Vekrakos
Spartorama | Οικονομική Ενίσχυση για την Ανθρωπιστική Κρίση στην Ουκρανία

Οικονομική Ενίσχυση για την Ανθρωπιστική Κρίση στην Ουκρανία

Spartorama 26/02/2022 Εκτύπωση Κοινωνία Κόσμος Κρίση Πολιτισμός
Οικονομική Ενίσχυση για την Ανθρωπιστική Κρίση στην Ουκρανία
«Η Νέα Σπάρτη της Ουκρανίας» - Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών
Οδός Εμπόρων

Η Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό τη συγκέντρωση πληροφοριών για τους οικισμούς (πόλεις, συνοικίες, χωριά κ.ο.κ.) ανά την υφήλιο που φέρουν το όνομα «Σπάρτη» ή φιλοξενούν στοιχεία της σπαρτιατικής ιστορίας (αγάλματα, εκθέματα κ.ο.κ.) με σκοπό τη «σύνδεση» των κατοίκων των εν λόγω περιοχών μαζί μας και την προβολή της πόλης μας σε διεθνές επίπεδο.

Είναι τουλάχιστον στενάχωρο ότι ανακοινώνουμε στους πολίτες της Σπάρτης αυτή μας τη δράση (σ.σ. παρόμοιες απόπειρες/δράσεις έχουν προηγηθεί στο παρελθόν από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της πόλης μας), η οποία βρίσκεται ακόμη σε πρωτόλειο στάδιο, με αφορμή τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία.

Στη ΒΑ Ουκρανία, λοιπόν, υπάρχει η «Νέα Σπάρτη», ένα μικρό, γραφικό χωριό, το οποίο -μέχρι στιγμής- βρίσκεται σε ουκρανικό έδαφος και, συγκεκριμένα, στη γειτνιάζουσα με τη Ρωσία περιφέρεια Sumy. Το χωριό αριθμεί μόλις τριάντα δύο (32) κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2020, και η ιστορία του ξεκινά από το 1926. Μέχρι τις 5 Μαρτίου 1943 το μαρτυρικό αυτό χωριό ονομαζόταν «Σπάρτη», αλλά κάηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς κατακτητές κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και, μετά την ανοικοδόμησή του, μετονομάστηκε σε «Νέα Σπάρτη». Δυστυχώς, ύστερα από την εκτέλεση των ογδόντα επτά (87) κατά βάση νέων αντρών και γυναικών εκείνη την αποφράδα ημέρα, η παρακμή του χωριού ήταν σταδιακή και αδιάκοπη, ώσπου σήμερα να αποτελεί έναν ολιγάριθμο οικισμό, ενταγμένο διοικητικά στο μεγαλύτερο γειτονικό χωριό Zhykhiv. «Προστάτιδα» της Νέας Σπάρτης φέρεται να είναι η Παναγία, καθώς ο μοναδικός ιερός ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στην Αγία Σκέπη της Θεοτόκου.

Σήμερα το πρωί, με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κατορθώσαμε να επικοινωνήσουμε με τον πρόεδρο του γειτονικού χωριού, κ. Artemenko Alexander Ivanovich, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι όλοι οι κάτοικοι του οικισμού είναι καλά στην υγεία τους και δεν έχουν βιώσει -ακόμη τουλάχιστον- τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής, αφού δεν αποτελούν κάποιας στρατηγικής σημασίας περιοχή.

Ωστόσο, όπως είναι κατανοητό, σε μια περίοδο πολέμου πάντα υφίσταται η αδήριτη ανάγκη για οικονομική υποστήριξη και βοήθεια προς τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινότητας, αφού τα διαθέσιμα χρήματα είναι λιγοστά και σιγά-σιγά εξαντλούνται. Για αυτό τον σκοπό, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, αναγνωρίζοντας την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και τους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, απευθύνει κάλεσμα στον κόσμο για συγκέντρωση χρημάτων. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί, θα ενισχύσει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλει ο Ουκρανικός Ερυθρός Σταυρός για να συνδράμει τους πληγέντες σε όλη την χώρα.

Θερμοπυλών & Ωραίας Ελένης, 231 00 Σπάρτη – Τηλ.: 273 10 77 376, Κιν.: 698 45 78 189

Email: spartanstudiessociety@gmail.com - Website: www.spartanstudies.wixsite.com/spartanstudies

Συγκεκριμένα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και, κατ’ επέκταση, και η Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών, απευθύνουν έκκληση σε όσους επιθυμούν να συνεισφέρουν οικονομικά, να καταθέτουν τις δωρεές τους στον κάτωθι τραπεζικό λογαριασμό:


Τράπεζα: EUROBANK

Δικαιούχος: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Αρ. Λογ/σμού: 0026.0240.30.0201205013

IBAN: GR2602602400000300201205013


Όλες οι καταθέσεις θα πρέπει να φέρουν την ένδειξη «Ουκρανία». Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα: 210 36 09 825- 210 36 11 425 ή να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού www.redcross.gr.

Η Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών, με σχετική ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, δώρισε τις ετήσιες συνδρομές των μελών της για τα έτη 2021 και 2022.

Ευχόμαστε ολόψυχα η περιπέτεια των «Νέων Σπαρτιατών», όπως και του συνόλου του ουκρανικού λαού, να τελειώσει σύντομα και με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους ίδιους και για την πατρίδα τους!

Τέλος, είναι ενδιαφέρον ότι «λίγα» χιλιόμετρα νοτίως της Νέας Σπάρτης της Ουκρανίας, βρίσκεται, εντός της Ρωσίας, ο οικισμός «Σπάρτη», ο οποίος δημιουργήθηκε από Έλληνες πρόσφυγες του Πόντου και κατοικείται ακόμη και σήμερα από ελληνόφωνους πολίτες. Όμως, αυτό είναι ένα θέμα που θα θίξουμε σε μελλοντική μας δημοσίευση.

Σήμερα προέχει η έμπρακτη συνδρομή όλων μας στον χειμαζόμενο Ουκρανικό Λαό!


Σημείωση: Δεν σκοπεύουμε να υπεισέλθουμε σε κανενός είδους πολιτικής ή άλλης ανάλυσης του πολέμου στην Ουκρανία και παρακαλούμε η συζήτηση να περιοριστεί στο ανθρωπιστικό πεδίο. Ας μην μας «τυφλώσουν» τα γνωστά πάθη και οι διαχωρισμοί σε «στρατόπεδα» υποστηρικτών του ενός ή του άλλου, και ας θυμηθούμε αυτό το σπάραγμα σοφίας που μας παρέδωσε προ αιώνων ο Ηρόδοτος: «Κανείς δεν είναι τόσο ανόητος ώστε να προτιμά τον πόλεμο από την ειρήνη. Γιατί στον καιρό της ειρήνης τα παιδιά θάβουν τους γονείς, ενώ στον καιρό του πολέμου οι γονείς θάβουν τα παιδιά τους.»


Οδός Εμπόρων