Vekrakos
Spartorama | Γορτύνιοι Σπάρτης: Προσκύνημα Στη Μονή Κολοκοτρώνη

Γορτύνιοι Σπάρτης: Προσκύνημα Στη Μονή Κολοκοτρώνη

Γιάννης Μητράκος 16/06/2024 Εκτύπωση Δημοτικά Ιστορία Κοινωνία Παιδεία
Γορτύνιοι Σπάρτης: Προσκύνημα Στη Μονή Κολοκοτρώνη
Πριν από την αναχώρηση μας ο π. Ελπιδοφόρος διένειμε ένα αναμνηστικό δώρο σε καθένα επισκέπτη – προσκυνητή.

Το Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη προσκυνηματική επίσκεψη των Γορτυνίων της Σπάρτης στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μεγαλοπόλεως πιο γνωστή ως Μονή Κολοκοτρώνη.

Η Μονή αυτή βρίσκεται ανατολικά του δρόμου που συνδέει τη Μεγαλόπολη με το Ψάρι Τρικολώνων λίγο μετά από τον οικισμό Νέα Εκκλησούλα.Η διαδρομή είναι γοητευτική αφού ο δρόμος διέρχεται ανάμεσα σε κατάφυτες εκτάσεις που κυριαρχούν οι βελανιδιές.

Στη θέση της Μονής Κολοκοτρώνη υπήρχε παλαιό μοναστήρι της Παναγιάς που είχε ερημωθεί και σώζονταν απ’ αυτό μόνο το Καθολικό που κι αυτό είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές από τους Τούρκους κατακτητές. Αυτό το παλαιό μοναστήρι είχε διασωθεί στη συλλογική μνήμη ως Αγία Μονή και υπολογίζεται ότι είχε ιδρυθεί τον 14ο αιώνα.

Το 1803 πέρασε από την περιοχή ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ο οποίος ήταν θεοφοβούμενος και σεμνυνόταν την Υπεραγία Θεοτόκο. Βλέποντας την οικτρή κατάσταση της Αγίας Μονής ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έταξε την Παναγία να ξαναχτίσει το μοναστήρι της αν βοηθούσε τους Έλληνες να λευτερωθούν από τους Τούρκους. Το 1823, δυο χρόνια μετά την Επανάσταση, ο Κολοκοτρώνης χρηματοδότησε την αναστήλωση της Μονής. Πρώτα ανήγειρε τον δυτικό τοίχο, όπου τέθηκε σχετική επιγραφή στην οποία αναφέρεται λανθασμένα ως χρονολογία του τάματος το 1804, Αργότερα αναδομήθηκε το ανατολικό τμήμα. Όταν ολοκληρώθηκε το νέο κτίσμα είχε στο εσωτερικό του περίκλειστο το παλαιό καθολικό το οποίο αγιογραφήθηκε με λαϊκότροπες τοιχογραφίες. Η ολοκλήρωση του τάματος του Κολοκοτρώνη έδωσε και το προσωνύμιο «Μονή Κολοκοτρώνη» στο μοναστήρι και είναι το μοναδικό τάμα του 1821 που εκπληρώθηκε.

Σήμερα η περιοχή γύρω από το Καθολικό έχει αναπλασθεί με την προσθήκη  νέου κτιρίου μαγειρείου και τράπεζας, σκέπαστρων σκιας, πεζουλιών και τραπεζιών, πετρόχτιστη κρήνη, προτομή του Κολοκοτρώνη κι ευρύχωρο χώρο σταθμεύσεως.  

Στο διάβα του χρόνου η Μονή εμφανίζεται άλλοτε με γυναικεία αδελφότητα κι άλλοτε με ανδρώα αδελφότητα όπως σήμερα. Στη Μονή εγκαταβιώνουν τέσσερεις μοναχοί υπό την πνευματική καθοδήγηση του Καθηγουμένου π. Ελπιδοφόρου Μπεναρδή. Αυτή  η μοναχική αδελφότητα που εγκαταστάθηκε πριν από 7 ή 8 χρόνια αποτελείτο από πνευματικά τέκνα του μακαριστού Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία Φούντα.

Ο Γορτυνιακός Σύνδεσμος Σπάρτης επισκέφθηκε τη Μονή Κολοκοτρώνη για 2η φορά  και δεν αποκλείεται προσεχές φθινόπωρο να υπάρξει και 3η επίσκεψη, αφού ο Σύνδεσμος απέκτησε πνευματικούς δεσμούς με τον Ηγούμενο π. Ελπιδοφόρο.

Μετά την απόλυση στη σκιερή και δροσερή αυλή του μοναστηριού προσφέρθηκε πλούσιο μοναστηριακό κέρασμα. Πριν από την αναχώρηση μας ο π. Ελπιδοφόρος διένειμε ένα αναμνηστικό δώρο σε καθένα επισκέπτη – προσκυνητή.

Έμπλεοι πνευματικής χαράς αναχωρήσαμε για το κεφαλοχώρι Λεοντάρι για να γευματίσουμε στο Κέντρο Εστίασης «ΑΛΛΟΤΙΝΟ» της κ. Νίκης Σμυρνή, που βρίσκεται στην πανέμορφη πλατεία του Λεονταρίου. Πριν από το φαγητό επισκεπτόμαστε το βυζαντινό ναό των Αγίων Αποστόλων που δεσπόζει στο χώρο της πλατείας. Νωρίς το απόγευμα αναχωρούμε για τη Σπάρτη με ευχές για το καλοκαίρι και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το φθινόπωρο,


Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Μητράκος










  



Οδός Εμπόρων