Vekrakos
Spartorama | Πέθανε η μεγάλη ηθοποιός του θεάτρου -και Σπαρτιάτισσα- Μάγια Λυμπεροπούλου

Πέθανε η μεγάλη ηθοποιός του θεάτρου -και Σπαρτιάτισσα- Μάγια Λυμπεροπούλου - video

Ν.Μ. 22/07/2021 Εκτύπωση Άνθρωποι! Δημοτικά Κοινωνία Πολιτισμός
Πέθανε η μεγάλη ηθοποιός του θεάτρου -και Σπαρτιάτισσα- Μάγια Λυμπεροπούλου
«Έφυγε, όπως το ήθελε: μόνη, ανεξάρτητη, χωρίς να ταλαιπωρηθεί, με κάποιους ανθρώπους που της άξιζαν γύρω της»
Οδός Εμπόρων

Πιο φτωχό είναι από σήμερα το ελληνικό θέατρο, αφού πέθανε δυστυχώς η σπουδαία ηθοποιός Μάγια Λυμπεροπούλου. Η μεγάλη κυρία του θεάτρου άφησε την τελευταία της πνοή στα 81 της χρόνια, το μεσημέρι της Πέμπτης, 22.07.2021, μετά από έμφραγμα που υπέστη. 

Την δυσάρεστη είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή ο πολιτιστικός συντάκτης Γιώργος Σαρηγιάννης με ανάρτησή τους στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. 

«Μάγια Λυμπεροπούλου! 11 Μαρτίου 1940-22 Ιουλίου 2021. Το ελληνικό θέατρο έχασε σήμερα, από έμφραγμα, στις 14.30, μια Μεγάλη -με την ουσιαστική σημασία της λέξης- Ηθοποιό. Μπορεί και τη μεγαλύτερη. Έφυγε, όπως μου είπε η Βίκυ Βολιώτη, μαθήτριά της και ο πιο κοντινός της άνθρωπος, όπως το ήθελε: μόνη, ανεξάρτητη, χωρίς να ταλαιπωρηθεί, με κάποιους ανθρώπους που της άξιζαν γύρω της», έγραψε χαρακτηριστικά. 

 

Ποια ήταν η Μάγια Λυμπεροπούλου

Η Μάγια Λυμπεροπούλου γεννήθηκε το 1940 στην Αθήνα και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Μετά την αποφοίτησή της παρέμεινε στο πλευρό του Κουν ως καλλιτεχνική συνεργάτιδά του μέχρι το 1970. Από το 1971 και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διέμεινε στην Γαλλία, όπου σπούδασε κινηματογράφο και εργάστηκε ως ηθοποιός.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνέχισε την καλλιτεχνική της πορεία συνεργαζόμενη με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας κ.α ενώ είχε διατελέσει και καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας και άλλους θιάσους αναλαμβάνοντας μεγάλους και απαιτητικόύς θεατρικούς ρόλους τους οποίους ενσάρκωσε με συγκλονιστικό τρόπο. 

Είχε συμμετάσχει μεταξύ άλλων στις παραστάσεις «Ο θείος Βάνιας», «Οι δούλες», «Ιλιάδα», «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», «Πάθος», «Φάουστ», «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης» κ.α.

Υπήρξε παντρεμένη με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιώργο Λαζάνη


Η Μάγια Λυμπεροπούλου και η Σπάρτη

Η Μάγια Λυμπεροπούλου ήταν η μεγάλη κόρη του Σπύρου Λυμπερόπουλου, Σπαρτιάτη δικηγόρου που ασκούσε το επάγγελμα στη Αθήνα. Μητέρα της ήταν η Αγγελική (Κούλα) Διαμαντούρου με καταγωγή από την Αράχωβα Λακωνίας της οποίας η οικογένεια είχε παλιννοστήσει προπολεμικά από την Βουλγαρία, όπου διατηρούσε εργοστάσιο. Αδελφή της Μάγιας ήταν η Νερίνα Λυμπεροπούλου, (έχασε νωρίς την μάχη με την επάρατη νόσο), καταξιωμένη ζωγράφος που είχε εγκατασταθεί στην Κέρκυρα παντρεμένη με τον Αντώνη Κιτσίκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτος σύζυγος της Νερίνας υπήρξε ο γνωστός πρωταγωνιστής του θεάτρου Κώστας Καζάκος.

Την οικογένεια Λυμπεροπούλου έπληξε καίρια ο αιφνίδιος θάνατος του πατέρα Σπύρου, αφήνοντας τα δυο κορίτσια ορφανά σε ηλικία τριών και δυο ετών αντίστοιχα. Στην προσπάθειά της να ξεκαθαρίσει τα κληρονομικά σχετικά με την περιουσία του άνδρα της η μητέρα Λυμπεροπούλου αφιέρωσε πολύ χρόνο στην Σπάρτη. Εκεί γνώρισε, ερωτεύτηκε και τελικά παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο τον επίσης Σπαρτιάτη δικηγόρο Ιωάννη (Γιάγκο) Δούνια και ζούσαν μεταξύ Σπάρτης και Αθήνας. Το ζευγάρι έμεινε μαζί μέχρι το τέλος της ζωή τους, τα δε δυο κορίτσια μεγάλωσαν με αγάπη και στοργή (την οποία και αναγνώριζαν) σε μια ισορροπημένη και σεβαστή οικογένεια.


Ν. Μ.


Οδός Εμπόρων