Vekrakos
Spartorama | «Μετεκλογικά» από τον Γιάννη Μητράκο

«Μετεκλογικά» από τον Γιάννη Μητράκο

Γιάννης Μητράκος 24/05/2023 Εκτύπωση Άρθρα Ελλάδα Κοινωνία Πολιτική
«Μετεκλογικά» από τον Γιάννη Μητράκο
«Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του έλαβαν μέσω της λαϊκής ετυμηγορίας πλήρη άφεση αμαρτιών»

Στη Μεγάλη Βρετανία ο τέως πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχασε τη θέση του και αποπέμφθηκε, γιατί στην περίοδο της καραντίνας για την πανδημία αυτός ξεφάντωνε στο περιβόητο κορώνα-πάρτι.

Στην Ελλάδα «των θαυμάτων» η απερχόμενη κυβέρνηση στην οποία σχεδόν οι πάντες της καταμαρτυρούσαν τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες για μια σωρεία γεγονότων και καταστάσεων (ακρίβεια, Τέμπη, υποκλοπές κ.α.) όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε από τους πολίτες που προσήλθαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, αλλά τουναντίον ισχυροποιήθηκε σε υπέρμετρο βαθμό έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υπέστη δεινή ήττα. 

Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του έλαβαν μέσω της λαϊκής ετυμηγορία πλήρη άφεση αμαρτιών και παρά τις δηλώσεις κάποιων επιφανών στελεχών ότι η Δικαιοσύνη έχει επιληφθεί ορισμένων περιπτώσεων ένα είναι βέβαιο: Οι πολιτικοί υπεύθυνοι θα μείνουν στο απυρόβλητο!

Ομοίως κατηγορίες πολιτών όπως οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας, οι πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας, οι σεισμόπληκτοι της Κρήτης και η πλειονότητα του ελληνικού λαού που δηλώνει στις δημοσκοπήσεις ότι:

  • δεν είναι ευχαριστημένοι από την έως τώρα κυβερνητική οικονομική πολιτική, 
  • το μηνιαίο εισόδημά τους τελειώνει την τρίτη εβδομάδα του μήνα,
  • η ακρίβεια τους συρρικνώνει δραματικά το ετήσιο εισόδημα,
  • Ο πτωχευτικός νόμος έχει παραδώσει τα σπίτια των δανειοληπτών στις ανελέητες ιδιωτικές εταιρίες,
  • Το ΕΣΥ, η Παιδεία, τα δημόσια αγαθά (ενέργεια, νερό) θα πρέπει να παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο

έχασε το ηθικό πλεονέκτημα να εγκαλεί την Κυβέρνηση και θα πρέπει με βάση την ψήφο των εκλογών να σιωπά, αφού έδωσε απόλυτη έγκριση της για το έργο της.

Επιπλέον, αν δεν υπάρξουν ανατροπές στο εκλογικό αποτέλεσμα τότε υπάρχει εν δυνάμει ο κίνδυνος αλαζονικών, αντιδημοκρατικών συμπεριφορών και μια μονοκομματική συνταγματική αναθεώρηση χωρίς διάλογο και συναίνεση.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και η παράταξή του υπέστησαν πρωτοφανή ήττα για την οποία χρειάζεται να τεθούν σε λειτουργία δύο διαδικασίες: μία άμεση για να βελτιωθεί η κατάσταση στις δεύτερες εκλογές και να αποτραπεί κατά το δυνατόν η ισχυροποίηση της κυβερνητικής παράταξης και μια δεύτερη αμέσως μετά τις δεύτερες εκλογές για να γίνει μία κριτική κι ενδελεχής αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος με θαρραλέο εντοπισμό των αιτιών, των προσωπικών και συλλογικών ευθυνών και με μια εκ βάθρων ανασύσταση του χώρου της κεντροαριστεράς για να υπάρχει αντίβαρο στη συντηρητική κυριαρχία κι ελπίδα για μια κυβερνητική αλλαγή στο μέλλον.

Όσον αφορά την απλή αναλογική αποδείχθηκε περίτρανα ότι το πολιτικό και κομματικό προσωπικό προς το οποίο απευθυνόταν δεν είχε καμιά ανταπόκριση σ’ αυτήν πέραν της μικροκομματικής ωφέλειας. Την οποία καρπώθηκε.

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου ανέδειξαν το εξής παράδοξο: τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης πολέμησαν ανηλεώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον ηγέτη της και δευτερευόντως τον απερχόμενο πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του. Και δυστυχώς η ίδια κατάσταση συνεχίστηκε από την επομένη των εκλογών με πανηγυρισμούς για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και τη φανερή πλέον προσπάθεια να τον «βγάλουν» από το πολιτικό σκηνικό και να πάρουν τη θέση του. Τόσο προοδευτικές είναι οι απόψεις και οι σχεδιασμοί τους που ποσώς ενδιαφέρονται για την εκλογική παντοκρατορία της συντηρητικής παράταξης και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στη 2η κυβερνητική της θητεία.

Πάμε για 2ες εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που προβλέπει μπόνους εδρών για το 1ο κόμμα. Οι πολίτες θα πρέπει με σοβαρότητα να αναλογιστούν το μέγεθος των ευθυνών τους που προκύπτουν από την ψήφο τους και να συνειδητοποιήσουν ότι μετά την απομάκρυνσή τους από την κάλπη θα έχει πλήρη ισχύ η ρήση του αείμνηστου Μένιου Κουτσόγιωργα: Δεν δικαιούστε να ομιλείτε!                                  


ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΑΚΟΣ        


Οδός Εμπόρων