Vekrakos
Spartorama | Ψήφισμα Δ.Σ. για την Παροχή Έκτακτης Κρατικής Χρηματοδότησης προς το Δήμο και τις Σχολικές Επιτροπές

Ψήφισμα Δ.Σ. για την Παροχή Έκτακτης Κρατικής Χρηματοδότησης προς το Δήμο και τις Σχολικές Επιτροπές

Spartorama 10/11/2022 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Κρίση Λακωνία Οικονομία
Ψήφισμα Δ.Σ. για την Παροχή Έκτακτης Κρατικής Χρηματοδότησης προς το Δήμο και τις Σχολικές Επιτροπές
Στόχος η πλήρης κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων
Οδός Εμπόρων

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπάρτης κατά τη συνεδρίασή του την 26η/10/2022 και αφού έλαβε υπόψιν την εισήγηση της ΕΛΜΕ Λακωνίας εξέδωσε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα για την παροχή έκτακτης κρατικής χρηματοδότησης προς το Δήμο και τις σχολικές επιτροπές, προκειμένου να ανταποκριθούν στις συνθήκες της ακρίβειας και των ανατιμήσεων.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Είναι γνωστό, όλα τα τελευταία χρόνια, ότι το ύψος της χρηματοδότησης των Δήμων, όπως και του δικούς μας Δήμου, για τις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να καλυφθούν οι αρμοδιότητες, είναι ανεπαρκέστατο ακόμα και για την στοιχειώδη κάλυψη των αναγκών των σχολείων.

Αποτέλεσμα ήταν τα σχολεία να λειτουργούν οριακά, με σοβαρές ελλείψεις σε παιδαγωγικά μέσα, εξοπλισμό, με σοβαρά κτιριακά προβλήματα υποσυντήρησης από την χρόνια υποχρηματοδότηση.

Στη φετινή σχολική χρονιά έρχεται να προστεθεί η αλματώδης αύξηση των τιμών σε όλα τα προϊόντα, και η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους. Σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί, η τελευταία δόση που στάλθηκε προς τους Δήμους παρέμεινε καθηλωμένη στα περσινά επίπεδα, καταδικάζοντας τα σχολεία στην ένδεια, αδυνατώντας να πληρώσουν ακόμα και τους λογαριασμούς ρεύματος σε πολλές περιπτώσεις.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος τα σχολεία του Δήμου μας, πολύ σύντομα, από τη μία να μην έχουν τα αναγκαία χαρτικά και αναλώσιμα είδη για τη λειτουργία τους, και από την άλλη μέσα στο χειμώνα να βρεθούν ακόμα και χωρίς θέρμανση.

Ο Δήμος χρειάζεται άμεσα να προβεί στα απαραίτητες ενέργειες, με στόχο από κανένα σχολείο να μη λείψει το παραμικρό που απαιτείται για την ολόπλευρη μόρφωση των μαθητών, να εξασφαλιστεί η αγορά των αναγκαίων αναλώσιμων, καθαριστικών κτλ., η απρόσκοπτη θέρμανση των σχολείων καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, χωρίς να χαθεί ούτε μία μέρα μαθήματος και χωρίς να κληθούν οι γονείς να δώσουν ούτε ένα ευρώ για τη λειτουργία των σχολείων.

Ο Δήμος να διεκδικήσει άμεσα από την κυβέρνηση:

  • Έκτακτη κρατική χρηματοδότηση προς το Δήμο, στο ύψος των πραγματικών αναγκών, ώστε να καλυφθούν πλήρως οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.
  • κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος, πετρελαίου, φυσικού αερίου, αλλά και στα αναλώσιμα και λειτουργικά είδη των σχολείων, μαζί με την επιβολή πλαφόν στις τιμές.
  • πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας για να καλυφθούν οι ανάγκες στα σχολεία, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα.
  • αύξηση της προβλεπόμενης χρηματοδότησης για να καλύπτονται οι ανάγκες των σχολείων σε ζητήματα συντήρησής τους, καθώς, λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης και της παλαιότητας, έχουν σοβαρά κτιριακά προβλήματα.
  • λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη στέγαση των εκπαιδευτικών (αναπληρωτών, νεοδιόριστων, μόνιμων) που εργάζονται στα όρια του δήμου και κατάγονται από άλλες περιοχές, την εξασφάλιση σίτισης και μετακίνησής τους από και προς το σχολείο.


Οδός Εμπόρων