Vekrakos
Spartorama | «Η επανάσταση του 1821: Ερωτήσεις και απαντήσεις», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Η επανάσταση του 1821: Ερωτήσεις και απαντήσεις», από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 17/09/2021 Εκτύπωση Άρθρα Ιστορία Κοινωνία Παιδεία
«Η επανάσταση του 1821: Ερωτήσεις και απαντήσεις», από τον Βαγγέλη Μητράκο
«Πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να την στερεώσετε, διότι, όταν επιάσαμε τα άρματα είπαμε πρώτα υπέρ πίστεως και έπειτα υπέρ πατρίδος»
Οδός Εμπόρων

«Καμμία άλλη ήττα να μνημονεύετε;

Ότι η γενιά του 21 νίκησε το ξέρετε;

Ότι νίκησε πολεμώντας και όχι με ψαλμωδίες το ξέρετε;

Ότι το ΄21 ήταν παλιγγενεσία Ελλήνων και όχι χριστιανών σας διαφεύγει;

Δεν πειράζει

Την επόμενη φορά θα το μάθετε»

 

Το παραπάνω κείμενο γράφτηκε σαν «σχόλιο» κάτω από  το εξαιρετικό άρθρο - αφιέρωμα του κ. Ηλία Παναγιωτακάκου, για την ανεπανάληπτη θυσία των Βρονταμιτών στο Παλαιομονάστηρο, στις 15 Σεπτέμβρη 1825, οι οποίοι επέλεξαν να πεθάνουν για την Πατρίδα, την Πίστη και την Ελευθερία, με Δόξα και Τιμή, αγωνιζόμενοι κατά των ορδών του Ιμπραήμ, αντί να παραδοθούν και να ζήσουν ντροπιασμένοι και σκλάβοι.

Επειδή παρόμοια σχόλια, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση του ’21, μας αφορούν ΟΛΟΥΣ, ας δούμε ποιες απαντήσεις υπάρχουν στα ερωτήματα του σχολίου, τα οποία δια της «εις άτοπον απαγωγής» αποτελούν και θέσεις του σχολιαστή:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: «Καμμία άλλη ήττα να μνημονεύετε;»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπάρχει, άραγε, τίποτε πιο μεγαλειώδες και πιο άξιο για να μνημονεύεται στην Ιστορία, από τις «Ήττες» εκείνες, που επισκίασαν με το μεγαλείο τους ακόμα και τις μεγαλύτερες νίκες; (Λεωνίδας και Θερμοπύλες, Παλαιολόγος και Κωνσταντινούπολη, Διάκος και Αλαμάνα, Παπαφλέσσας και Μανιάκι, Μεσολόγγι, Σούλι, Χίος, Ψαρά, Βρονταμάς…)

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: «Ότι η γενιά του 21 νίκησε το ξέρετε; Ότι νίκησε πολεμώντας και όχι με ψαλμωδίες το ξέρετε;»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ξέρουμε  πολύ καλά ότι η Γενιά του ’21 νίκησε  ΚΑΙ πολεμώντας ΚΑΙ με «ψαλμωδίες». 

Διηγείται ο Κολοκοτρώνης: 

«Μια φορά επήγα εις το πανηγύρι της Αγίας Μονής, αυτό το μοναστήρι ήτο μεγάλον και εχαλάσθη  εις την πρώτην Τουρκιά. Όταν επέρασα ήτον μία μάνδρα χαλασμένη  και σκεπασμένη εκκλησιά με κλάδους δένδρων. Τότε έταξα ότι: Παναγία μας βοήθησέ μας να ελευθερώσωμεν την Πατρίδα μας από τον Τύραννο και να σε φκιάσω καθώς ήσουν πρώτα (1803)… Με εβοήθησε, και εις τον δεύτερον χρόνο της επαναστάσεώς μας επλήρωσα το τάμα μου και την έφκιασα.» 

Μετά τη νίκη στο Βαλτέτσι, 12-13 Μαΐου 1821:

«Εκείνη την ημέρα ήταν Παρασκευή  και έβαλα λόγον ότι  πρέπει να νηστεύσωμεν όλοι δια δοξολογίαν εκείνης της  ημέρας, και να δοξάζεται αιώνας αιώνων  έως ου στέκει το έθνος, διότι ήταν η ελευθερία της Πατρίδος.» ( Μετά τη νίκη στο Βαλτέτσι, 12-13 Μαΐου 1821) 

«Ύστερα ήλθαν οι Μουσουλμάνοι και έκαμαν ό,τι ημπορούσαν, δια να αλλάξη ο λαός την πίστιν του. Έκοψαν γλώσσες εις πολλούς ανθρώπους, αλλ΄ εστάθη αδύνατο να το κατορθώσουν. Τον ένα έκοπταν, ο άλλος το σταυρό του έκαμε. …Πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να την στερεώσετε, διότι, όταν επιάσαμε τα άρματα είπαμε πρώτα υπέρ πίστεως και έπειτα υπέρ πατρίδος.»
(Λόγος του Θ. Κολοκοτρώνη προς τους μαθητές του Γυμνασίου, Πνύκα, 8 Οκτωβρίου 1838)

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: «Ότι το 21 ήταν παλιγγενεσία Ελλήνων και όχι χριστιανών σας διαφεύγει;»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ουδόλως μας διαφεύγει  ότι  οι Έλληνες του ’21 κατάγονταν (όπως κι εμείς) από τους Αρχαίους Έλληνες (η θεωρία του Φαλμεράιερ έχει πεθάνει μαζί μ’ αυτόν). Οι Έλληνες του ’21 είχαν πλήρη συνείδηση για την καταγωγή τους, όπως μαρτυρά (μεταξύ άλλων πολλών) και το απόσπασμα της ομιλίας του Θ. Κολοκοτρώνη στην Πνύκα: 

«Εις τον τόπον, τον οποίον κατοικούμε, εκατοικούσαν οι παλαιοί Έλληνες, από τους οποίους και ημείς καταγόμεθα και ελάβαμε το όνομα τούτο. Αυτοί διέφεραν από ημάς εις την θρησκείαν, διότι επροσκυνούσαν τες πέτρες και τα ξύλα. Αφού ύστερα ήλθε στον κόσμο ο Χριστός, οι λαοί όλοι επίστευσαν εις το Ευαγγέλιό του, και έπαυσαν να λατρεύουν τα είδωλα.»

Και ως προς το θρήσκευμα, οι Έλληνες του ’21 δεν ήταν (φυσικά) ούτε Μουσουλμάνοι, ούτε δωδεκαθεϊστές, ούτε ειδωλολάτρες, ούτε Καθολικοί… αλλά  Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Γι’ αυτό, άλλωστε, και ο Αλέξανδρος Υψηλάντης  στην Προκήρυξη της Επανάστασης (Ιάσιο, 24 Φεβρουαρίου 1821)  γράφει μεταξύ άλλων: 

«Είναι καιρός να αποτινάξωμεν τον αφόρητον τούτον ζυγόν, να ελευθερώσωμεν την Πατρίδα, να κρημνίσωμεν από τα νέφη την ημισέληνον, διά να υψώσωμεν το σημείον δι΄ ου πάντοτε νικώμεν, λέγω τον Σταυρόν, και ούτω να εκδικήσωμεν την Πατρίδα, και την ορθόδοξον ημών Πίστιν από την ασεβή των ασεβών και αφρόνησιν… Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος»

Αν και περιττεύει, αξίζει να κατατεθεί (για όσους επιζητούν και επιστημονικές μαρτυρίες) ότι σύμφωνα με επιστημονική έρευνα  που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό-επιστημονικό περιοδικό Science, με τίτλο: «The Greeks really do have near-mythical origins, ancient DNA reveals», 2 Aug 2017» το DNA των σύγχρονων Ελλήνων προέρχεται κατευθείαν από τους Μυκηναίους.

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ: «Δεν πειράζει. Την επόμενη φορά θα το μάθετε.»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι Έλληνες οφείλουμε να μαθαίνουμε και να μελετάμε την αληθινή Ιστορία, έτσι όπως μας την παρέδωσαν οι ίδιοι οι Αγωνιστές με τα απομνημονεύματά τους  αλλά και οι Ιστορικοί, που γράφουν Ιστορία σύμφωνα με τις Αρχές που δίδαξε με το έργο του ο πρώτος αληθινός Ιστορικός, ο Θουκυδίδης.

 

Σπάρτη 16-9-2021
Βαγγέλης Μητράκος


Οδός Εμπόρων