Vekrakos
Spartorama | «Εκδρομική Εξόρμηση του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης»

«Εκδρομική Εξόρμηση του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης»

Γιάννης Μητράκος 12/05/2024 Εκτύπωση Δημοτικά Ιστορία Κοινωνία
«Εκδρομική Εξόρμηση του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης»
Ο δεύτερος προορισμός ήταν το σπήλαιο της Κάψιας, ένα σπήλαιο που έχει συμπεριληφθεί στα δέκα ομορφότερα σπήλαια της Ελλάδος

Το Σάββατο, 11 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε μια όμορφη εκδρομική εξόρμηση των Μελών και Φίλων του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης.

Αρχικός προορισμός ο πρωτότυπος ναός της Αγίας Φωτεινής, που δεσπόζει στο καταπράσινο μαντινειακό πεδίο, 13 χιλιόμετρα απόσταση από την Τρίπολη. Ο ναός αποτελεί έργο ζωής του Τριπολιτσιώτη αρχιτέκτονα, ζωγράφου και αγιογράφου Κώστα Παπαθεοδώρου, μετά από ανάθεση σ’ αυτόν του  Μαντινειακού Συνδέσμου. Ο ναός συνθέτει κατά ανεπανάληπτο τρόπο όλους τους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς ναοδομίας και είναι εμπνευσμένος από τη σχέση των αρχαίων Αρκάδων με το φως.

Ο δεύτερος προορισμός ήταν το σπήλαιο της Κάψιας, ένα σπήλαιο που έχει συμπεριληφθεί στα δέκα ομορφότερα σπήλαια της Ελλάδος. Χωρισμένοι σε δύο ομάδες και υπό την καθοδήγηση των αρμοδίων ξεναγών οι εκδρομείς περπάτησαν τα 450 μέτρα του χερσαίου σπηλαίου, θαυμάζοντας την υπέροχη ομορφιά των σταλακτικών και σταλαγμιτών, που σμίλεψε με υπομονή εκατομμυρίων ετών η φύση. Συγκλονιστικό στοιχείο τα ανθρώπινα οστά, ανάμεσά τους κι ενός παιδιού, που φαίνεται πως εγκλωβίστηκαν στο σπήλαιο στα αρχαία χρόνια κι άφησαν εκεί την τελευταία πνοή τους.

Στη συνέχεια φτάνουμε στο γραφικό παραδοσιακό οικισμό Μαγούλιανα, που βρίσκεται αμφιθεατρικά χτισμένα σε υψόμετρο 1365 μέτρων. Δίκαια το χωριό αυτό θεωρείται «μπαλκόνι» της Γορτυνίας, αφού αγναντεύει όλη τη δασοσκέπαστη γύρω περιοχή. Στην πλατεία δεσπόζει ο υπεραιωνόβιος πλάτανος, που έχει κηρυχτεί μνημείο της φύσης κι από κάτω από την πλατεία τρέχουν γάργαρο κρυστάλλινο νερό οι κρουνοί της βρύσης Κολοπάνας. Τα Μαγούλιανα είναι η πατρίδα του Φώτιου Χρυσανθόπουλου ή Φωτάκου, πρώτου υπασπιστή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και συγγραφέα πολλών ιστορικών έργων κυρίως του μνημειώδους έργου των Απομνημονευμάτων για την Επανάσταση του 1821.

Από τα Μαγούλιανα μεταβαίνουμε στο κεφαλοχώρι Βαλτεσινίκο, χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 1150 μέτρων με απρόσκοπτη θέα στους ορεινούς όγκους της Πελοποννήσου και τη λεκάνη του Λάδωνα. Εδώ υπάρχει ένα άγνωστο στους πολλούς μοναστήρι  της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή Παναγίας Βαλτεσινικιώτισσας (1625) , όπου εγκαταβιώνει ο ιερομόναχος π. Δανιήλ Ρέππας. Ο πατήρ Δανιήλ, με καταγωγή από Βαλτεσινίκο, έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ανασύσταση της ιστορικής Μονής που καταστράφηκε από τον αιμοσταγή Ιμπραήμ πασά. Μετά από επίμονες, συστηματικές κι επίπονες προσπάθειες το μοναστήρι έχει αρχίσει να αποκτά σχήμα και μορφή, αφού έχει δημιουργηθεί πλέον πετρόχτιστος περίβολος, αρχονταρίκι και βοηθητικοί χώροι, ενώ ξεχωρίζει στο χώρο το πανέμορφο Καθολικό με τις εξαιρετικής ποιότητας σωζόμενες αγιογραφίες. Στο νέο κτίριο υπάρχει και παρεκκλήσιο αφιερωμένο στο νέο Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη. Ο π. Δανιήλ ομιλεί εμπεριστατωμένα και γλαφυρά στους προσκυνητές, για την ιστορία της Μονής και για την εθνική και πνευματική  σημασία της. Κατόπιν με τη βοήθεια των άξιων συνεργατών του, μεταξύ των οποίων ένα ζευγάρι Γερμανών Ορθοδόξων, παραθέτει πλούσια μοναστηριακή φιλοξενία στο μπαλκόνι του κτιρίου, όπου βρίσκεται το αρχονταρίκι, προσφέροντας στους επισκέπτες του «τα αγαθά του Αβραάμ και του Ισαάκ»! Φιλάμε το φιλόξενο χέρι του π. Δανιήλ, του εκφράζουμε την αγάπη, το σεβασμό και τις εγκάρδιες ευχαριστίες μας  κι αναχωρούμε για το κατάστημα εστίασης «ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ», που βρίσκεται στο κέντρο του Βαλτεσινίκου για να γευματίσουμε.

Μετά το φαγητό πολλοί εκδρομείς ψωνίζουν παραδοσιακά προϊόντα από το μοναδικό κατάστημα του χωριού (ζυμαρικά, γλυκά κουταλιού, τυροκομικά κλπ). Στο μεταξύ ο καιρός έχει επιδεινωθεί, η θερμοκρασία έχει πέσει και βρέχει. Το γεγονός αυτό τροποποιεί το πρόγραμμά μας  σύμφωνα με το οποίο θα κατεβαίναμε μέσω Μαινάλου στην Τρίπολη κι αποφασίζουμε να επισπεύσουμε την επιστροφή μας στη Σπάρτη. Έτσι τελείωσε άλλη μια όμορφη κι επιτυχημένη εκδρομική εξόρμηση του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης.


Ο Πρόεδρος
Ιωάννης  Μητράκος























  



Οδός Εμπόρων