Vekrakos
Spartorama | «Ημέρα Αγρότισσας» από τον Αλέξανδρο Τυροβολά

«Ημέρα Αγρότισσας» από τον Αλέξανδρο Τυροβολά

Spartorama 10/10/2022 Εκτύπωση Άρθρα Ελλάδα Κοινωνία
«Ημέρα Αγρότισσας» από τον Αλέξανδρο Τυροβολά
«Είναι ένα αθόρυβο ποτάμι που αρδεύει όλους τους κάμπους, αλλά το έργο της δεν έχει ανάλογα προβληθεί»
Οδός Εμπόρων

Ο ΟΗΕ το 2007 καθιέρωσε την ημέρα Αγρότισσας που κάθε χρόνο τιμάται στις 15 Οκτωβρίου για να υπενθυμίζει τη συμβολή της γυναίκας στον Αγροτικό Τομέα, αλλά και γενικότερα στη κοινωνία.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), το 50% των τροφίμων παγκοσμίως παράγεται από τις γυναίκες και ειδικότερα στην Ασία το ποσοστό είναι 60%, ενώ στην Αφρική ανέρχεται το ποσοστό στο 80-90%.

Με βάση μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, εάν οι γυναίκες είχαν την ίδια εκπαίδευση με τους άνδρες παγκοσμίως, θα είχαμε αύξηση των αποδόσεων στις καλλιέργειες κατά 22%. Επίσης αν οι γυναίκες ήσαν ιδιοκτήτριες αγροτικών εκτάσεων και είχαν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, στις αγορές, αλλά και στις χρηματοδοτήσεις, θα μειωνόταν ο πληθυσμός που πεινάει κατά 100-150 εκατομμύρια άτομα.

Στην Ελλάδα κατά το παρελθόν ο ρόλος της Αγρότισσας και ειδικότερα της μάνας Αγρότισσας ήταν καθοριστικός για την οικονομική επιβίωση των εκμεταλλεύσεων και την καλή πορεία των οικογενειών. Συμμετείχε σε όλες τις αγροτικές εργασίες και φρόντιζε παιδιά, γονείς ηλικιωμένους και στενούς συγγενείς. Και βέβαια η ανδροκρατούμενη κοινωνία την καταπίεζε μη αναγνωρίζοντας τον τριπλό της ρόλο (μητέρα, εργαζόμενη, συμμέτοχος στα κοινωνικά θέματα).

Σήμερα στην Ελλάδα, η θέση της Αγρότισσας έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι οι επικρατούσες συνθήκες στο γεωργικό χώρο δεν είναι δύσκολες, ασταθείς και απρόβλεπτες. Όμως η εκμηχάνιση της Γεωργίας, η βελτίωση του εισοδήματος και η σύγκλιση των τρόπων διαβίωσης γεωργικού και αστικού χώρου είναι σήμερα πραγματικότητα.

Στην Ελλάδα, Δήμοι, Κοινότητες, Σύλλογοι και μεμονωμένα άτομα έχουν προβεί στην κατασκευή μνημείων για να τιμήσουν την Αγρότισσα. Ενδεικτικά αναφέρω το μνημείο στο Καλοχώρι Ζίτσας Ιωαννίνων, στα χωριά Καράνου Χανίων, Ακοβίτισα και Κρυονέρι Γορτυνίας.

Η Αγρότισσα έχει προσφέρει τα μέγιστα στον Ελλαδικό αλλά και στον παγκόσμιο χώρο. Ο ποιητής Γεώργιος Στρατήγης σε ένα ποίημα του γράφει για την μεγάλη προσφορά και την μικρή προβολή πολλών σημαντικών ατόμων. «Είχες αστέρια ολόλαμπρα στον ουρανό σου κι άλλα, μα εκείνα που δεν έλαμψαν ήσανε πιο μεγάλα». Το ίδιο ισχύει και για την Αγρότισσα. Είναι ένα αθόρυβο ποτάμι που αρδεύει όλους τους κάμπους, αλλά το έργο της δεν έχει ανάλογα προβληθεί.


Ο ΣΥΝΤΑΞΑΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΥΡΟΒΟΛΑΣ
ΣΥΝ/ΧΟΣ ΑΤΕ ΓΕΩΠΟΝΟΣ


Οδός Εμπόρων