Vekrakos
Spartorama | Δούκας για την περικεφαλαία των 10 μέτρων: «Γι’ αυτό δεν γίνεται τίποτα σε αυτήν την πόλη. Είστε συντελεστές οπισθοδρόμησης»

Δούκας για την περικεφαλαία των 10 μέτρων: «Γι’ αυτό δεν γίνεται τίποτα σε αυτήν την πόλη. Είστε συντελεστές οπισθοδρόμησης» - video

Ν.Μ. 21/05/2021 Εκτύπωση Άρθρα Δημοτικά Κοινωνία Πολιτική Πολιτισμός
Δούκας για την περικεφαλαία των 10 μέτρων: «Γι’ αυτό δεν γίνεται τίποτα σε αυτήν την πόλη. Είστε συντελεστές οπισθοδρόμησης»
Θάνος Μιχελόγγονας: Ο Δημόσιος χώρος θέλει σεβασμό στην διαχείριση του, θέλει συστολή και δεν θέλει αλαζονεία
Οδός Εμπόρων

Συνεχίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 20/5/2021, εκτός ημερησίας διάταξης, η ανταλλαγή απόψεων για την περικεφαλαία των 10 και πλέον μέτρων που σκοπεύει να δωρίσει -κατά το ήμισυ- ο ιδιοκτήτης της Spartan Race, στην πόλη της Σπάρτης.

Την αρχή έκανε ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θάνος Μιχελόγγονας (βλέπε βίντεο παρακάτω), με μία εύστοχη τοποθέτηση αναφερόμενος σε καλλιτεχνικές επιτροπές, διεθνείς διαγωνισμούς, τήρηση  διαδικασιών και σεβασμό στους νόμους.

Και κατέληξε ο κ. Μιχελόγγονας: «Ο Δημόσιος χώρος θέλει σεβασμό στην διαχείριση του, θέλει συστολή και δεν θέλει αλαζονεία. Κι αν κάποιος πιστεύει ότι γνωρίζει ποια είναι τα γλυπτά που πρέπει να τοποθετηθούν στην πόλη, είναι αλαζονικός»

Εντύπωση προκάλεσε η αντίδραση του κ. Δημάρχου ο οποίος έκπληκτος μίλησε για οπισθοδρομικότητα και διαπίστωσε με λύπη ότι για αυτό δεν γίνεται τίποτα στην πόλη. Αυτό που προτείνει θα θαυμάζεται για αιώνες από τους ξένους. Αυτό που άκουσε μόνον,  είναι: «αυτοί είναι οι νόμοι από τον έναν και κάνε διεθνή διαγωνισμό, από τον άλλον... Αυτά είναι όρος και συντελεστής οπισθοδρόμησης... Γι’ αυτό δεν γίνεται τίποτα σε αυτήν την πόλη».

Φυσικά αναλόγως απάντησαν οι κ.κ. Αργειτάκος και Βαλιώτης (αξίζει τον κόπο να δείτε τις απαντήσεις τους, στο παρακάτω βίντεο).

Σχόλιο:
(με χιουμοριστική διάθεση, η μόνη που ταιριάζει άλλωστε):

  • Φαίνεται ότι το ζήτημα σοβαρεύει. Η διαδικασία απαιτεί να έρθει το θέμα επίσημα και τεκμηριωμένα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
  • Μέχρι τότε ας αφήσουμε τον κ. Δήμαρχο να απορεί και να εξίσταται για την οπισθοδρομικότητα των εκπροσώπων του Σπαρτιατικού λαού.
  • Ευτυχώς, μερικές φορές δεν περνάνε έτσι εύκολα όλες οι «αμερικανιές» στην πόλη της Σπάρτης.
  • Ποιος είναι αυτός ο «πολύ πολύ πολύ γνωστός Αμερικανός γλύπτης» που θα μας επιβάλει την αισθητική του;
  • Ξεχνάει ο κ. Δήμαρχος το «μηδέν άγαν», του Χείλωνα στον οποίον αναφέρεται συχνά; Πως θα επιβληθεί στην κοιτίδα του κάλους, της μορφής και του μέτρου, ο γιγαντισμός της Αμερικάνικης κουλτούρας;
  • Που είναι οι σοφοί που κουβαλούσε μέχρι πρότινος μαζί του ο κ. Δούκας, να τον συμβουλεύσουν;
  • Μήπως πρέπει να βάλουμε και εισιτήριο στο γλυπτό στους επόμενους αιώνες για να βγάλει τα λεφτά του και να δίνουμε και ένα ποσοστό στην “Spartan Race”;
  • Μία εκπληκτική ιδέα είναι να τοποθετήσουμε την περικεφαλαία πάνω από το άγαλμα του Λεωνίδα, στο στάδιο. Έτσι και ο Λεωνίδας θα προστατεύεται από τις καιρικές συνθήκες (όχι άλλα λάθος βερνίκια), και η περικεφαλαία θα καταστεί επισκέψιμη στο εσωτερικό της, όπως το άγαλμα της Ελευθερίας στην Νέα Υόρκη, με το κατάλληλο αντίτιμο φυσικά.
  • Ά, ή κάνουμε business ή δεν κάνουμε. Έτσι ξεπουλάμε καλά και το brand name της Σπάρτης και τα κόκκαλα των προγόνων μας.

Ν. Μ.


Οδός Εμπόρων