Vekrakos
Spartorama | Η Ποιμαντορική Πασχαλινή Εγκύκλιος του Σεβ. Μητροπολίτη μας

Η Ποιμαντορική Πασχαλινή Εγκύκλιος του Σεβ. Μητροπολίτη μας

Spartorama 28/04/2021 Εκτύπωση Δημοτικά Εκκλησία Κοινωνία
Η Ποιμαντορική Πασχαλινή Εγκύκλιος του Σεβ. Μητροπολίτη μας
Τη λύπη, την απόγνωση διαδέχονται η χαρά, η αναδημιουργία, η ζωή, η σωτηρία και η ειρήνη της Αναστάσεως. Χωρίς σταυρό δε νοείται η Ανάσταση και χωρίς Ανάσταση δεν έχει νόημα ο Σταυρός.
Οδός Εμπόρων

Π ρ ό ς

Τον ΄Ιερό κλήρο και τον ευσεβή λαό της ΄Ιεράς Μητροπόλεώς μας

 

Χριστός Άνέστη! 

Ευλαβέστατοι Κληρικοί και Χριστιανοί  μου ΄Αγαπητοί,  

Δυό χιλιάδες χρόνια περίπου ακούγεται ανάμεσά μας ο εξαίσιος ήχος του χαρμόσυνου αυτού χαιρετισμού. Τον επαναλαμβάνουν και σήμερα με αναμμένες λαμπάδες «εκ του ανεσπέρου φωτός» και με ψυχική ικανοποίηση μυριάδες ανθρώπινες υπάρξεις, που ζούν σ’?όλα της γης τα μήκη και τα πλάτη, ελπίζοντας και στην προσωπική τους ανάσταση. 

Είναι, όμως, βέβαιο, ότι, εάν επιθυμούμε αναγνώριση πραγματική, δόξα άφθαρτη, ζωή αιώνια, ο δρόμος που ακολούθησε ο ένδοξος Νικητής του θανάτου, ο «Υιός του ανθρώπου», είναι ο μοναδικός. Οφείλουμε, δηλαδή, να σηκώσουμε και εμείς τον Σταυρό μας. Ν’ ανεβούμε τον Γολγοθά μας. 

Στη διαδρομή αυτή, όσοι  θα αγωνιστούν να ζήσουν σύμφωνα με του Θεού το άγιο θέλημα, θα χλευαστούν από τον όχλο των «προοδευτικών», των «εκσυγχρονιστών», των υποδουλωμένων στη λογική και στην ύλη. Θα προδοθούν από συγγενείς και φίλους με το φίλημα του Ιούδα. Θα ποτισθούν με το φαρμάκι και τη χολή της αχαριστίας και της αγνωμοσύνης. Θα κτυπηθούν χωρίς έλεος από εκείνους που ευεργέτησαν ποικιλοτρόπως. Θα αισθανθούν την παγερότητα ενός τάφου και το άγχος ενός  ογκολίθου. Θα βιώσουν πόνο, αγωνία, απογοήτευση. Θα κλονιστούν, αλλά θα εξακολουθήσουν  να  έχουν ως  πυξίδα τη ζωή  και τη διδασκαλία  του  ιδρυτή της πίστεώς μας. Δε θα λοξοδρομήσουν, διότι γνωρίζουν ότι είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουν τις δοκιμασίες και τα πάθη που δοκίμασε και ο Κύριός μας, προκειμένου να λουσθούν στο άπλετο φως της ψυχικής  αναγεννήσεως και της εν Χριστώ αναστάσεως. 

Ο Σταυρός οδηγεί στην Ανάσταση και η Μεγάλη Παρασκευή κυοφορεί τη λαμπροφόρο Κυριακή του Πάσχα. Τη λύπη, την απόγνωση διαδέχονται η χαρά, η αναδημιουργία, η ζωή, η σωτηρία και η ειρήνη της Αναστάσεως. Χωρίς σταυρό δε νοείται η Ανάσταση και χωρίς Ανάσταση δεν έχει νόημα ο Σταυρός. Αυτή η φιλοσοφία και αυτή η βεβαιότητα θα μας δίδουν τη δύναμη που απαιτείται στις στιγμές της δοκιμασίας μας, για να μην απογοητευόμαστε. Με χαρά θα πρέπει να γεμίζουν οι καρδιές μας και τότε ακόμη, γιατί θα βαδίζουμε στα ίχνη του λατρευτού μας Διδασκάλου. Εκείνου, ο οποίος, ενώ ήλθε «εις τα ίδια, οι ίδιοι αυτόν ου παρέλαβον». Εκείνου, ο οποίος, ενώ είναι το φως που φωτίζει κάθε άνθρωπο ερχόμενο στον κόσμο, οι άνθρωποι δεν τον αγάπησαν. «Ηγάπησαν μάλλον το σκότος ή το φως». 

Ο Αναστημένος Χριστός, αδελφοί μου, συμπορεύεται και σήμερα με τον καθένα μας, όπως τότε βάδισε προς τους Εμμαούς με τους δύο μαθητές του, γιατί αυτός είναι «η οδός και η αλήθεια και η ζωή». Το υπεσχέθη ο ίδιος, ότι θα είναι μεθ’ ημών κάθε στιγμή της ζωής μας δίδοντάς μας έτσι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε. Ας προσέξουμε μόνο μήπως τα μάτια μας δεν τον βλέπουν, γιατί είναι βεβαρυμένα από τα πάθη μας.  Αυτός θα μας δώσει υπομονή, θάρρος, ελπίδα,  αγωνιστικό φρόνημα, σύνεση, ψυχραιμία, για να νικήσουμε και τη λοιμική νόσο του κορονοιού, που μαστίζει την κοινωνία μας. Ας  εμπιστευτούμε τον εαυτό μας στην Πρόνοια του Θεού και στα χέρια της ιατρικής επιστήμης. Ας προσευχηθούμε θερμά για τους ασθενείς συνανθρώπους μας, οι οποίοι αγωνιούν στα νοσοκομεία ή στα σπίτια τους, για το νοσοκομειακό προσωπικό, που αγωνίζεται κάτω από  αντίξοες συνθήκες να σώσει ανθρώπινες ζωές, και για  τους υπεύθυνους άρχοντες, που πρέπει να λάβουν τις ορθές αποφάσεις. 

Με αυτές τις σκέψεις κατασπάζομαι τον Ιερό Κλήρο της ευλογημένης Μητροπόλεώς μας και χαιρετίζω με στοργή τον ευλαβή λακωνικό λαό μας και τους φιλτάτους μας αποδήμους και με πολλή αγάπη πατρική εύχομαι να δώσει ο Νικητής του θανάτου κάθε αγαθό στη ζωή τους.

 

ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ 2021

 

Θερμός ευχέτης σας προς τον Άναστάντα Κύριο

 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ


Οδός Εμπόρων