Vekrakos
Spartorama | «Εδώ και Τώρα Ανάπλαση του Α΄ Νεκροταφείου» από τον Βασίλειο Λαδά

«Εδώ και Τώρα Ανάπλαση του Α΄ Νεκροταφείου» από τον Βασίλειο Λαδά

Spartorama 26/09/2022 Εκτύπωση Άνθρωποι! Δημοτικά Κοινωνία
«Εδώ και Τώρα Ανάπλαση του Α΄ Νεκροταφείου» από τον Βασίλειο Λαδά
Εδώ δεν μιλάμε μόνο για ΝΤΡΟΠΗ. Εδώ μιλάμε για ΑΙΣΧΟΣ!
Οδός Εμπόρων

Α΄ Νεκροταφείο Σπάρτης

Πέρασαν χρόνια και χρόνια!!! Δεκαετίες ολόκληρες!!! Άλλαξαν Δήμαρχοι και Δήμαρχοι!!!                 

Ήμασταν νέοι, κοντεύουμε να μπούμε στη τρίτη ηλικία και να φύγουμε! Ένα πράγμα δεν αλλάζει και παραμένει στη ίδια κατάσταση όσα χρόνια και αν έχουν περάσει.                            

Το Α΄ Νεκροταφείο Σπάρτης. Η ίδια απαράδεκτη κατάσταση όλα τα χρόνια.

Τι περιμένετε κύριοι για να το φτιάξετε επιτέλους;;; Να σηκωθούν οι πεθαμένοι από τα μνήματα και να μας πάρουν όλους με τις πέτρες αφού εμείς που σας ψηφίζουμε είμαστε ανίκανοι να σας επιβάλουμε με την ψήφο μας να το φτιάξετε;;

Εδώ δεν μιλάμε μόνο για ΝΤΡΟΠΗ. Εδώ μιλάμε για ΑΙΣΧΟΣ!!!!

Στο Πρώτο Νεκροταφείο έχουν ταφεί οι 118 εκτελεσθέντες στο Μονοδένδρι, Μητροπολίτες και ιερείς, Δήμαρχοι της Σπάρτης, Δημοτικοί σύμβουλοι, Επιστήμονες και άνθρωποι που προσέφεραν στο τόπο με διάφορους τρόπους στο παρελθόν. Όλοι οι παλιοί Σπαρτιάτες έχουν ταφεί στο Α΄ Νεκροταφείο έχοντας οι περισσότεροι οικογενειακούς τάφους.

Καλά είναι τα γλέντια, οι χοροί, οι μουσικές, τα μεταξύ σας λιβανίσματα και τα μεγάλα λόγια. Την άλλη μέρα αυτά έχουν ξεχαστεί. Αυτοί που πάνε τακτικά, στο  Α΄ Νεκροταφείο Σπάρτης για να ανάψουν ένα καντήλι, στους δικούς τους ανθρώπους, αντικρίζουν τα χάλια που έχει και δεν τα ξεχνούν.

Τάφοι ανοικτοί, κατεστραμμένοι και χορταριασμένοι, πάνω από 40 χρόνια. Τάφοι φτιαγμένοι επάνω στους διαδρόμους εξαφανίζοντάς τους. Διάδρομοι που αλλού έχουν τσιμέντο και αλλού χώμα με χορτάρια. Πευκοβελόνες από τα δένδρα και χόρτα παντού που  σπανίως πριν από γιορτές καθαρίζει ο Δήμος. Η νότια πλευρά του Νεκροταφείου έχει τα μαύρα της τα χάλια. Σαν βομβαρδισμένο τοπίο. Ανατολικά η πέτρινη περίφραξη έχει καταρρεύσει και οι πέτρες έχουν εξαφανισθεί με αποτέλεσμα οι τάφοι με μια δυνατή βροχή θα μπορούσαν να βγουν στο δρόμο. Να μην μιλήσουμε τέλος για τη απαράδεκτη κατάσταση στο οστεοφυλάκιο. Οι τουαλέτες   παραμένουν μονίμως κλειδωμένες για να μην χρησιμοποιούνται και τις καθαρίζουν. 

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να αναφέρω ότι για κάθε ταφή ή εκταφή, πληρώνουμε το ανάλογο τέλος, καθώς επίσης πληρώνουμε όπως το αναφέρετε, «τέλος συντήρησης κοιμητηρίων» κάθε χρόνο. Για ποια συντήρηση μιλάμε;;;

Ευτυχώς που η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται σε άριστη κατάσταση χάρη στη φροντίδα των άξιων Ιερέων του Ναού.

Μην ξεχνάτε κύριοι, ότι πολλοί από εσάς κάποτε εκεί θα ταφείτε. Θα άρεσε λοιπόν σε εσάς και τους απογόνους σας, το Α΄  Νεκροταφείο Σπάρτης να είναι σε καλή κατάσταση.

Κύριε Δήμαρχε και Κύριοι υπεύθυνοι του Δήμου

Ντροπή και Αίσχος για αυτή την κατάντια !!!

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!

Εδώ και τώρα ΑΝΑΠΛΑΣΗ του Α΄ Νεκροταφείου Σπάρτης

















Οδός Εμπόρων