Vekrakos
Spartorama | «Μικρασία, 100 χρόνια μνήμης» ένα Μοναδικό Επετειακό Μουσικό Αφιέρωμα

«Μικρασία, 100 χρόνια μνήμης» ένα Μοναδικό Επετειακό Μουσικό Αφιέρωμα

Spartorama 22/06/2022 Εκτύπωση Εκδηλώσεις Εκκλησία Ιστορία Κοινωνία Λακωνία Μουσική Πολιτισμός
«Μικρασία, 100 χρόνια μνήμης» ένα Μοναδικό Επετειακό Μουσικό Αφιέρωμα
Με όμορφες μελωδίες και συγκινητικά τραγούδια στο Πάρκο της Ευαγγελίστριας Σπάρτης...
Οδός Εμπόρων

Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 19 Ιουνίου 2022, στο πάρκο Ευαγγελιστρίας Σπάρτης, το Επετειακό Μουσικό Αφιέρωμα «Μικρασία, 100 χρόνια μνήμης», που διοργάνωσε το Γραφείο Νεότητας σε συνεργασία με τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Πέτρος ο Πελοποννήσιος», με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν Μικρασιατικά και άλλα σχετικά με το θέμα τραγούδια, τα οποία μαζί με τις αφηγηματικές μαρτυρίες αυτήκοων και αυτοπτών μαρτύρων των γεγονότων της Μικρασιατικής Καταστροφής, ταξίδεψαν τους παρευρισκόμενους στις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας και προκάλεσαν ιδιαίτερη συγκίνηση.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν οι απονομές του Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής, που διοργάνωσε το Γραφείο Νεότητας στους επιτυχόντες/ουσες μαθητές/τριες: Παναγιώτα Πανταζέλου, Χριστίνα Κωτσή, Παναγιώτα – Άννα Κουλέντη, Χριστιάννα Κρητικάκου και Παναγιώτη – Ευάγγελο Καχρημάνη, ενώ παράλληλα απονεμήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Ευστάθιο Τιμητικός Έπαινος στους μαθητές/τριες του 2ου Γυμνασίου Σπάρτης: Νικόλαο-Ιωάννη Σκιαδά, Θεόδωρο Σοφό και Μαρία Βάρλα, για τη διάκρισή τους κατά το παρελθόν έτος στον Γ΄ Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους, με θέμα «200 χρόνια από το 1821. Ιωάννης Καποδίστριας, Κωνσταντίνος Κανάρης, Ευανθία Κα?ρη, π. Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων», που διοργάνωσαν κατά το σχολικό έτος 2020-2021 η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και η Ειδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Όπως ανέφερε στην παρουσίαση της εκδήλωσης ο υπεύθυνος του Γραφείου Νεότητας π. Νικόδημος Καρκαμπάσης, για το Επετειακό Μουσικό Αφιέρωμα εργάστηκαν σκληρά, πρωτίστως τα παιδιά μας, τα οποία ετοίμασαν όμορφες μελωδίες και συγκινητικά τραγούδια. Στη χορωδία συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, καθώς και μαθητές των κατηχητικών σχολείων των ενοριών Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης, Γεννήσεως του Χριστού Μολάων, Αγίου Γεωργίου Ανωγείων και Γενεσίου της Θεοτόκου Καστορείου.  Επίσης την εκδήλωση πλαισίωσαν ποικιλοτρόπως οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Θεόφιλος Μαντζαβράκος, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και Ραφαήλ Τσάλτας, ιεροκήρυκας και υπεύθυνος όλων των εκδηλώσεων της τοπικής μας Εκκλησίας για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Δήμος Σπάρτης και το πολύτιμο προσωπικό του, ο  μαέστρος κ. Παναγιώτης Χρόνης, Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Εκπαιδευτικός και Υπεύθυνος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως «Πέτρος ο Πελλοπονήσιος», η σολίστ της εκδήλωσης κ. Αικατερίνη Βλαχοδημητράκου, Μουσικοδιδασκάλισσα, Ψάλτρια και καθηγήτρια φωνητικής, οι μουσικοί Νικόλαος Βορίλας στο λαούτο και το τραγούδι, Νικόλαος Σταθάκης στο βιολί, Νικόλαος Παπαηλίου στο κλαρίνο και Νικόλαος Δημητρακαράκος στα κρουστά, ο ηχολήπτης Ιωάννης Ρουσσέτος και ο συνεργάτης του κύριος Γιάννακας στον φωτισμό, οι αφηγητές Αγγελική Τζανετέα και Πολύδωρος Μπαγετάκος, νέοι επιστήμονες με όραμα και εθελοντικό πνεύμα, η δασκάλα χορού κυρία Αντωνία Κολοβού και ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Κοκκινόραχης «ΠΑΡΝΩΝ», που παρουσίασαν μικρασιατικούς χορούς παρά το επιβαρυμένο πρόγραμμά τους, οι εκπαιδευτικοί Αργυρώ Μαστρογιάννη, Βασιλική Παντελάκου και Γεωργία Συνοδινού, τα στελέχη του Γραφείου Νεότητας και οι εθελοντές που βοήθησαν για την προετοιμασία της εκδήλωσης.

Στο τέλος της μουσικής πανδαισίας απηύθυναν χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους τόσο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος στήριξε και υλικά την εκδήλωση, όσο και ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, με τη συνδρομή του οποίου καλύφθηκαν πρακτικές ανάγκες της εκδήλωσης. Αμφότεροι ευχαρίστησαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για την εξαιρετική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη, επαίνεσαν τα παιδιά και όλους τους συμμετέχοντες σε αυτήν και διαβεβαίωσαν ότι θα στέκονται πάντα αρωγοί σε τέτοιου είδους πατριωτικές εκδηλώσεις.

Την εκδήλωση έκλεισε με τον σύντομο λόγο του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, ο οποίος απαντώντας στους προλαλήσαντες τους ευχαρίστησε θερμά για τα καλά τους λόγια και τη γενικότερη στήριξή τους σε όλες τις εκδηλώσεις της Μητροπόλεως για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στη συνέχεια επαίνεσε ιδιαιτέρως τα παιδιά, τους γονείς που τα εμπιστεύονται στην Εκκλησία, τους συντελεστές και όλους τους παρευρισκόμενους, ενώ τόνισε ότι η ζωντανή μνήμη των ιστορικών γεγονότων του Γένους μας είναι εχέγγυο για την πρόοδο του τόπου μας και ιδιαιτέρως της νεολαίας.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΝΕΟΤΗΤΑΣ


Πηγή:

http://www.immspartis.gr/?p=38929




Οδός Εμπόρων