Vekrakos
Spartorama | «Στον Αϊ-Γιώργη του Μπαρσινίκου» από τον Γιάννη Μητράκο

«Στον Αϊ-Γιώργη του Μπαρσινίκου» από τον Γιάννη Μητράκο

Γιάννης Μητράκος 21/05/2024 Εκτύπωση Άρθρα Δημοτικά Κοινωνία Παιδεία
«Στον Αϊ-Γιώργη του Μπαρσινίκου» από τον Γιάννη Μητράκο
Τα ποτήρια υψώθηκαν με την ευχή «Ο Αϊ-Γιώργης βοήθειά μας» «Και του χρόνου»!

Ο Μπαρσινίκος (Ταϋγέτη) είναι ένα μικρό χωριουδάκι χτισμένο στην ανατολική πλαγιά του δασοσκέπαστου Ταΰγετου, πίσω από το λόφο του βυζαντινού Μυστρά.

Στα παλιά χρόνια ήταν ένα ζωντανό χωριό με περίπου 150 μόνιμους κατοίκους, που είχε δική του ενορία και παπά, δημοτικό σχολείο  και συντηρούσε τέσσερα κρασοπουλειά. Λίγο πιο πάνω από το χωριό βρισκόταν η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής στην οποία το καλοκαίρι εγκαταβίωναν σε αυτοσχέδια κελιά περίπου 200 Σπαρτιάτες, που ανέβαιναν εκεί για να περάσουν δροσερές διακοπές μέσα στα πεύκα και τα ελάτια.  

Σήμερα ο Μπαρσινίκος είναι έρημος. Μόνιμα μένει μόνο μία ηλικιωμένη κυρία και περιστασιακά ανεβαίνουν κι άλλοι Μπαρσινικιώτες που συντηρούν τα σπίτια τους  για να βρίσκουν ανάπαυλα και αναψυχή από τις σκοτούρες του κάμπου.

Ο καθεδρικός ναός του χωριού είναι ο Αϊ-Γιώργης που βρίσκεται δίπλα στο κτίριο του παλιού Σχολείου. Ο ναός χτισμένος το 1900 είναι άνετος με όμορφο ξύλινο τέμπλο κι ενδιαφέρουσες φορητές αγιογραφίες. Η αυλή του είναι μεγάλη και σε περίοπτη θέση που αγναντεύει τις γύρω κορφές, το λόφο του Μυστρά και την κοιλάδα του Ευρώτα.

Μετά την κοίμηση του ντόπιου εφημερίου μακαριστού π. Παναγιώτη Κακαλέτρη, η ενορία του Μπαρσινίκου συγχωνεύτηκε στη γειτονική ενορία Μυστρά και τα ηνία ανέλαβε ο άξιος και δραστήριος Πρωτο πρεσβύτερος Λάζαρος Σκάγκος, που δεν αφήνει στην περιοχή της ευθύνης του κανένα εκκλησάκι αλειτούργητο.

Φέτος επειδή η γιορτή του Τροπαιοφόρου Αγίου Γεωργίου μεταφέρθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα κι ακολούθησε η Κυριακή του Θωμά, που ο παπα-Λάζαρος λειτούργησε στην Παντάνασσα του Μυστρά, αποφάσισε να γιορτάσει τον Αϊ-Γιώργη του Μπαρσινίκου την Κυριακή των Μυροφόρων.

Με τη συνοδεία του εγγονού του Γιώργου Μπουρλόκα, που είναι το δεξί του χέρι, και τους ιεροψάλτες Σταύρο Τσαρούχα και Κώστα Σκάγκο, με την επικουρία του υποφαινομένου και του κ. Σπύρου Καρτερούλη, ο παπα-Λάζαρος τέλεσε την κατανυκτική Θεία Λειτουργία, τιμώντας εκτός των Μυροφόρων Γυναικών και τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο. Προσήλθαν αρκετοί Μπαρσινικιώτες και Μυστριώτες που παρέθεσαν προς ευλογία δύο αρτοκλασίες.

Μετά την απόλυση και τη διανομή του αντίδωρου οι κυρίες του Προοδευτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μπαρσινίκου πρόσφεραν σε όλους πλουσιοπάροχη φιλοξενία με καφέδες και γλυκίσματα στο παλιό Δημοτικό Σχολείο και την αυλή του ναού .

Η έκπληξη ήλθε στη συνέχεια από το ζεύγος Θεόδωρου Καρούνου που κάλεσε όλους όσοι είχαν την καλή θέληση να πάρουν ένα μεζέ με κρασί  κάτω από τον ίσκιο της μουριάς της αυλής τους, δίπλα στη βρύση «Το καμαράκι της Μαριγώς» με το κρυστάλλινο χωνευτικό νερό. Η κυρία Καρούνου είχε ετοιμάσει και σέρβιρε αγριογούρουνο στο φούρνο, χοιρινό στην κατσαρόλα, ντολμαδάκια, παντζάρια σαλάτα, ντοματοσαλάτα κι εκλεκτό κρασί.

Τα ποτήρια υψώθηκαν με την ευχή «Ο Αϊ-Γιώργης βοήθειά μας» «Και του χρόνου»!


Υ.Γ.1: Η ονομασία Μπαρσινίκος έχει σλαβική προέλευση από τη λέξη «βρσνίκ» που σημαίνει ύψωμα ή κορυφή.

Υ.Γ.2: Κοντά στη Μονή της Ταϋγέτης λειτουργούν σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, που σέβονται το τοπίο, οι κατασκηνώσεις της Μητροπόλεώς μας. Στα σχέδια του Μητροπολίτη μας κ.κ. Ευσταθίου είναι η αναβίωση της ιστορικής Μονής της Ζωοδόχου Πηγής.


Γιάννης Μητράκος








  



Οδός Εμπόρων