Vekrakos
Spartorama | Η ταινία «Πέντε 5 - Το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης» στους κινηματογράφους

Η ταινία «Πέντε 5 - Το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης» στους κινηματογράφους - video

Spartorama 26/04/2023 Εκτύπωση Εκδηλώσεις Ιστορία Κοινωνία Πολιτισμός
Η ταινία «Πέντε 5 - Το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης» στους κινηματογράφους
Το «Πέντε 5» έρχεται να ολοκληρώσει την τριλογία του σεναριογράφου- σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα για την ελληνική Επανάσταση, μετά τις βραβευμένες ταινίες «Έξοδος 1826» και «Πολιορκία».

Ο κινηματογράφος  CINEMA CENTER  θα φιλοξενήσει στην Σπάρτη την αριστουργηματική επική ταινία "ΠΕΝΤΕ 5" ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ παραγωγής 2023 που μόλις ξεκίνησε το πανελλαδικό της ταξίδι με γεμάτες κινηματογραφικές αίθουσες και άριστες κριτικές, με καθημερινές προβολές από την ερχόμενη Πέμπτη 27 Απριλίου έως την Τετάρτη 3 Μαϊου, ώρα 19.30 (διάρκεια 130 λεπτά). 

Το «Πέντε 5» έρχεται να ολοκληρώσει την τριλογία του σεναριογράφου- σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα για την ελληνική Επανάσταση, μετά τις βραβευμένες  ταινίες «Έξοδος 1826» και «Πολιορκία». Το «Πέντε 5» παρουσιάζει τα αληθινά γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης τον  Σεπτέμβριο του 1821 και τους Αγίους πέντε νεομάρτυρες. 

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τον Νεοζηλανδό ηθοποιό Manu Bennett (Spartacus, Hobbit, Arrow) και τους Γιάννη Αϊβάζη, Βύρωνα Κολάση, Νταίζη Σεμπεκοπούλου, Δημήτρη Παπαδόπουλο, Παναγιώτη Καρμάτη, Μανώλη Σαββίδη, Αντώνη Σιώπκα, Κωνσταντίνο Καραθωμά και Σπύρο Μπιμπίλα. 

Σε σημαντικούς ρόλους συναντάμε τους Κωνσταντίνα Μυλωνά, Κωνσταντίνο Λάγκο, Χρύσα Κοντογιώργου, Λευτέρη Δημηρόπουλο, Γεράσιμο Σοφιανό, Νίκο Πολοζιάνη, Γεωργία Μπιτάκου, Πέτρο Πέτρου,Σταύρο Δουκουζγιάννη, Χριστίνα Πιερή, Γιάννη Περδίκη, Δάνη Νικολαΐδη, Σταύρο Παρχαρίδη, Δημήτρη Τσιλινίκο, Βασίλη Τελίδη, Αριστείδη Σιναπίδη, Γιάννη Λαζαρίδη, Στέργιο Κωνσταντζίκη, ενώ συμμετέχουν οι Γιάννης Μπάρλος, Μάκης Τάντσης, Σταύρος Ιωαννίδης, Μηνάς Δασκαλόπουλος, Στέλιος Δαφνομήλης, Γιώργος Χατζηθεοδώρου, Σταύρος Καραγεωργιάδης, Σωκράτης Υδραίος, Σπύρος Κατσίρας, Νάντια Φαλέγκα, Χρύσα Τραΐτση, Κώστας Σιμσίρης, Γιώργος Σιμσίρης, αφοί Βραχιώλια, Ειρήνη Χαραλαμπίδου κ.ά.. 

Guests: Πέτρος Ίμβριος, Λεωνίδας Καλφαγιάννης 

Τραγουδούν: Πέτρος Ίμβριος, Κατερίνα Λαζαρίδου, Πελαγία Χονδρού 

 

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Μιχάλης και η Μυρσίνη, δυο νέα παιδιά, ετοιμάζονται να κάνουν το σπιτικό τους έχοντας όνειρα για μια ειρηνική και όμορφη ζωή. Την ίδια στιγμή, οι 5 δημογέροντες της Σαμοθράκης αποφασίζουν να διώξουν τον Τούρκο φοροεισπράκτορα του νησιού και να συνταχθούν στο επαναστατικό κλίμα της εποχής. Ακολουθούν 3 μήνες ειρήνης, ωστόσο το νησί προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο σύγκρουσης. Έτσι δημιουργείται μια ομάδα ανθρώπων που κινεί τα νήματα, με τη συμμετοχή των 5 δημογερόντων, της οικογένειας Βισβίζη, ενός οπλαρχηγού από τη Σάμο κι ενός μυστηριώδη ξένου άντρα με το όνομα Αράν. 

Στα τέλη Αυγούστου, η Σαμοθράκη κυκλώνεται από τουρκικά πλοία. Ο καθένας από τους ήρωες θα βρεθεί αντιμέτωπος με το κακό που έρχεται. Ο μεγάλος αγώνας για επιβίωση ξεκινά... 


Είπαν για εμάς: 

ΠΕΝΤΕ ΑΣΤΕΡΙΑ για το «ΠΕΝΤΕ» του Βασίλη Τσικάρα

Μια υψηλής αισθητικής ελληνική ταινία είναι το «ΠΕΝΤΕ», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Βασίλη Τσικάρα, με θέμα το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης το 1821. Ανθρώπινη, αληθινή, παραστατική, χωρίς τίποτα το πομπώδες που να θυμίζει τις παλιές ταινίες για το ‘21.

Η ταινία παρουσιάζει τους προεστούς της περιοχής, αλλά παρακολουθεί και τους απλούς ανθρώπους του νησιού. Μας ταξιδεύουν οι σκηνές από την καθημερινή ζωή στη Σαμοθράκη του 1821, οι ασχολίες των ψαράδων στις ακρογιαλιές, τα όμορφα επιλεγμένα σκηνικά, τα υπέροχα τοπία. Βασισμένη στα ιστορικά στοιχεία, με καλοδουλεμένους διαλόγους η ταινία αφηγείται πώς ένα μικρό νησί προσπαθεί να οργανωθεί με πενιχρά μέσα για να αντιμετωπίσει τον Τούρκο. Και αυτή η ιστορία είναι ίσως μια μικρογραφία της κατάστασης που επικρατούσε τότε σε όλον τον μετέπειτα ελλαδικό χώρο. Τις όμορφες σκηνές της υπαίθρου ακολουθούν σκηνές βίας και φρίκης καθώς οι Τούρκοι σφαγίασαν σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού του νησιού.

Ο Βασίλης Τσικάρας καταφέρνει να μεταδώσει τα γεγονότα με απλότητα αλλά όχι απλοϊκότητα αποφεύγοντας τις πολλές ακραίες εικόνες, αλλά κι αν δεν τα βλέπουμε όλα, πολύ περισσότερα εννοούνται. Κάθε σκηνή χαρακτηρίζεται από ποιότητα και ιδιαίτερη αισθητική. Η ταινία κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον για δύο και πλέον ώρες και αξίζει να τη δουν όλοι για να βιώσουν το κλίμα της εποχής, την γέννηση της επανάστασης, αλλά και να γνωρίσουν τις άθλιες και ακραίες θηριωδίες που έγιναν στη Σαμοθράκη και όχι μόνο, σχηματίζοντας μια σφαιρική εικόνα για τα γεγονότα.

Συγχαρητήρια στον Βασίλη Τσικάρα έναν ακούραστο εργάτη, έναν δεινό ερευνητή, έναν αφοσιωμένο σκηνοθέτη που ασχολήθηκε μόνος αυτός με το ’21 και τις αλήθειες του παραδίδοντάς μας τις 3 ταινίες του με τελευταία και καλύτερη το «ΠΕΝΤΕ». Αξίζει να την δείτε!


























Οδός Εμπόρων