφι στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Είναι από τους ελάχιστους θεατρικούς οργανισμούς της χώρας μας που ειδικεύεται στο Εκπαιδευτικό Δράμα. Από το 2021, διοργανώνει το E-school, παρουσιάζοντας διαδικτυακά καλλιτεχνικά σεμινάρια σε παιδιά και ενήλικες. 

Η ομάδα έχει παρουσιάσει δουλειές της σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, σε θεατρικούς χώρους, σε φεστιβάλ και σε Πανεπιστήμια σε Ελλάδα, Κύπρο, Ευρώπη (Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο, Ολλανδία), Η.Π.Α., Καναδά και Αυστραλία. Ανάμεσα στις πιο σημαντικές στιγμές της ομάδας συγκαταλέγονται οι εξής:

  • παρουσίαση της παράστασης Νιάρα στο Πανεπιστήμιο του YALE, ενώπιον φοιτητών του τμήματος νεοελληνικής γλώσσας (2014)
  • διεξαγωγή εργαστηρίου υποκριτικής με αφορμή το προσωπικό στυλ της ομάδας (kinemo) σε επαγγελματίες ηθοποιούς από την Ινδία και το Νεπάλ στο Thespo19, το μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ νεανικού θεάτρου της Βομβάης στην Ινδία (2017)
  • κατάκτηση του δεύτερου βραβείου στο STRUS, το 1ο Διεθνές Multi – Genre  Διαγωνιστικό Φεστιβάλ με την παράσταση Το Δίλημμα του Αυτοκράτορα που διεξήχθη στην πόλη Λβιβ της Ουκρανίας (2021).
  • συμμετοχή της παράστασης Αδέσποτα στο For/With/By Festival of European Youth Theatre 2023  στην πόλη Barrow-in-Furness, UK (Ιούλιος 2023) και στο 12ο διεθνές φεστιβάλ θεάτρου για παιδιά ICTF BITOLINO στην πόλη Bitola της Βόρειας Μακεδονίας  (Αύγουστος 2023).


  


Οδός Εμπόρων