Vekrakos
Spartorama | Παρουσιάστηκε το Βιβλίο του Νίκου Κουφού «Ελιά και Λάδι» στον Ασωπό Λακωνίας

Παρουσιάστηκε το Βιβλίο του Νίκου Κουφού «Ελιά και Λάδι» στον Ασωπό Λακωνίας

Spartorama 08/11/2022 Εκτύπωση Εκδηλώσεις Κοινωνία Λακωνία Παιδεία
Παρουσιάστηκε το Βιβλίο του Νίκου Κουφού «Ελιά και Λάδι» στον Ασωπό Λακωνίας
Σύμφωνα με τον συγγραφέα το βιβλίο διαγράφει μια εξαιρετική πορεία ανά το πανελλήνιο
Οδός Εμπόρων

Με μεγάλη επιτυχία, παρουσιάστηκε τo Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 στον Ασωπό Λακωνίας, από τον Επιμορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Ασωπού, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ασωπού, τις Εκδόσεις iWrite και τον συγγραφέα Νικόλαο Ι. Κουφό, το βιβλίο του «Ελιά και Λάδι, Ιστορία, Λαογραφία και Συμβολισμός». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων «Πέτρινο» Ασωπού του Δήμου Μονεμβασίας.

Το βιβλίο αυτό, που κατά τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας του βρέθηκε ήδη στην τρίτη έκδοσή του, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 27 Ιουνίου 2022 στο Σπήλαιο Έβρου, από τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Τριγώνου Έβρου «Η ΓΑΙΑ», έναν από τους μακροβιότερους γυναικείους συνεταιρισμούς της χώρας μας. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε διαδοχικά στο άλλο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, τη Νεάπολη Βοιών Λακωνίας, στη γενέτειρα του συγγραφέα, τον Βασσαρά Σπάρτης, ο οποίος έχει τροφοδοτήσει τη βιωματική μνήμη του για την Ελιά και το Λάδι, καθώς και στο Γύθειο Λακωνίας.

Στην κατάμεστη αίθουσα «Πέτρινο» του Ασωπού, την εκδήλωση συντόνισε η Φιλόλογος – Ειδική Παιδαγωγός, Ματίνα Σ. Περδίκη και για το βιβλίο μίλησαν: η Μαργαρίτα Σπυριδάκου (Χειρουργός οδοντίατρος – Περιφερειακή Σύμβουλος Π. Ε. Λακωνίας) και η Πολυτίμη Σ. Περδίκη (Φιλόλογος – Ειδική Παιδαγωγός, κάτοχος ΔΜΣ Βυζαντινής Φιλολογίας ΕΚΠΑ).

Ειδικότερα, η κυρία Σπυριδάκου, αναφέρθηκε στο πρόσωπο του συγγραφέα και την εν γένει πολιτιστική δράση και πνευματική προσφορά του, όπως και στο βιβλίο του, που ταξιδεύει ανά την Ελλάδα και προβάλλει με επιτυχία τα ιστορικά, λαογραφικά και πολιτισμικά στοιχεία της Ελιάς και του Ελαιολάδου. Επίσης, επεσήμανε τα σημερινά προβλήματα των ελαιοπαραγωγών και για τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν στην τυποποίηση και προώθηση του άριστου ποιοτικά ελληνικού ελαιολάδου, το οποίο σήμερα εξάγεται σε ποσοστό 80% της εθνικής παραγωγής προς την Ιταλία σε χύδην μορφή. 

Η κυρία Περδίκη, παρουσίασε το βιβλίο μέσα από μία τεκμηριωμένη και συστηματική φιλολογική ανάλυση, σχολιάζοντας μεθοδικά όλα τα επιμέρους στοιχεία του όπως: το σχήμα, τον τίτλο και το εξώφυλλο σε σχέση με τα περιεχόμενα, τη δομή, το ύφος και τη γλώσσα, το φωτογραφικό υλικό, τον χώρο και τον χρόνο, την πρωτογενή λαογραφική καταγραφή και την εκπαιδευτική χρησιμότητά του.

Ο συγγραφέας Νικόλαος Κουφός, στη δική του ομιλία, εκτός από την αναφορά του στο βιβλίο - που όπως είπε διαγράφει μια εξαιρετική πορεία ανά το πανελλήνιο - ανέφερε μεταξύ άλλων, τους μακρόχρονους πνευματικούς δεσμούς που έχει με την περιοχή των Μολάων, οι οποίοι ξεκινούν από το έτος 1984, όταν πρωτοδιορίστηκε δάσκαλος στη Συκέα Μολάων και στη συνέχεια βρέθηκε εκεί ως Προϊστάμενος Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ως Πρόεδρος της Δημόσιας Ρουμανείου Βιβλιοθήκης Μολάων και ως Κοινός Διοικητής των Νοσοκομείων Σπάρτης και Μολάων.

Τέλος, την εκδήλωση έκλεισε με Χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος του Δήμου Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, ο οποίος αφού επαίνεσε τον συγγραφέα κ. Κουφό για το επιτυχημένο βιβλίο του, αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που είχαν κατά το παρελθόν - από τις θέσεις του Δημάρχου και του Διοικητή Νοσοκομείου αντίστοιχα – και εν συνεχεία εξέθεσε τις απόψεις του για την προοπτική της ελαιοκαλλιέργειας και τη σημαντική θέση που αυτή κατέχει στην τοπική και εθνική οικονομία.

Στο τέλος της εκδήλωσης, προσφέρθηκαν στους παρευρισκόμενους ως δώρα, αντίτυπα του αναμνηστικού και συλλεκτικού πλέον Φυλλαδίου, που είχε εκδοθεί το 2005, από τη Δημόσια Ρουμάνειο Βιβλιοθήκη Μολάων – επί προεδρίας του κ. Κουφού – με τίτλο: «Γεώργιος Ιω. Ρουμάνης, Ο Δικηγόρος, ο Βουλευτής, ο Λογοτέχνης (1904 – 22 Μαΐου 1960), Εγκόλπιον Μνήμης και Ευγνωμοσύνης). Είναι αξιοσημείωτο δε ότι στο Φυλλάδιο αυτό, εμπεριέχεται φωτογραφία του κ. Κουφού από το παραδοσιακό ελαιομάζωμα, η οποία υπάρχει και στο βιβλίο του για την Ελιά και το Λάδι, καθώς και μία αγόρευση για τους Έλληνες αγρότες, του αείμνηστου Βουλευτή Ρουμάνη στη Βουλή των Ελλήνων, στη συνεδρίαση της 21ης Δεκεμβρίου 1955, στην οποία εισηγείται στην Εθνική Αντιπροσωπεία την καθιέρωση της υποχρεωτικής και καθολικής δακοκτονίας προς όφελος των ελαιοκαλλιεργητών.


 

  

    

  

Το φωτογραφικό υλικό της εκδήλωσης, ανήκει στη Σαραντούλα Κεφαλά - Κουφού.


Οδός Εμπόρων