Vekrakos
Spartorama | «Ανέστιοι Προσφεύγοντες»: Η Νέα Εξαιρετική Έκθεση Ψηφιακής Ζωγραφικής του Γιώργου Κόρδη

«Ανέστιοι Προσφεύγοντες»: Η Νέα Εξαιρετική Έκθεση Ψηφιακής Ζωγραφικής του Γιώργου Κόρδη

Spartorama 16/07/2022 Εκτύπωση Εκδηλώσεις Ελλάδα Κοινωνία Παιδεία Πολιτισμός
«Ανέστιοι Προσφεύγοντες»: Η Νέα Εξαιρετική Έκθεση Ψηφιακής Ζωγραφικής του Γιώργου Κόρδη
Αναδεικνύει το πρόβλημα της ανεστιότητας-προσφυγιάς και των επιπτώσεων αυτής στη ζωή των ανθρώπων
Οδός Εμπόρων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στις 12 Ιουλίου 2022, ημέρα Τρίτη τα εγκαίνια της εξαιρετικής έκθεσης του Γιώργου Κόρδη «Ανέστιοι Προσφεύγοντες», και του καλλιτεχνικού βίντεο της Φένιας Παπαδόδημα που παρουσιάζεται στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

Ο Γιώργος Κόρδης είναι ένας σημαντικός σύγχρονος εικαστικός και θεωρητικός της βυζαντινής τέχνης. Βασιζόμενος στις αρχές του βυζαντινού εικαστικού συστήματος και σε ανοικτό διάλογο με ρεύματα της αρχαίας και σύγχρονης τέχνης έχει διαμορφώσει το προσωπικό εικαστικό του ιδίωμα. Είναι παράλληλα πρωτοπόρος στην Ελλάδα στον χώρο της ψηφιακής ζωγραφικής, την οποία χρησιμοποιεί για τη δημιουργία σύγχρονων κοσμικών έργων καθώς και εκκλησιαστικών εικόνων.

Πρόκειται για μια εικαστική σύνθεση-εγκατάσταση μνημειακών διαστάσεων που προσεγγίζει το θέμα της ανεστιότητας-προσφυγιάς ως κοινωνικό-ιστορικό φαινόμενο ανιχνεύοντας τις υπαρξιακές, ψυχολογικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις του.

Η εγκατάσταση αποτελείται από 8 (oκτώ) επιμέρους αυτοτελή έργα, τα οποία συν-ενώνονται σε ένα ενιαίο έργο που δείχνει την πορεία ανθρώπων που βιαίως απώλεσαν την εστία τους και πορεύονται υπό το κράτος του φόβου προς αναζήτηση νέας φιλόξενης γης για να στεγάσουν τη ζωή τους και τα όνειρά τους.

Στο έργο «Ανέστιοι Προσφεύγοντες» ο καλλιτέχνης επιδιώκει να αναδείξει το τραύμα που επέρχεται στο ανθρώπινο πρόσωπο με τη στέρηση της εστίας.

Η πομπή των ανθρώπων που παρουσιάζεται εστιάζει στην ανάδειξη των πρωταρχικών συναισθημάτων του φόβου, της ανασφάλειας, της εγκατάλειψης αλλά κυρίως επιδιώκει να δείξει με εικαστικά μέσα την αλλοίωση της ψυχής του ανθρώπου, η οποία μέσα στην ανεστιότητα κινδυνεύει να χάσει την ικανότητά της να σχετίζεται και να συνδέεται, να λειτουργεί ως κοινωνία.

Παράλληλα με την έκθεση της εικαστικής εγκατάστασης, στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού προβάλλεται ένα video art, έργο της μουσικού και σκηνοθέτριας Φένιας Παπαδόδημα, στο οποίο παρουσιάζεται η διαδικασία δημιουργίας του έργου με μουσική επένδυση και ποιητικές αναφορές.







































Πηγή:

https://www.pemptousia.gr/photo/giorgos-kordis-o-protoporos-tis-psifiakis-zografikis/

Φωτο: Ραφαήλ Γεωργιάδης


Οδός Εμπόρων