Vekrakos
Spartorama | Η Σ.Αραβία «σπάει» τη συμφωνία του 1973 - Τερματίζει πετροδολάριο - Αίτημα ένταξης στις BRICS

Η Σ.Αραβία «σπάει» τη συμφωνία του 1973 - Τερματίζει πετροδολάριο - Αίτημα ένταξης στις BRICS

Spartorama 21/10/2022 Εκτύπωση Κοινωνία Κόσμος Οικονομία
Η Σ.Αραβία «σπάει» τη συμφωνία του 1973 - Τερματίζει πετροδολάριο - Αίτημα ένταξης στις BRICS
Θα συμπαρασύρει και άλλες χώρες
Οδός Εμπόρων

Σε μια απόφαση η οποία θα προκαλέσει σεισμικές γεωπολιτικές και παγκόσμιες αλλαγές προχωρά η Σαουδική Αραβία. Το Βασίλειο ξεκινά συνομιλίες με Ρωσία και Κίνα για να ενταχθεί στους BRICS αποκάλυψε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής μετά από συνάντηση που είχε με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. 

Η εξέλιξη αυτή είχε προφητευθεί εδώ και αρκετό καιρό από το WarNews247 καθώς ο Τ.Μπάιντεν τα έκανε “θάλασσα” στις τελευταίες συναντήσεις που είχε με σαουδάραβες αξιωματούχους. Το κλίμα ήταν τόσο άσχημο που το Ριάντ ανησυχούσε πλέον σοβαρά για την ασφάλεια του… 

Πλέον με την αίτηση ένταξης της Σαουδικής Αραβίας στους BRICS, θα αρχίσει σταδιακά να τερματίζεται το πετροδολάριο καθώς το Ριάντ “σπάει” την συμφωνία του 1974 με τις ΗΠΑ και ξεκινά την μετάβαση σε ένα νέο νόμισμα, πχ το κινεζικό γουάν ή κάποιο άλλο που θα υιοθετήσουν οι χώρες μέλη του Οργανισμού. 

Η εξέλιξη μόλις ολοκληρωθεί θα αποτελέσει πλήγμα στην καρδιά του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, το οποίο εκμεταλλεύτηκε τον αποθεματικό χαρακτήρα του δολαρίου τυπώνοντας όσα δολάρια χρειαζόταν για τη χρηματοδότηση των κρατικών δαπανών την τελευταία δεκαετία. 

Μία από τις βασικές σταθερές των τελευταίων 40 ετών και ένας πυλώνας που στήριζε το χαρακτήρα του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικού νομίσματος ήταν η ύπαρξη ενός παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος βασισμένου στο πετροδολάριο. 

Αυτές οι μέρες όμως πλησιάζουν στο τέλος τους. Η Σαουδική Αραβία προετοιμάζεται για την ημέρα που θα κόψει τον τελευταίο σημαντικό δεσμό με τις ΗΠΑ. 

Το δολάριο είναι κυρίαρχο στο 80 των παγκόσμιων πωλήσεων πετρελαίου και το Βασίλειο έχει καθορίσει το δολάριο για τις πωλήσεις πετρελαίου από το 1974, σε μια συμφωνία επί διακυβέρνησης του Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, η οποία με τη σειρά της περιλάμβανε εγγυήσεις ασφαλείας για το βασίλειο. 

«Η αγορά πετρελαίου, και κατ’ επέκταση ολόκληρη η παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων, είναι η ασφαλιστική πολιτική της θέσης του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος», δήλωσε η οικονομολόγος Gal Luft, συνδιευθύντρια του Ινστιτούτου για την Ανάλυση της Παγκόσμιας Ασφάλειας που εδρεύει στην Ουάσιγκτον. 

«Αν αυτός ο λίθος αφαιρεθεί, ο τοίχος θα αρχίσει να καταρρέει». 


Σ. Αραβία: Αίτημα ένταξης στις χώρες BRICS – Θα συμπαρασύρει και άλλες χώρες

Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας έχει δηλώσει προθυμία να ενταχθεί στην οικογένεια των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), σύμφωνα με τον Νοτιοαφρικανό Πρόεδρο Cyril Ramaphosa. 

Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής αποχώρησε από τη Σαουδική Αραβία έχοντας ενισχύσει τη στρατηγική τους σύνδεση και συνεχίζοντας τη διμερή τους συνεργασία. 

Οι BRIC πραγματοποίησαν την πρώτη τους σύνοδο κορυφής το 2009 και η Νότιος Αφρική εντάχθηκε στην ομάδα την επόμενη χρονιά. 

«Δηλώσαμε ότι το θέμα θα ληφθεί υπόψη στη σύνοδο κορυφής των ΒRICS που θα διεξαχθεί στη Νότια Αφρική το επόμενο έτος. 

«Ο πρίγκιπας διάδοχος (Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ) εξέφρασε την επιθυμία της Σαουδικής Αραβίας να είναι μέρος των BRICS και δεν είναι η μόνη χώρα», δήλωσε η Ραμαφόσα,. 

Και πρόσθεσε: 

«Και ήδη αρκετές χώρες ή έθνη έχουν κάνει προσεγγίσεις με τις άλλες χώρες μέλη και τους έχουμε δώσει την ίδια απάντηση λέγοντας ότι θα συζητηθεί από τους ίδιους τους εταίρους των BRICS και μετά θα ληφθεί απόφαση». 

«Εάν η Σαουδική Αραβία ενταχθεί στους BRICS, θα ήταν μια προώθηση προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής για να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με τις χώρες BRICS και να αποδυναμώσουν την επέμβαση και την επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή», ανέφερε Κινέζος αναλυτής. 

Ο Li Shaoxian, διευθυντής του Κινεζικού Ινστιτούτου Αραβικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ningxia, δήλωσε στους Global Times ότι για τη Σαουδική Αραβία, το πλαίσιο “πετρέλαιο για την ασφάλεια” με τις ΗΠΑ πρέπει να προσαρμοστεί υπό το φως της μεταβαλλόμενης διεθνούς κατάστασης. 

Η παγκόσμια θέση της Μέσης Ανατολής είναι σαφώς ανεβασμένη: η Ευρώπη τη χρειάζεται για ενέργεια, η Ρωσία την παίρνει στα σοβαρά και η Κίνα έχει καλούς δεσμούς μαζί της στην πρωτοβουλία Belt and Road, ενώ «οι Σαουδάραβες δεν αισθάνονται ισότητα και αμοιβαίο σεβασμό σε μια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πλαίσιο», είπε ο Λι. 

Το πιο βασικό είναι πως, αν η Σ.Αραβία ενταχθεί στους BRICS, ακολουθούν Τουρκία, ΗΑΕ και Κατάρ… Οι ΗΠΑ έχουν σοβαρότατο πρόβλημα στη Μ.Ανατολή. 


Σαουδάραβας πρίγκηπας προς ΗΠΑ: Δεν μας απειλεί κανένας!

Σαουδάραβας πρίγκηπας ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στον MBS (Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ) δήλωσε πριν λίγο για τις ΗΠΑ: 

“Θα επαναλάβω το μήνυμα μου στα αγγλικά. Όποιος απειλεί την ύπαρξη αυτής της χώρας και του Βασιλείου, όλοι μας είμαστε μάρτυρες του τζιχάντ. 

Αυτό είναι το μήνυμα μου σε όποιον πιστεύει ότι μπορεί να μας απειλεί” 


Σ. Αραβία: Ρήξη με ΗΠΑ – Δεν κάλεσε ούτε Αμερικανούς σε συνέδριο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τ.Μπάιντεν, οργισμένος από τις αποφάσεις του Ριάντ για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, ύψωσε τους τόνους σήμερα εναντίον του βασιλείου. 

“Θα υπάρξουν συνέπειες για όσα έκαναν, με τη Ρωσία”, απείλησε ο Μπάιντεν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, χωρίς να διευκρινίσει ποιες θα είναι αυτές. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόταν στην πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή, κάτι που μπορεί να εκτοξεύσει και πάλι την τιμή του πετρελαίου – και κατά συνέπεια να γεμίσουν τα ταμεία της Ρωσίας, η οποία βασίζεται στις πωλήσεις υδρογονανθράκων για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

“Δεδομένων των πρόσφατων γεγονότων και των αποφάσεων του ΟΠΕΚ+, ο πρόεδρος πιστεύει ότι θα έπρεπε να επανεξετάσουμε τη διμερή σχέση με τη Σαουδική Αραβία”, δήλωσε νωρίτερα ο Τζον Κέρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. 

“Το βασίλειο απορρίπτει κάθε διαταγή”, έγραψε το ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας στο Twitter, προσθέτοντας ότι το Ριάντ εργάζεται “για να προστατεύσει την παγκόσμια οικονομία από την αστάθεια της πετρελαϊκής αγοράς”. 

“Το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να προσπαθήσει να χειραγωγήσει ή να εκτρέψει την προσοχή, όμως τα γεγονότα είναι απλά”, ανέφερε ο Κέρμπι στην ανακοίνωσή του. 

Υποστήριξε επίσης ότι άλλες χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+ είπαν ιδιαιτέρως στις ΗΠΑ ότι “αισθάνθηκαν ότι εξαναγκάστηκαν να στηρίξουν” την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας. 

Οι ΗΠΑ “θα συνεχίσουν να παρακολουθούν κάθε ένδειξη για τη στάση (του Ριάντ) όσον αφορά την ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία”, πρόσθεσε ο Κέρμπι σε μια σπάνιας οξύτητας ανακοίνωση, όπου κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία ότι πήρε “λανθασμένη κατεύθυνση”. 

Παράλληλα, εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης δεν έχουν προσκληθεί σε συνέδριο επενδύσεων στη Σαουδική Αραβία που έχει προγραμματιστεί για αργότερα αυτόν τον μήνα, δήλωσε ο διοργανωτής του στο Γαλλικό Πρακτορείο, λέγοντας ότι δεν ήθελε η συγκέντρωση «να γίνει πολιτική πλατφόρμα». 

Καθώς οι εντάσεις μεταξύ των μακροχρόνιων συμμάχων Ουάσιγκτον και Ριάντ αυξάνονται λόγω της πρόσφατης απόφασης του καρτέλ του ΟΠΕΚ+ να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου έως και δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Νοέμβριο, η απόφαση να μην προσκληθούν Αμερικανοί αξιωματούχοι σηματοδοτεί μια αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. 

Σε μια ομιλία που μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής 16/10, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας επέμεινε ότι η χώρα του «εργάζεται σκληρά, στο πλαίσιο της ενεργειακής στρατηγικής της, για να υποστηρίξει τη σταθερότητα και την ισορροπία των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου».

 

Πηγή: warnews – Βασίλης Καπούλας


Οδός Εμπόρων