Vekrakos
Spartorama | «Δεν τους Άξιζε η Απλή Αναλογική» από τον Γιάννη Μητράκο

«Δεν τους Άξιζε η Απλή Αναλογική» από τον Γιάννη Μητράκο

Γιάννης Μητράκος 13/05/2023 Εκτύπωση Άρθρα Ιστορία Πολιτική
«Δεν τους Άξιζε η Απλή Αναλογική» από τον Γιάννη Μητράκο
Τα κόμματα της λεγόμενης προοδευτικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται, δυστυχώς, κατώτερα των περιστάσεων και κυριολεκτικά «βγάζουν τα ματάκια τους»

Η προεκλογική περίοδος οδεύει προς το τέλος της και οι ψηφοφόροι παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα εξαγγελλόμενα κυβερνητικά προγράμματα, τις δεσμεύσεις των κομμάτων και έχουν την ευχέρεια να συγκρίνουν και να κρίνουν.

Οι εκλογές αυτές όπως είναι γνωστό θα διεξαχθούν με το σύστημα ης απλής αναλογικής και κάθε κόμμα θα λάβει τις ψήφους που του ανήκουν, χωρίς να υφίστανται τη λεηλασία των εκλογικών συστημάτων της ενισχυμένης αναλογικής του παρελθόντος που μηχανευόταν η συντηρητική παράταξη για να διασφαλίσει την κυβερνητική αυτοδυναμία της.

Από το 1974 και σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο τα κόμματα του κέντρου, της κεντροαριστεράς και της αριστεράς έθεταν μετά επιτάσεως το αίτημα για την υιοθέτηση της απλής και άδολης αναλογικής, όπως την ονόμαζαν, για να διασφαλίσουν ότι οι ψήφοι τους δεν θα μεταφερθούν με τα διάφορα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα στο πρώτο κόμμα.

Χρειάστηκε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ για να ικανοποιηθεί αυτό το δημοκρατικό αίτημα της ψήφισης του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής για την ακριβή αποτύπωση των δυνάμεων όλων των κομματικών σχηματισμών.

Όπως είναι ευνόητο η απλή αναλογική δεν ευνοεί την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος και για να έχει αποτελεσματικότητα στο σχηματισμό κυβέρνησης 4/ετίας χρειάζεται προγραμματική προσέγγιση των όμορων κομματικά χώρων, προκειμένου δια της συνεργασίας τους να αποφευχθεί η αστάθεια και η αβεβαιότητα.

Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του θα μπορούσε να μεθοδεύσει ένα εκλογικό σύστημα «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα του, ώστε να διασφαλίσει την εκλογική του αυτοδυναμία και τη συγκρότηση μονοκομματικής κυβέρνησης, αλλά δεν το έκανε! Όχι μόνο ψήφισε την απλή αναλογική αλλά από τότε μέχρι σήμερα επαναλαμβάνει μονότονα την ανάγκη να συγκροτηθεί προοδευτική κυβέρνηση, η οποία θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή αλλαγής για τον τόπο μας.

Ποια είναι όμως η στάση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης; Ο κύριος αποδέκτης της πρότασης για προοδευτική κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ του κ. Ανδρουλάκη, αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τη θέση του κι επιμένει σε έναν ανιστόρητο αντιπροοδευτικό διμέτωπο αγώνα εξισώνοντας τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία και βάζοντας ως όρο συνεργασίας την αντιδημοκρατική απαίτηση να μην μπορεί ο αρχηγός του 1ου κόμματος να γίνει πρωθυπουργός, αλλά ένας «άγνωστος Χ», που κρύβεται επιμελώς. Ενδεχομένως η στάση αυτή του ΠΑΣΟΚ  - ΚΙΝΑΛ να υπαγορεύεται από δύο λόγους: 1) από το γεγονός ότι πρωτοκλασάτα στελέχη του ερωτοτροπούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία  κινούμενα από αντι-ΣΥΡΙΖΙΚΟ μένος (να μην ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του σημιτικού μπλοκ έχει μεταπηδήσει στη ΝΔ) και 2)να υπερβεί το μονοψήφιο όριο και να καταγράψει διψήφιο εκλογικό αποτέλεσμα για να επιβάλλει τους όρους του στο 1ο κόμμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας όταν επισημαίνει στις ομιλίες του ότι ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου είχε μονομέτωπο αγώνα με τη συντηρητική παράταξη  και ποτέ, αν και είχε προκληθεί, δεν πέρασε σε διμέτωπο αγώνα και κατά της Αριστεράς. Επιπλέον ας μου επιτραπεί να υπενθυμίσω ότι ο  Ανδρέας χαρακτήριζε το παλιό ΠΑΣΟΚ ως σοσιαλιστικό κίνημα και αποστρεφόταν τη σοσιαλδημοκρατία στην οποία ομνύουν οι σημερινοί επίγονοί του!

Το ΚΚΕ δογματικά και μονολιθικά σταθερό στις απόψεις του θεωρητικολογεί κι αυτό εξισώνοντας την αξιωματική αντιπολίτευση με την κυβερνώσα παράταξη και αρνείται κάθε προοπτική διαλόγου για συνεργασία ή έστω για ανοχή μια προοδευτικής κυβέρνησης για την αλλαγή. Το εντυπωσιακό είναι ότι θέτει ζητήματα οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων, φιλολαϊκής υγείας και παιδείας, χωρίς όμως να μπορεί να πει ποια κυβέρνηση θα υλοποιήσει τέτοια μέτρα. Πιστεύουν άραγε ότι μια συντηρητική κυβέρνηση θα υποχωρήσει υπό το κράτος των λαϊκών αγώνων και θα δεχτεί να ικανοποιήσει  αυτά τα αιτήματα;

Το ΜΕΡΑ 25 του κ. Βαρουφάκη αρνείται κάθε συζήτηση για συνεργασία και ο αρχηγός τους είπε τη χυδαία έκφραση «να του κοπεί το χέρι», αν στηρίξει μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Κατά τα άλλα κινείται σε μια γραμμή που ταυτίζεται εν πολλοίς με την πολιτική του ΚΚΕ. Εμφανής είναι εξάλλου η αγωνιώδης προσπάθεια να δικαιωθεί το ΜΕΡΑ 25 για το 1ο εξάμηνο του 2015, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για συντηρητική στροφή, για υποταγή στις δυνάμεις του κεφαλαίου και στις μνημονιακές δυνάμεις. Από το στόμα επιφανούς στελέχους του διατυπώθηκε πρόσφατα και η ανιστόρητη άποψη ότι την απλή αναλογική δεν την έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την επέβαλλαν τα κοινωνικά κινήματα! Βρε πού ζούμε; Σε άλλον πλανήτη;

Συμπέρασμα: Η μόνη αντιπολιτευτική δύναμη που υπηρετεί με συνέπεια κι επιμονή την υπόθεση της απλής αναλογικής είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι αν είναι πρώτος τότε μπορεί με το τρίτο κόμμα να σχηματίσει ισχυρή κυβέρνηση μακράς πνοής την επομένη των εκλογών. Προσωπικά πιστεύω ότι αν ο ελληνικός λαός υπερψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τότε θα δώσει στον Αλέξη Τσίπρα τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε προγραμματική βάση, αντικρούωντας τις εξωπραγματικές απαιτήσεις κυρίως για το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Καταλήγοντας κάνουμε τη θλιβερή διαπίστωση ότι τα κόμματα της λεγόμενης προοδευτικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται, δυστυχώς,  κατώτερα των περιστάσεων και κυριολεκτικά «βγάζουν τα ματάκια τους», γιατί αν πρωτεύσει ο κ . Μητσοτάκης ή δεν γίνει κατορθωτό να συγκροτηθεί προοδευτική κυβέρνηση, τότε θα πάμε με μαθηματική ακρίβεια σε δεύτερες εκλογές στις οποίες η ΝΔ θα διεκδικήσει την κυβερνητική αυτοδυναμία και θα φροντίσει αμέσως να καταργήσει την απλή αναλογική και να επαναφέρει την ενισχυμένη με πριμοδότηση του 1ου κόμματος δηλαδή του εαυτού της. Αλλά τότε πολλά από τα επαναστατικά γκρουπούσκουλα θα εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη και φυσικά κάποια από τα σφόδρα αντιδρώντα κόμματα θα βρεθούν εκτός Βουλής για να κάνουν «κοινωνικούς αγώνες», που τόσο τους αρέσουν!

Η απλή αναλογική, εν κατακλείδι, δεν τους άξιζε. Στο προσεχές διάστημα θα αναμετρηθούν όλοι με τις ευθύνες και την πολιτική ιστορία του τόπου μας που θα βάλει με αδέκαστο τρόπο τον καθένα στη θέση που του αξίζει.

Γιάννης Μητράκος


Οδός Εμπόρων