Vekrakos
Spartorama | And Joe said: «This is a goupato!»

And Joe said: «This is a goupato!» - video

Ν.Μ. 15/07/2021 Εκτύπωση Άρθρα Δημοτικά Ιστορία Κοινωνία Πολιτική
And Joe said: «This is a goupato!»
Δούκας: «Θα ήταν έγκλημα να αρνηθούμε την προσφορά»
Οδός Εμπόρων

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 12 Ιουλίου 2021, ο κ. Δήμαρχος επανέφερε το θέμα της πολυώροφης Περικεφαλαίας, μια δυνητική δωρεά του Joe de Sena, ιδρυτή και ιδιοκτήτη της Spartan Race.

Ενημέρωσε το σώμα ότι ο κ. Γιαξόγλου ο οποίος έχει αναλάβει να βρει τόπους όπου θα μπορούσε να στηθεί, έκανε την πρόταση να τοποθετηθεί το εμβληματικό έργο στο πλάτωμα που σχηματίζεται στον δρόμο που οδηγεί στο Ξενία. Πλην όμως οι «ξένοι το βρήκαν λίγο γούπατο και το απέρριψαν λέγοντας ότι δεν θα αναδεικνύεται η ομορφιά και η λειτουργία του».

Δήλωσε επίσης ότι ο Αμερικανός γλύπτης που έχει αναλάβει την φιλοτέχνηση του γλυπτού είναι υψηλού βεληνεκούς, εξάλλου άμα κρίνουμε από το ποιόν του κ. De Sena, τον οποίο πρωτοέφερε στη Σπάρτη ο Ευάγγελος Βαλιώτης, -«μπράβο Ευάγγελε γι’ αυτό»-, δεν θα πρότεινε ποτέ κάτι το ευτελές. Φυσικά, οι Σπαρτιάτες,  ούτε το γλυπτό έχουμε δει ακόμα ούτε το όνομα του μεγάλου Αμερικανού καλλιτέχνη γνωρίζουμε προς το παρόν.

Τέλος ο κ. Δήμαρχος, κατά την προσφιλή του μεθοδολογία πρότεινε την σύσταση μιας επιτροπής που θα ασχοληθεί με το θέμα, προτείνοντας τα ονόματα -με ποια κριτήρια άραγε;- του κ. Χρήστου Πλειώτα, Δημοτικού Συμβούλου με την παράταξη Βαλιώτη, τον κ. Γιώργο Γιαξόγλου, αγγλομαθείς της δικής του παράταξης, όπως η Γεωργία Ζαχαράκη, η Έλενα Δημητρακοπούλου και η Έλενα Τσουλόγιαννη, η Γεωργια Δεδεδήμου ως οικονομικός και ζήτησε δυο εκπροσώπους από την παράταξη του κ. Αργειτάκου. 

Δεν χρειάζονται πολλά σχόλια για τις τελευταίες εξελίξεις:

  • Άλλη μια επιτροπή δημιουργείται (κανείς δεν μετράει πια).
  • Η κα Δεδεδήμου προδιαγράφεται για πρόεδρος της επιτροπής (εδώ ισχύει το αστείο ότι εάν φωνάξεις στην πλατεία «πρόεδρε», η κα Δεδεδήμου πρέπει να ανταποκριθεί τουλάχιστον δέκα φορές).
  • Επιζητείται η συναίνεση. Ορίζονται μέλη και από άλλες παρατάξεις χωρίς να τηρούνται οι τύποι -να ερωτηθούν τουλάχιστον δημόσια-.
  • Κάπου μοιράζονται οι ευθύνες. Ο κ. Βαλιώτης έφερε τον Jοε στην ζωή μας και «μπράβο Ευάγγελε για αυτό».
  • Τα κριτήρια των μελών της επιτροπής από την παράταξη Δούκα είναι η αγγλομάθειά τους, όχι η δυνατότητά τους να διατυπώσουν μια καλλιτεχνική άποψη.

«Αποκλείεται να είναι κιτς η πρόταση των Αμερικανών». Μπορεί κ. Δήμαρχε, αλλά σίγουρα δεν θα είναι Δωρική, Βυζαντινή και Ελληνική. Πώς να προσαρμοστεί το κάλλος που μας περιτριγυρίζει σε μια κουλτούρα άλλη, αυτή του παράφωνου υπερμεγέθους που προκλητικά εξέχει στην απεραντοσύνη μιας μονότονης επιπεδότητας;

 

Ν.Μ.


Οδός Εμπόρων