Vekrakos
Spartorama | Δημήτρης Παπανικολάου: «Σεισμό από 6,5 έως 7 ρίχτερ μπορεί να δώσει το ρήγμα της Σπάρτης»

Δημήτρης Παπανικολάου: «Σεισμό από 6,5 έως 7 ρίχτερ μπορεί να δώσει το ρήγμα της Σπάρτης» - video

Ν.Μ. 21/10/2021 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Λακωνία
Δημήτρης Παπανικολάου: «Σεισμό από 6,5 έως 7 ρίχτερ μπορεί να δώσει το ρήγμα της Σπάρτης»
Ένα υπερώριμο ρήγμα που δεν θα αποτελέσει έκπληξη η ενεργοποίησή του
Οδός Εμπόρων

Αν τύχει να βρεθείτε στον επιβλητικό Μυστρά, πρέπει να γνωρίζετε ότι είστε πάνω σε μία επιφάνεια ενός τεράστιου ρήγματος που έκτισε τον εντυπωσιακό ορεινό όγκο του Ταΰγετου.

Η καστροπολιτεία κείται στο απομονωμένο βουνό του Μυστράς που έχει ύψος 634 μ., και ανήκει οροσειρά του Ταΰγετου. Κατέχει μία πολύ ισχυρή στρατηγική θέση. Το ιδιόμορφο ανάγλυφο του βουνού, με τα δύο πλατώματα στην κορυφή (όπου βρίσκεται το κάστρο) και στη βόρεια ράχη (όπου είναι τα παλάτια και η πλατεία), οι απότομες και απρόκρημνες πλαγιές στη νότια και νοτιοανατολική πλευρά του, και η δυνατότητα εύκολης οχύρωσης των υπόλοιπων πλευρών οφείλονται στη δράση του Ρήγματος του Ταΰγετου.

Το ρήγμα δουλεύει αργά καθώς ολισθαίνει τον χρόνο με ρυθμούς από 0,5-1 χιλιοστά και μπορεί να δώσει σεισμούς με μέγεθος 7-7.2 βαθμούς.

Η τεκτονική δομή συνδέεται άμεσα με την ιστορία της αρχαίας Σπάρτης. Ο σεισμός του 464 π.Χ. που σύμφωνα με ιστορικές πηγές προκάλεσε 20.000 θύματα, κατέστρεψε την πόλη-κράτος και έγινε αφορμή για εξέγερση των ειλώτων, πιθανόν προήλθε από το ανατολικό τμήμα του ρήγματος.

Με το μάτι μπορεί κανείς να δει το ρήγμα με μήκος τουλάχιστον 100χλμ. που ξεκινά από τον Ταΰγετο, περνά από τον Μυστρά, τη Σπάρτη και καταλήγει στην Μεγαλόπολη. Οι Σπαρτιάτες πίστευαν ότι ο Ταΰγετος τους «σώζει» από τους σεισμούς της Μεσσηνιακής γης. Ωστόσο, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά καθώς το ιστορικό αρχείο της περιοχής είναι πλούσιο. Το ρήγμα δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς εδώ και χρόνια όμως εξακολουθεί να είναι ενεργό. Κάποτε θα ξυπνήσει, τότε δεν θα πέσει η Ταϋγέτη αλλά θα ανυψωθεί, άλλη μια φορά, για κάποια μέτρα ο Τρούλος του Μοριά.


 

Στο παρακάτω βίντεο ο Δρ. Δημήτρης Παπανικολάου, Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, πρώην Πρόεδρος του ΟΑΣΠ και πρώην  Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, αναφέρεται ειδικά στο ρήγμα του Ταϋγέτου (Σπάρτης)

 

geodifhs.com

bordonia.blogspot.com

Από την εκπομπή «ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ» με τον Γιώργο Σαχίνη στην «ΚΡΗΤΗ TV», στις 16/10/2021. Θέμα της εκπομπής: «Σεισμικότητα στον Ελλαδικό Χώρο: Οι Επιστημονικές Παραδοχές και τα Μεγάλα Ερωτηματικά»


-------


Φυσικά εδώ κολλούν γάντι οι στίχοι του Σαββόπουλου από τον  «Άγγελο Εξάγγελο»: 

«Αφού δεν έχει νέα ευχάριστα να πει

καλύτερα να μην μας πει κανένα»

Ν.Μ.


Οδός Εμπόρων