Vekrakos
Spartorama | Παρουσίαση για το νέο βιβλίο της Γεωργίας Κακούρου-Χρόνη περί Νικηφόρου Βρεττάκου από την Ματίνα Κόκκολη Ψυχογιού

Παρουσίαση για το νέο βιβλίο της Γεωργίας Κακούρου-Χρόνη περί Νικηφόρου Βρεττάκου από την Ματίνα Κόκκολη Ψυχογιού

Spartorama 19/11/2022 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Παιδεία Πολιτισμός
Παρουσίαση για το νέο βιβλίο της Γεωργίας Κακούρου-Χρόνη περί Νικηφόρου Βρεττάκου από την Ματίνα Κόκκολη Ψυχογιού
«Η Γεωργία Κακούρου-Χρόνη ξεδιπλώνει τις πτυχές αυτού του λαμπρού πνεύματος με τόση ευκολία, άνεση και ιδιαίτερη οικειότητα που διερωτάσαι εάν ο ίδιος ο Νικηφόρος Βρεττάκος δεν είναι ο συγγραφέας!»
Οδός Εμπόρων

Από την Matina Kokolis-Psyhogeos λάβαμε την παρακάτω παρουσίαση για το βιβλίο της Γεωργίας Κακούρου-Χρόνη «Νικηφόρος Βρεττάκος. Ζωγραφική και Ποίηση-Αδέρφια τά’βγαλε ίδια πηγή» (εκδόσεις Στεφανίδη, Αθήνα 2022). Η Matina Kokolis-Psyhogeos είναι συγγραφέας δεκατεσσάρων βιβλίων. Ανάμεσα σ’ αυτά το σπουδαίο λεξικό με τις λέξεις που απαντώνται στην αγγλική γλώσσα και προέρχονται από την ελληνική. Στο συγγραφικό της έργο επίσης ανήκει η πρωτοτυπία της διδασκαλίας και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας (κι όχι μόνον) με ό,τι αποκαλείται σήμερα «The Psyhogeos Program». Η Matina Kokolis-Psyhogeos γεννήθηκε στις Κροκεές, μετά το πέρας των σπουδών της εγκαταστάθηκε στη Βοστώνη, όπου συνέχισε τις σπουδές της. Ζει και εργάζεται στη Βοστώνη.

 

 

Μια υπέροχη έκπληξη με ανέμενε διαβάζοντας το καλά μελετημένο, υπέροχα ερευνημένο κι απίστευτα συζητημένο αντικείμενο της μελέτης της Γεωργίας Κακούρου-Χρόνη για τον ποιητή, πεζογράφο, κριτικό –και θα πρόσθετα φιλόσοφο– τον αείμνηστο Νικηφόρο Βρεττάκο!

Νόμιζα ότι ήξερα τα πάντα γι΄ αυτόν! Πόσο λανθασμένη ήμουνα! Από μικρή διάβαζα την ποίησή του, γιατί διαρκώς οι  γονείς μου  μιλούσαν για το ταλέντο του Νικηφόρου! Μου άρεσαν πολύ τα κείμενά του, χωρίς βέβαια να καταλαβαίνω τη βαθύτερη  σημασία τους.

Η «Οδύνη» του, με είχε συγκινήσει αφάνταστα! Κι από τότε διάβαζα συνέχεια ό,τι έβρισκα δικό του! Ποιήματά του, καθώς και μερικά πεζά του, που μου άρεσαν περισσότερο, τα συμπεριέλαβα στο «Ανθολόγιό» μου  και σ’ένα άρθρο μου, με το οποίο συνέστησα τον θαυμάσιο (άγνωστο έως τότε ) ποιητή, στην  Ελληνο-Αμερικανική κοινότητα, μέσω της μόνης αγλλόγλωσσης ελληνικής εφημερίδας, της «Hellenic Chronicle».

Γυρίζοντας τώρα πίσω, πόσο θα ήθελα να είχα έναν τέτοιο  θησαυρό στη διάθεση μου· θα είχα εκτιμήσει απόλυτα τη μεγαλοφυία του!

Η Γεωργία Κακούρου-Χρόνη ξεδιπλώνει τις πτυχές αυτού του λαμπρού πνεύματος με τόση ευκολία, άνεση και ιδιαίτερη οικειότητα που διερωτάσαι εάν ο ίδιος ο Νικηφόρος Βρεττάκος δεν είναι ο συγγραφέας!

Η μακροχρόνια φιλία και αμοιβαία εκτίμηση δημιούργησε αναλογίες στη δομή σκέψης, που σπάνια συναντάς!

Μου είχε κάνει εντύπωση, όταν διάβασα κάποτε μια κριτική, στην οποία ο σχολιαστής είχε επιμείνει στο σημείο των σπουδών του ποιητή και όχι στην ουσία του έργου του!

Το ταλέντο  του ανθρώπου αυτού ήταν έμφυτο, πήγαζε από την ψυχή του! Η υψηλή νοημοσύνη του, προικισμένη με μια ευαίσθητη ψυχή, δεν χρειαζόταν δοκτοράτα για να εκφράσει τα ευγενικά της αισθήματα!

Η  ατόφια αγάπη του για τα παιδιά, και γενικά για τον άνθρωπο, δεν στερείται εννοιών και λεξιλογίου για να την ζωντανέψει και για να μιλήσει τρυφερά στην ψυχή του κάθε ευαίσθητου αναγνώστη! Οι «άναστρες νύχτες» εξηγούν κάλλιστα το σκοτάδι που υπάρχει στον κόσμο. Καλύτερα από κάθε άλλη επινόηση!

Σεμνός, ειλικρινής και καλόκαρδος αγκαλιάζει την ποίηση, τον πεζό λόγο μαζί με τα παιδιά της Παιδούπολης, με τέτοια ειλικρίνεια και στοργή, που ξεγυμνώνει την ευαισθησία της ψυχής του!

Το «Μία Φραντζέσκα», τα παιδιά της Κατοχής, καθώς και τα διηγήματα του εμφύλιου πλημμυρίζουν με την αγωνία του για το μέλλον όλων, αλλά κυρίως των παιδιών! Και αργότερα… στην «απαισιοδοξία του, είναι αισιόδοξος!»  Σχήμα οξύμωρο; Ή προσπαθούσε ίσως να αποτρέψει τα χείριστα να συμβούν;

Ποιητής - Ζωγράφος! Δεν ήξερα σχεδόν τίποτα γι’ αυτό το ταλέντο του. Εντυπωσιάστηκα με τα σχόλιά του για τα έργα των μεγάλων καλλιτεχνών! Θα μπορούσα να απαρυθμίσω αμέτρητες περιπτώσεις ενδεικτικές της σύνεσης, κατανόησης και εμπειρίας, που απέκτησε το παιδί από την Πλούμιτσα των Κροκεών και το γυμνασιόπαιδο του Γυθείου.

Η μάνα που τον γέννησε του χάρισε δυο αδέλφια: «την ποίηση και τη ζωγραφική». Με τον τρόπο αυτό είχε κλείσει μια ομιλία του που είχα την τύχη να παρακολουθήσω στο Μοντρεάλ του Καναδά!

Τα εφόδια αυτά τον βοήθησαν να φθάσει στην κορυφή της τέχνης του, με βοηθό και καθοδηγητή του το πολυαγαπημένο του βουνό, τον Ταΰγετο!

Θα σταματήσω εδώ όμως γιατί, η  Γεωργία έχει αποκαλύψει στον αναγνώστη  τα πάντα, που δεν θα μπορούσε κανένας άλλος να παρουσιάσει όλες αυτές τις πτυχές της καλλιτεχνικής του φύσης και προσωπικότητας με τέτοια σαφήνεια και προσωπική γνώση!

Αυτό το θαυμάσιο βιβλίο θα πρέπει να βρίσκεται σε κάθε σχολείο, εκπαιδευτικό σταθμό, βιβλιοθήκη, πολιτιστικό κέντρο, ώστε  το  έργο και η προσωπικότητα  του μεγάλου αυτού ανθρώπου να εμπνεύσει και να εμφυσήσει αγάπη στις νεότερες γενιές για την ποίηση, την τέχνη και απέραντη λατρεία  στην πατρίδα μας, την Ελλάδα!

Εγώ προσωπικά θα κρατήσω ανεξίτηλα στη μνήμη μου εκτός των άλλων, το πόσο εύκολα αφήνει το τετράδιο και τη γραφίδα του ποιητή και πιάνει το τρίποδο και τη βούρτσα του ζωγράφου!

Και το πιο  εντυπωσιακό για μένα, με πόση σαφήνεια, ετοιμότητα και «ετυμότητα» απαντάει σε ερωτήσεις δημοσιογράφου σχετικά με το έργο των δυο τεράτων της τέχνης, Μιχαήλ Άγγελου και Λεονάρντου Ντα Βιντσι, και αγαπημένων ταυτόχρονα καλλιτεχνών του Νικηφόρου Βρεττάκου.

Κύδος και έπαινοι σού ανήκουν Γεωργία Κακούρου-Χρόνη, γι’αυτό το μεγάλο σου επίτευγμα!


Matina Kokolis-Psyhogeos


Οδός Εμπόρων