Vekrakos
Spartorama | «Εις μνήμην Αρχιμανδρίτη Διονυσίου Μπέκου», από τον Θεοφάνη Λάζαρη

«Εις μνήμην Αρχιμανδρίτη Διονυσίου Μπέκου», από τον Θεοφάνη Λάζαρη

Spartorama 17/07/2021 Εκτύπωση Άνθρωποι! Δημοτικά Εκκλησία Κοινωνία
«Εις μνήμην Αρχιμανδρίτη Διονυσίου Μπέκου», από τον Θεοφάνη Λάζαρη
Άνθρωπος με σπάνια ψυχικά χαρίσματα, με υψηλού επιπέδου μόρφωση, με ιεραποστολική προσφορά, με καρδιά γεμάτη αγάπη για το συνάνθρωπο
Οδός Εμπόρων

Η εκδημία του Αρχιμανδρίτη Διονυσίου Μπέκου γέμισε με λύπη τις ψυχές όλων όσων είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν. Άνθρωπος με σπάνια ψυχικά χαρίσματα, με υψηλού επιπέδου μόρφωση, με ιεραποστολική προσφορά, με καρδιά γεμάτη αγάπη για το συνάνθρωπο. Είχα κι εγώ την ευλογία να τον γνωρίσω από τα παιδικά μου χρόνια μέσα από την παρουσία μου στις κατηχητικές ομάδες της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Η αγάπη του για τα παιδιά μοναδική. Στις συναντήσεις μας κάθε Σάββατο έστρωνε το πνευματικό του τραπέζι περιμένοντας ν’ ακούσει τις αγωνίες μας, τις απορίες μας, να μεταλαμπαδεύσει στις ψυχές μας την εμπιστοσύνη στον Κύριο για να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε πιο σωστά και πιο ώριμα τις αναζητήσεις της παιδικής κι εφηβικής μας ηλικίας.

Έχοντας προετοιμάσει ένα θέμα προς συζήτηση ήταν έτοιμος να το παρακάμψει εάν ένας από εμάς είχε να προτείνει προς συζήτηση κάτι που τον απασχολούσε ιδιαίτερα και ήθελε να το κοινοποιήσει στην κατηχητική ομάδα. Αφουγκραζόταν το βηματισμό και τους κινδύνους της εποχής κι ευρισκόμενος πάντοτε πιο μπροστά από αυτή, ως στοργικός μας πατέρας προχωρούσε στην ανάλυση ζητημάτων που δύσκολα μπορεί κάποιος να παρουσιάσει σε παιδιά κι εφήβους. Με αυτό τον τρόπο όμως είχε επιτύχει σε μεγάλο βαθμό την επιτάχυνση της ωριμότητας μας και την πνευματική μας οχύρωση.

Η ανεξάντλητη αγάπη του αποδεικνύεται κι από το γεγονός της συγγραφής σειράς βιβλίων απευθυνόμενα σε γονείς και παιδιά με σκοπό τη δημιουργία οικογενειών με ορθόδοξες αρχές κι αξίες έτοιμες ν’ ανταποκριθούν με επιτυχία στον αγώνα και τις προκλήσεις της ζωής. Έχοντας μελετήσει τους καλύτερους παιδοψυχολόγους ανά τον κόσμο, μας πρόσφερε σε ξεχωριστές θεματικές ενότητες τον πνευματικό τους ανθό, ώστε να γίνουμε καλύτεροι γονείς χτίζοντας σχέσεις αγάπης κι εμπιστοσύνης με τα παιδιά μας, συνδέοντας πάντα με παραδείγματα από το Ιερό Ευαγγέλιο την επιστημονική γνώση με το λόγο του Κυρίου μας. Τα θέματα των βιβλίων του, «Τα παιδιά στο οικογενειακό δέντρο», «Γλύτωσε το παιδί σου από το φόβο», «Χτίσε την προσωπικότητα του παιδιού σου», «Πως θα επιτύχεις στις εξετάσεις και στις σπουδές σου» κ.α. των εκδόσεων Χριστιανική Ελπίς αποτελούν διαχρονικό πνευματικό θησαυρό για κάθε οικογένεια.

Το αδιάκοπο ενδιαφέρον του για όσα παιδιά πέρασαν από τις κατηχητικές ομάδες αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι με το πέρασμα του χρόνου, όταν εμείς αποκτήσαμε την ιδιότητα του γονέα συνέχιζε να ρωτά, να ενδιαφέρεται και να προσεύχεται τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά μας. Η προσευχή του είχε γίνει πλέον η κατήχηση μας…

Είμαι βέβαιος ότι δεν γνωρίζω όλο το φάσμα της δράσης του Αρχιμανδρίτη Διονυσίου Μπέκου γι’ αυτό και ζητώ συγνώμη τόσο απ’ τον ίδιο, από εκεί ψηλά που μας βλέπει, όσο κι από τους αναγνώστες του παρόντος άρθρου. Η αναφορά μου στο πρόσωπο του και την προσφορά του σε όλους μας είναι ένα ελάχιστο δείγμα ανταπόδοσης της αγάπης που απλόχερα μας έδωσε.

Καλό Παράδεισο π. Διονύσιε.

 

Με σεβασμό
Λάζαρης Θεοφάνης Νεκτάριος

 


Σημείωση: Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί το Σάββατο 17/7/2021 στις 11:00 π.μ., στην Ι. Μ. των Αγίων Τεσσαράκοντα




  



Οδός Εμπόρων