Vekrakos
Spartorama | Νίκας για τους πυρόπληκτους της Μάνης: «Εγώ είμαι ο ταπεινότερος των ανθρώπων και δεν απαξιώνω ποτέ κανέναν»

Νίκας για τους πυρόπληκτους της Μάνης: «Εγώ είμαι ο ταπεινότερος των ανθρώπων και δεν απαξιώνω ποτέ κανέναν» - video

Ν.Μ. 05/12/2021 Εκτύπωση Θεομηνία Κοινωνία Λακωνία Οικονομία Πολιτική
Νίκας για τους πυρόπληκτους της Μάνης: «Εγώ είμαι ο ταπεινότερος των ανθρώπων και δεν απαξιώνω ποτέ κανέναν»
Ας γίνει κατανοητό ότι οι Μανιάτες, ως μια ψυχή (το έχουν ξανακάνει άλλωστε πολλές φορές στο παρελθόν), δεν θα αφήσουν, ούτε αυτή την φορά, να ερημωθεί η Μάνη
Οδός Εμπόρων

Σε ερώτηση δημοσιογράφου (στο διοικητήριο Λακωνίας την Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2021) σχετικά με ανακοίνωση που εξέδωσε η «Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Δήμου Αν. Μάνης» (βλέπε και άρθρο εδώ), ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου επανέλαβε την πάγια αρχή του, που λέει, ότι μιλάει πάντα με τους κατά τόπους εκλεγμένους αρμοδίους, με αυτούς δηλαδή που είναι υπεύθυνοι να δώσουν λύση στα προβλήματα του τόπου και όχι με τους «αραία αραία να φαινόμαστε καμμιά σαρανταρέα» ομάδες κατοίκων της περιοχής.

Έτσι βέβαια ο κ. Περιφερειάρχης αφήνει περιθώρια για τα παρακάτω σοβαρά σφάλματα διοίκησης:

  • Θεωρεί ότι ο λαός δεν έχει λόγο στην διαχείριση των τοπικών του προβλημάτων και άπαξ και εκλέγει κάθε τετραετία τους αντιπροσώπους του περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακούς συμβούλους, δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, θα πρέπει να αφήνει σε αυτούς εν λευκώ την διαχείριση των προβλημάτων του.
  • Μόνο στην τετραετία και μπροστά στην κάλπη μπορεί κάποιος να εκφράσει τη γνώμη του για τα τεκταινόμενα στον τόπο του. Στο ενδιάμεσο άπαξ και έκανε την επιλογή του, η οποία μπορεί και να είναι λανθασμένη, δεν δικαιούται να εκφράσει τις απόψεις του, έστω και αν βλέπει τους κόπους του, τα οράματά του, την ίδια του την ύπαρξη να οδηγείται στον γκρεμό από λάθος χειρισμούς της εκάστοτε «αυθεντίας» διοίκησης.

Τέτοιου είδους θεωρήσεις μόνο δημοκρατία δεν θυμίζουν. Η δημοκρατία δεν είναι τυφλή (ούτε καν η δικαιοσύνη είναι, όπως πιστεύεται). Οι σοφοί προγονοί μας είχαν εφεύρει τρόπους να διαφυλάσσουν μια κοινή συναίνεση, ένα κοινό πεδίο συνεννόησης για το τι πρέπει να γίνει όσον αφορά τον τρόπο που αντιδρά μια κοινωνία στις καθημερινές προκλήσεις της ζωής. Εκτός από τις περιπτώσεις όπου ο άρχοντας είχε από πίσω του στρατιωτική υποστήριξη, οπότε απλώς καθυστερούσε η κάθαρση, το σύστημα του εξοστρακισμού, όταν λειτουργούσε σωστά, έβαζε με συνοπτικές διαδικασίες τα πράγματα στη θέση τους. Ήταν αδιανόητο για εκείνη την χρυσή εποχή, ένας Περικλής να διαλαλεί, ατιμώρητα, προς όλες τις κατευθύνσεις: «εγώ γνωρίζω καλύτερα από εσάς, ποιοι είστε εσείς που γνωρίζετε κι εμείς δεν γνωρίζουμε». Δεν είναι ταπεινή αυτή η στάση κ. Περιφερειάρχα, μάλλον αλαζονική θα την χαρακτήριζαν κάποιοι -αδαείς κατά την άποψή σας-.

Ακούστε τους Μανιάτες κ. Περιφερειάρχα. Αφήστε τους να μιλήσουν. Αντιμετωπίζουν ουσιαστικό και έντονο πρόβλημα επιβίωσης. Δεν είναι η στιγμή για στείρες αντιπαραθέσεις και αντιδικίες διαδικαστικού χαρακτήρα. Και αν δεν προλαβαίνετε λόγω φόρτου εργασίας, δώστε την ελάχιστη αρμοδιότητα στους κατά τόπους αρμοδίους αντιπροσώπους σας να διυλίσουν τα αιτήματα τους και να σας μεταφέρουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα που προκύπτουν από την «αλάνθαστη και αψεγάδιαστη» από την πλευρά σας αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων.

Ας γίνει τέλος κατανοητό ότι οι Μανιάτες, ως μια ψυχή (το έχουν ξανακάνει άλλωστε πολλές φορές στο παρελθόν), δεν θα αφήσουν, ούτε αυτή την φορά, να ερημωθεί η Μάνη.


Ν.Μ.


Οδός Εμπόρων