Vekrakos
Spartorama | «Επιτροπή για την Ελιά Καλαμών: Χωρίς θεσμική έκφραση δεν μπορεί να υπάρξει πολιτικό αποτέλεσμα διεξόδου» από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

«Επιτροπή για την Ελιά Καλαμών: Χωρίς θεσμική έκφραση δεν μπορεί να υπάρξει πολιτικό αποτέλεσμα διεξόδου» από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

Spartorama 13/07/2022 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Λακωνία Οικονομία Πολιτική
«Επιτροπή για την Ελιά Καλαμών: Χωρίς θεσμική έκφραση δεν μπορεί να υπάρξει πολιτικό αποτέλεσμα διεξόδου»  από τον Ηλία Παναγιωτακάκο
Ας αναλάβει την πρωτοβουλία το Επιμελητήριο Λακωνίας μιας και μέχρι σήμερα καθοδήγησε τις εξελίξεις έως το Σ.τ.Ε, άμεσης σύγκλισης των θεσμικών φορέων της Λακωνίας
Οδός Εμπόρων

  1. Τώρα τους πήρε ο "πόνος" τους Καλαματιανούς για συνεργασία …… πριν την προσφυγή τους γιατί δεν ήθελαν διάλογο;
  2. Πως θα καλυφθεί το θεσμικό κενό μέχρι θεσμοθέτηση του Π.Ο.Π (τουλάχιστον 3 χρόνια έως την θεσμοθέτηση) για το 75.000 εξαγώγιμούς τόνους;
  3. Πως θα υλοποιηθούν τα υπάρχοντα συμβόλαια και με τι ονοματοδοσία θα συνεχιστεί η πώληση της Ελιάς ποικιλίας Καλαμών τα επόμενα χρόνια, από τον αγρότη – παραγωγό, στην εμπορία/μεταποιητικές επιχειρήσεις και την εξαγωγή αν δεν υπάρχει άμεσα νέα Υ.Α του ΥπΑΑΤ που να κατοχυρώνει το Kalamata Olives όπως  γνωρίζει η παγκόσμια αγορά εδώ και 90 χρόνια και είχε θεσμοθετηθεί και ισχύει το Π.Δ. 221/1979 της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή (εκτός της Υ.Α 331/20735 του 2018 που ακύρωσε το ΣτΕ)
  4. Ποιος Ευρωπαϊκός ή Διεθνής Οργανισμός και με ποια νομική διαδικασία θα εμποδίσει την εξαγωγή ή θα απαγορεύσει/εκτοπίσει από τα ράφια των Super Market και των delicatessen της παγκόσμιας αγοράς τις Τρίτες χώρες (Μαρόκο, Τουρκία, Αλγερία κλπ.) να διακινούν απρόσκοπτα την Επιτραπέζια Ελιά ως Kalamata Olives;
  5. Όταν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, κ. Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι σε απάντηση επιστολής του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου λέει: "Άλλο Ελιά Καλαμάτα ΠΟΠ και άλλο Kalamata Olives" οι Ελληνική παραγωγή πρέπει να "αυτοπυροβολείται" εκ των έσω;
  6. Λύση απλή και άμεση:
    • Αποδοχή και ισχυροποίηση του Π.Ο.Π Καλαμάτας δηλαδή των 500 τόνων (εκ των 7000 Μεσσηνιακών τόνων)
    • Τροποποιητική θεσμοθέτηση κατοχύρωσης του brand Kalamata Olives έως ότου κατοχυρωθούν τα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε στην Πελοπόννησο και στην υπόλοιπη Ελλάδα (τουλάχιστον γι μια τριετία π.χ οι Μεσσήνιοι κατέθεσαν φάκελο το 1993 και κατοχυρώθηκε το 1996).
    • Ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για την αποφυγή Ελληνοποιήσεων και Μεσσηνιοποιήσεων.



Αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να διαβουλεύονται για τα ζητήματα που τους αφορούν, όμως τα όποια συμπεράσματα δεν παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα για διεκδίκηση των αιτημάτων, αν δεν υπάρχει η θεσμική εκπροσώπηση.

Συλλογικότητες και  Ad hoc Επιτροπές χωρίς ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό και αποδοχή από την βάση της κοινωνίας είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.

Μια επιτροπή Λακώνων και Μεσσηνίων για συζήτηση για το μέλλον της Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμών γίνεται σε λάθος timing (τάιμινγκ) και τούτο γιατί:

Οι συμμετέχοντες Μεσσήνιοι παραγωγοί δεν είχαν την ίδια ευαισθησία και πρεμούρα όταν προσέφευγαν στο Σ.τ.Ε λέγοντας και γράφοντας «η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση επιτρέπει τη χρησιμοποίηση του όρου ελιά Καλαμάτας ως συνώνυμο της ποικιλίας της ελιάς Καλαμών, παρά το γεγονός, η ονομασία «Καλαμάτα» αποτελεί προστατευόμενο δικαίωμα προέλευσης, ενώ παράλληλα αυτό αποτελεί παραπλανητική ένδειξη για τους καταναλωτές».

Τώρα μπροστά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τεράστια αποθέματα και ανεκτέλεστα συμβόλαια εξαγωγών ποιος κερδίζει όταν οι Τρίτες Χώρες (Τουρκία, Αλγερία, Μαρόκο κλπ) λειτουργούν απρόσκοπτα κερδίζοντας χώρες και "ΡΑΦΙΑ" επιχειρώντας να εκτοπίσουν τις Ελληνικές συσκευασίες; Επ’ αυτού υπάρχει συγκροτημένη πρόταση;

Ποιος θα εμποδίσει αυτές τις χώρες να χρησιμοποιούν την ονομασία "Ποικιλία ΚΑΛΑΜΑΤΑ” ή “KALAMATA VARIETY”,  μετά  την εγγραφή τους στον Διεθνή Κατάλογο Ποικιλίας Ελιάς (Μάιος του 2000) του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, ως συνώνυμο της ήδη εγγεγραμμένης ποικιλίας "ΚΑΛΑΜΩΝ".

Τουλάχιστον ως αφελής μπορεί να χαρακτηριστεί κάποιος ,αν πιστεύει ότι θα εμποδιστούν οι εξαγωγές των εκτός Ευρώπης χωρών  ή θα κατέβουν διεθνώς από τα ‘’ΡΑΦΙΑ’’ των Super Market και των delicatessen. Αντίθετα αν δεν δοθεί λύση με νέα τροποποιημένη Υπουργική Απόφαση κινδυνεύουν με εκτόπιση οι 75000 (και οι 7000 τόνοι εκτός Π.Ο.Π Μεσσηνίων – μόνο 500 τόνοι είναι ενταγμένοι- ) εξαγώγιμοι τόνοι που εισάγουν 200 εκατ. ευρώ συνάλλαγμα με ανοδικές τάσεις εκ των οποίων το 40 εξάγεται εκτός Ευρώπης.

Αν δεν δοθεί άμεση λύση διατρέχουν κίνδυνο οι 9000 ελαιοπαραγωγοί και οι 150 ελληνικές µεταποιητικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Καλή η θεωρητικολογία αλλά με το τώρα τι γίνεται και η "καυτή πατάτα’’ ανήκει στην πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ με τους στους θεσμικούς φορείς της Λακωνίας όπως τους Βουλευτές, της Αυτοδιοίκησης , των παραγωγικών φορέων των εμπορικών /μεταποιητικών επιχειρήσεων , της Ε.Α.Σ Λακωνίας και του Επιμελητηρίου  συντονισμένα να προτείνουν άρση του αδιεξόδου.

Είναι κοινό μυστικό ότι η κατοχύρωση του Π.Ο.Π ή του Π.Γ.Ε είναι μια μακροχρόνια διαδικασία για την υποβολή του φακέλου από οµάδα/ες  παραγωγών (Ο.Π) που επιθυµεί να υποβάλει αίτηση καταχώρισης ΠΟΠ ή ΠΓΕ και οφείλει καταρχήν να αποδείξει ότι η προτεινόµενη ονοµασία ανταποκρίνεται στους ορισµούς που αναφέρονται στο άρθρο 5 του Κανονισµού (ΕΕ) 1151/2012.

Η αιτούσα Ο.Π ή μεταποιητική επιχείρηση , πρέπει να υποβάλλει τον φάκελο του αιτήµατος καταχώρισης στην Διεύθυνση Συστηµάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων.

Ενημερωτικά από την υποβολή του φακέλου έως  την καταχώριση  στο Κοινοτικό Μητρώο Προστατευόµενων Ονοµασιών Προέλευσης και Προστατευόµενων Γεωγραφικών Ενδείξεων θα χρειαστούν με τις καλύτερες προϋποθέσεις 18 μήνες εφ’ όσον δεν μεσολαβήσουν ενστάσεις που πρέπει να εξετασθούν.

Είναι βέβαιο ότι ενστάσεις θα υποβληθούν από τα συμφέροντα τρίτων χωρών μέσω Ευρωπαϊκών Εταιρειών συμφερόντων τους.

Αυτές είναι οι ισχύουσες και αυταπόδεικτες αλήθειες για να ξέρουμε που βρισκόμαστε και πως πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση χωρίς βερμπαλισμούς.

Φυσικά απαραίτητα και χρήσιμα τα Π.Ο.Π στα προϊόντα μας γιατί  λειτουργούν ως εργαλείο marketing, δεν είναι όμως το απαραίτητο φετίχ στην περίπτωση μας, καθώς είναι γνωστό τα Π.Ο.Π » σηµαίνουν κατ’ αρχήν προέλευση και δευτερευόντως ποικιλία, το όνοµα της οποίας συµπίπτει µε την προέλευση.

Όπως εξηγεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, κ. Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι σε απάντηση επιστολής του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου "Άλλο Ελιά Καλαμάτα ΠΟΠ και άλλο Kalamata Olives" και συνεχίζει: «Ήδη πριν από την καταχώριση αυτού του ΠΟΠ, η ποικιλία της ελιάς ήταν γνωστή και εμπορευόταν ως «Καλαμών» και το συνώνυμό της «Καλαμάτα» καθώς και η ποικιλία φυτών που κοινοποιήθηκε από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές στο σύστημα FRUMATIS, είναι γνωστό ότι η παραγωγή του ποικιλία φυτών στην Ελλάδα, εκτός της γεωγραφικής περιοχής του ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας», υπερβαίνει κατά πολύ την παραγωγή του ΠΟΠ. Επιπλέον, η ποικιλία των φυτών καλλιεργείται εκτός Ελλάδας, και τόσο οι ελληνικές όσο και οι μη ελληνικές ελιές που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την ΠΟΠ διατίθενται ευρέως υπό την ονομασία της ποικιλίας».

"Τι χρείαν έχομεν μαρτύρων’’ εμείς ως Λάκωνες αν δεν θέλουμε "να αυτοπυροβοληθούμε".

Φυσικά και θέλουμε την επέκταση του Π.Ο.Π σε όλες τις περιοχές της Πελοποννήσου αλλά και τις χώρας που υπάρχουν οι προϋποθέσεις όμως τον φάκελο τον υποβάλλουν οι Ο.Π ή οι μεταποιητικές επιχειρήσεις σε μια χρονοβόρα διαδικασία.

Απαντήσεις καλείται να δώσει η ηγεσία του ΥπΑΑΤ στην βάση των προτάσεων των θεσμικών εκπροσώπων.

Ας αναλάβει την πρωτοβουλία το Επιμελητήριο Λακωνίας μιας και μέχρι σήμερα καθοδήγησε τις εξελίξεις έως το Σ.τ.Ε, άμεσης σύγκλισης των θεσμικών φορέων της Λακωνίας.

Οτιδήποτε άλλο είναι έπεα πτερόεντα!!!


Ηλίας Παναγιωτακάκος


Οδός Εμπόρων