Vekrakos
Spartorama | «Ο επιχειρούμενος συμψηφισμός» από τον Διονύση Θωμά

«Ο επιχειρούμενος συμψηφισμός» από τον Διονύση Θωμά

Spartorama 12/03/2023 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Πολιτική
«Ο επιχειρούμενος συμψηφισμός» από τον Διονύση Θωμά
«Μια απέραντη λαϊκή οργή έχει κατακλύσει τις πλατείες όλης της χώρας. Διογκώνεται μέρα με την ημέρα και ζητάει αλλαγή πορείας»

Μετά από την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, προκειμένου ο αρχηγός και οι άθλιοι αυλοκόλακές του να βρουν τρόπους διαφυγής από τις καταχωρημένες ευθύνες και τις Ερινύες που τους κατατρέχουν, προσπαθούν να σηκώσουν το επιβαρυμένο κεφάλι, το χρεωμένο με το πλήθος των θυμάτων. Δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν το αποτέλεσμα της εγκληματικής τους αδιαφορίας και απραξίας και γι αυτό καταφεύγουν στην αναμόχλευση και την ανάσυρση περασμένων τραγικών γεγονότων. Με κάθε τρόπο επιχειρούν να εμπλέξουν και τον ΣΥΡΙΖΑ, με την ψευδαίσθηση ότι θα μετριάσουν τις συνειδητές  αξιόποινες πράξεις και παραλείψεις τους ξεχνώντας ότι βρίσκονται στο τέλος της τετραετούς κυβερνητικής τους θητείας φορτωμένοι με όλα τα δεινά που έχουν επιφέρει και συσσωρεύσει στη χώρα και τον λαό της. Με κάθε μέσο προσπαθούν να μπερδέψουν ή και να κοροϊδέψουν αυτούς που τους στήριξαν και οι οποίοι τώρα απομακρύνονται από τη ΝΔ, αφού κατάλαβαν και πείστηκαν ότι το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη είναι όχι μόνο ανεπαρκές και πλήρως ανίκανο, αλλά και επικίνδυνο. Η ανικανότητα δεν οφείλεται σε κάποια φυσική καταστροφή ή ακραίο καιρικό φαινόμενο, αλλά στην εκ προμελέτης και εκ προθέσεως συγκεκριμένη πλοήγηση της κυβέρνησης από τον καπετάνιο και τη μικρή ομάδα, όπου όλοι μαζί αποκομμένοι και αποστασιοποιημένοι από τον εργαζόμενο, τον απλό άνθρωπο, είναι ομοτράπεζοι με τους εργολάβους των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και των ΜΜΕ.

Με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη των νεκρών πρέπει να σταθούμε όλοι με περίσκεψη, σύνεση και σοβαρότητα μπροστά στην τραγωδία που εκτυλίχθηκε στα Τέμπη. Όμως, δεν είναι και η ώρα για αναφορά στο παρελθόν με το «όλοι φταίνε» για να απεμπολήσουν κάποιοι ή και να μεταθέσουν τις τεράστιες ευθύνες τους. Οι πραγματικά υπεύθυνοι για την τραγωδία, ψυχροί και ασύδοτοι επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν και να προκαλέσουν σύγχυση στην κοινωνία, για να πέσουν στα μαλακά στα μάτια της κοινής γνώμης και με σπασμωδικές κινήσεις ψάχνουν απεγνωσμένα για σανίδα σωτηρίας, ώστε να επιπλεύσουν στον  ηθικό ξεπεσμό και την πολιτική κατάπτωση και απαξίωση, που οι ίδιοι την οδήγησαν. 

Το πρόβλημά τους δεν είναι η πραγματική ανάδειξη των ενόχων και η καταχώρηση των ευθυνών, γιατί αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και γι αυτό επαναφέρουν και συγκρίνουν τις φυσικές καταστροφές στη Μάνδρα και το Μάτι με τις δικές τους εγκληματικές επιλογές και πρακτικές. Επειδή θεωρούν ότι οι πολίτες ξεχνούν γρήγορα και ότι είναι περιορισμένης αντιληπτικής ικανότητας, όπως είναι αρκετοί από αυτούς που μορφώθηκαν στα ξένα ιδιωτικά κολέγια θυμίζουμε, για την αποκατάσταση της αλήθειας τις θέσεις δυο ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι και γνωμοδότησαν για εκείνα τα πραγματικά ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο καθηγητής Ευθ. Λέκκας για τη Μάνδρα είπε: «τεράστιο ύψος βροχής, πρωτόγνωρο για την Αττική. Ήταν η πιο ραγδαία βροχόπτωση που έχουμε δει τα τελευταία 20 χρόνια σε όλη την Ελλάδα. Η φύση του εδάφους διευκόλυνε την έντονη απορροή των νερών» και «υπήρξε τεράστιος όγκος φερτών υλικών που τριπλασίασε τον όγκο του νερού. Διαπιστώσαμε ότι τέτοια βροχόπτωση στην ίδια περιοχή δεν είδαμε τα τελευταία τουλάχιστον 150 χρόνια». Ο Γερμανός ειδικός επιστήμονας κ. Γκόλνταμερ απαντώντας στο ερώτημα εάν ήταν δυνατή η κατάσβεση δύο ταυτόχρονα εξελισσόμενων πυρκαγιών στη δυτική και ανατολική Αττική είπε: «Όχι, διότι στο Μάτι η πυρκαγιά εξελίχθηκε εντός λίγων λεπτών» και ότι «ακόμη και οι Αμερικανοί πυροσβέστες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν πυρκαγιές, με ανέμους 120 χιλιομέτρων την ώρα».  Καλό είναι, επίσης, να θυμόμαστε ότι η «έκθεση Γκόλνταμερ κατέληγε σε προτάσεις για την αναμόρφωση της πολιτικής προστασίας στη χώρα μας και την οποία εξαφάνισε η σημερινή κυβέρνηση.

Μπορεί η μακιγιαρισμένη θλίψη του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα θύματα και το σκύψιμο του κεφαλιού που του υποδείχθηκε, να κρύψουν τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες; Μπορεί η καθυστερημένη συγνώμη, αν και επαναλαμβανόμενη, να μετριάσει την οδύνη των οικογενειών των αδικοχαμένων; Μπορεί να μειώσει το μέγεθος της τραγωδίας η μάσκα κυνισμού του αρμόδιου υπουργού, ο οποίος ανέλαβε υποτίθεται την πολιτική ευθύνη με κατεβασμένο το κεφάλι και τα κροκοδείλια μπροστά στο φακό, που διάβασε το σκονάκι, γιατί υπολείπεται της βασικής Παιδείας, κάτι που γνωρίζουν οι άριστοι επιτελικοί; Μπορεί η προσπάθεια αποποίησης των κυβερνητικών ευθυνών και η επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας να απαλύνουν τον αβάσταχτο πόνο; Θεωρώντας ότι σύντομα θα καταλαγιάσει ο γενικός ξεσηκωμός, μπορεί η αναβολή των εκλογών να τους γλιτώσει από τη συντριβή; Μπορεί  να τους διασώσει η Δικαιοσύνη, στην οποία προσέτρεξε με ειδικές εντολές-παρεμβάσεις ο πρωθυπουργός; Μήπως από μόνη της αυτή η καταφυγή αποτελεί τρανταχτή απόδειξη ενοχής;

Ο Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός, ήταν και παραμένει γυμνός. Θα καταγραφεί στην ιστορία ως μια ασυνήθιστη μορφή πολιτικής παρωδίας και υποκριτικής δημόσιας συγνώμης. Ως μια σπάνια εκφορά πολιτικής καρικατούρας, που όμοια της πολύ δύσκολα θα υπάρξει ξανά. 

Μια απέραντη λαϊκή οργή έχει κατακλύσει τις πλατείες όλης της χώρας. Διογκώνεται μέρα με την ημέρα και ζητάει αλλαγή πορείας. Δεν μπορούν οι υπαίτιοι του εγκλήματος και οι πετσομένοι παπαγάλοι να γυρίζουν στα τηλεοπτικά παράθυρα προσπαθώντας να υποβαθμίσουν και να μειώσουν τη σημασία του τραγικού γεγονότος, αλλά και την εξέγερση της κοινωνίας και της νεολαίας, για το χαμό τόσων πολλών, τόσο νέων ανθρώπων. Η προπαγάνδα του επιχειρούμενου συμψηφισμού, δεν πρόκειται να τους σώσει. Γιατί, οι εικόνες των αδικοχαμένων στη σιδηροδρομική σύγκρουση των Τεμπών θα τους ακολουθούν για πάντα ταυτισμένες και καρφωμένες στη φιγούρα τους αποκαλύπτοντας και στιγματίζοντας τους ηθικούς αυτουργούς, για την παντελή αδιαφορία που επέδειξαν στην ασφάλεια των απλών ανθρώπων.


Διονύσης  Θωμάς
Οικονομολόγος Μ. Α.


Οδός Εμπόρων