Vekrakos
Spartorama | Ο Δήμαρχος Σπάρτης «λάμπει δια της απουσίας του», από τον Αντώνη Λουκόπουλο

Ο Δήμαρχος Σπάρτης «λάμπει δια της απουσίας του», από τον Αντώνη Λουκόπουλο

Spartorama 24/04/2021 Εκτύπωση Άρθρα Δημοτικά Κοινωνία
Ο Δήμαρχος Σπάρτης «λάμπει δια της απουσίας του», από τον Αντώνη Λουκόπουλο
Ο Δήμαρχος της Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, φαίνεται να βρίσκεται ακόμη σε φάση «προεκλογικής περιόδου», αφού διοικεί τον Δήμο της Σπάρτης με Θα.. και Θα.., Θα.. καθώς παρακολουθεί εξ αποστάσεως τα έργα που υλοποιούνται σήμερα...
Οδός Εμπόρων

Ο Δήμος Σπάρτης μετά τις εκλογές Μαΐου 2019, άλλαξε Δήμαρχο και όπως πίστευε ο Σπαρτιάτικος λαός ήταν για την καλύτερη επίλυση των προβλημάτων της πόλης του! Μιας ιστορικής πόλης, που είναι ως γνωστό και Πρωτεύουσα της Λακωνίας!

Όμως όλα δείχνουν με την μέχρι σήμερα πορεία του Δημάρχου, Πέτρου Δούκα, δεν φαίνεται η τοπική κοινωνία της Σπάρτης να έχει δικαιωθεί από την απόφασή της, με τις προσδοκίες της να μένουν στο χρονοντούλαπο!

Από την πληροφόρηση που είχα, από πολιτικά πρόσωπα του ιδίου χώρου που ανήκει ο Πέτρος Δούκας, ήταν το έναυσμα αυτού του άρθρου.

Μιλώντας στην πορεία με αρκετούς πολίτες, Δημότισσες & Δημότες της Σπάρτης προσπάθησα να συνθέσω τα πεπραγμένα του Δημάρχου Σπάρτης, Πέτρου Δούκα, δύο χρόνια περίπου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Επίσης, όπως συνηθίζω να κάνω, πήρα τηλέφωνο τον Δήμαρχο Σπάρτης, Πέτρο Δούκα για να έχω και την δική του άποψη.

Μίλησα με την γραμματεία του Δημάρχου,  αλλά όπως ήταν αναμενόμενο, από τις πληροφορίες που ήδη είχα περισυλλέξει, θα ήταν ευχάριστη έκπληξη να είναι τόσο στο Δημαρχείο, όσο και να απαντήσει ο ίδιος στις κλίσεις μου!

Ας θυμηθούμε όμως, πως ο Πέτρος Δούκας, εξελέγχει Δήμαρχος Σπάρτης;

Ο Πέτρος Δούκας  6 μήνες πριν τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019, δήλωσε δημοσία την πρόθεση του, να θέσει υποψηφιότητα ως Υπ. Δήμαρχος Σπάρτης  και το τελευταίο 2μηνό έκανε τον προεκλογικό του αγώνα.

Το πλούσιο βιογραφικό του Πέτρου Δούκα και το όνομα της γυναίκας του, κόρης του Αειμνήστου Μιλτιάδη Έβερτ, προφανώς ήταν αυτά που μαγνήτισαν την  «πλειοψηφία» της τοπικής κοινωνίας της Σπάρτης για να  υλοποιήσει της προσδοκίες της!

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η Δημοτική Παράταξη «Σπάρτη Δήμος που μας αξίζει» με Επικεφαλής τον Πέτρο Δούκα κατέβαινε με την συνεργασία  στελεχών της Δημοτικής  Παράταξης, όπου  Επικεφαλής ήταν η Αναστασία Κανελλοπούλου, πτυχιούχος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών & πτυχιούχος  Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γνώστρια των Αυτοδιοικητικών θεμάτων, έχοντας υπηρετήσει επί μακρόν διάστημα την Αυτοδιοίκηση από τις θέσεις, Δημοτική Σύμβουλος Σπάρτης και Νομαρχιακή Σύμβουλος Λακωνίας, ως μετακλητή Νομάρχης και Περιφερειάρχης για δύο τετραετίες στους Νομούς Ευρυτανίας και Αχαΐας και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ενώ  συμμετείχε υπό πολλές άλλες ιδιότητες στα κοινά της Σπάρτης και της Λακωνίας.

Μια συνεργασία που όλα δείχνουν, ότι δεν ευδοκίμησε, υπαιτιότητα του Πέτρου Δούκα, με την Αναστασία Κανελλοπούλου και την ομάδα της να αποχωρεί λίγες μέρες πριν των εκλογών. 

Πιο συγκεκριμένα, η Αναστασία Κανελλοπούλου δήλωσε, ότι «ο Πέτρος Δούκας δεν τήρησε και δεν τίμησε την συνεργασία του με την ομάδα της και άφησε να την  κατακρεουργήσουν».

Ενώ όλα ξεκίνησαν πάνω σε μια βάση αμοιβαιότητας και προγραμματικών θέσεων όταν ήρθε η ώρα της συγκρότησης του τελικού ψηφοδελτίου, η ομάδα του Πέτρου Δούκα «πέταξε έξω» συνεργάτες της Αναστασίας Κανελλοπούλου.»

Για ποια πλειοψηφία όμως μιλάμε;

Ο Δήμος Σπάρτης έχει εγγεγραμμένους 52.132 δημότες/τισσες  και στις εκλογές του Μαΐου 2019, την Α’ Κυριακή συμμετείχε το 39,54 του συνολικού εκλογικού σώματος, με τον  Σταύρο Αργειτάκο, Επικεφαλής του τοπικού συνδυασμού «Ενωμένοι Πολίτες Δήμου Σπάρτης» να λαμβάνει το 39,63 και 16 έδρες, τον Πέτρο Δούκα, Επικεφαλής του τοπικού συνδυασμού «Σπάρτη Δήμος που Μας Αξίζει» να λαμβάνει το 30,58 και 12 έδρες, τον Ευάγγελο Βαλιώτη, Επικεφαλής του τοπικού συνδυασμού «Δημοτική Ενωτική Κίνηση Σπάρτης» να λαμβάνει το 23,44 και 10 έδρες, και τέλος τον Αλέξανδρο Βουνάση, Επικεφαλής του τοπικού συνδυασμού «Λαϊκή  Συσπείρωση  Σπάρτης» να λαμβάνει το 6,36 και 3 έδρες.

Την Β’ Κυριακή η συμμετέχει το 31,65 του συνολικού εκλογικού σώματος , μειωμένο κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, με τον δεύτερο Υποψήφιο Δήμαρχο, Πέτρο Δούκα, να λαμβάνει το 57,79, έναντι του πρώτου Υποψηφίου Δημάρχου, Σπύρου Αργειτάκου, να λαμβάνει το 42,21.

Πως είναι λοιπόν δυνατόν να μιλάμε για «αποδοχή» της πλειοψηφίας του Δημάρχου Σπάρτης, Πέτρου Δούκα, όταν εξελέγχει από το 31,65 του συνολικού εκλογικού σώματος της Σπάρτης και έλαβε το 30,58, ενώ η δυναμική στο Δημοτικό Συμβούλιο αγγίζει μόλις 12 έδρες!

Με απλά μαθηματικά, είναι Δήμαρχος του 9,68 της τοπικής κοινωνίας και διαθέτει μόλις το 29 επί των συνολικών 41 εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης ! 

Το ότι σήμερα είναι Δήμαρχος της Σπάρτης, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην στήριξη της συνεργασίας του τρίτου, Ευάγγελου Βαλιώτη, με 10 έδρες, που κατ’ ουσίαν συν διοικούν τον Δήμο της Σπάρτης!

Αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνά η τοπική κοινωνία της Σπάρτης και θα πρέπει να πράξει ανάλογα στο μέλλον!

Τώρα όμως μας ενδιαφέρει, κατά πόσο ο Δήμαρχος της Σπάρτης, Πέτρος Δούκας βρίσκεται δίπλα στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία της Σπάρτης και τι έχει κάνει τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του, ως Δήμαρχος;

Ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα του Δημάρχου, είναι, ότι κατάφερε να φέρει στη Σπάρτη τον γνωστό Σκωτσέζο ηθοποιό Τζέραρντ Μπάτλερ, που υποδύθηκε τον ρόλο του Λεωνίδα,  στην ταινία οι «300» με θέμα την Μάχη των Θερμοπυλών και την θυσία των 300 Σπαρτιατών - παλικαριών του Λεωνίδα.

Με την ίδια επιτυχία επιδίδεται στην διοργάνωση διαφόρων οικονομικών φόρουμ, με την τοπική κοινωνία της Σπάρτης να παρακολουθεί άναυδη την οικονομική ανάλυση ως πρωτοετής φοιτητής της οικονομίας, με στόχο την προβολή του και των συμμετεχόντων!

Επίσης, ανέδειξε, τις κολυμβητικές του ικανότητες, ως άξιος χειμερινός κολυμβητής, αλλά και τα πεντακάθαρα νερά του Ευρώτα, κολυμπώντας παρέα με τα βατράχια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό που διαθέτει στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Προγραμματίζει την πεζοδρόμηση τμήματος της οδού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, έμπροσθεν της Κεντρικής Πλατείας Σπάρτης, αφαιρώντας τους γηραιούς φονικές, τους οποίους θα μπορούσε να αντικαταστήσει με νέους και άλλου είδους φοίνικες, όπου στην θέση τους φιλοδοξεί να βάλει Πλατάνια!  Δλδ «Χαιρέτα μας τον Πλάτανο» όπως λέει ο πάνσοφος λαός!

Άξιον Απορίας!

Ο Δήμος Σπάρτης, παίζει να είναι από τους ελάχιστους Δήμους στην Ελλάδα, που δεν έχει Γενικό Γραμματέα, αν όχι ο μοναδικός με βάση του πληθυσμού του, πράγμα που δηλώνει την ανεπάρκεια κατανόησης, του σημερινού Δημάρχου να αντιληφθεί την αναγκαιότητα της ύπαρξης και του σημαντικού ρόλου που έχει ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου.

Μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που καλούνται να λάβουν οι Δήμαρχοι που αναλαμβάνουν καθήκοντα, είναι η επιλογή του Γενικού Γραμματέα, απόφαση καθαρά προσωπική, αφού πρόκειται για θέση «κλειδί», αφού αποτελεί το δεξί χέρι του Δημάρχου, παίρνοντας  πάνω του το συντονισμό των Υπηρεσιών του Δήμου, που μπορεί να απογειώσει την λειτουργία του Δήμου ή αντιθέτως, να αποβεί έως και αυτοκαταστροφική.

Ενώ ο ισχύον Νόμος του 2019, κατανοώντας την ύπαρξη του θεσμικού προσώπου και τον σημαντικό του ρόλο, δίνει πλέον την δυνατότητα σε όλους τους Δήμου της Ελλάδος να έχουν Γενικό Γραμματέα, απαλείφοντας τα πληθυσμιακά κριτήρια που απαγόρευαν το διορισμό τους, ο Δήμος Σπάρτης λειτουργεί περίπου ένα χρόνο – χωρίς Γενικό Γραμματέα, με τον Δήμαρχο να σφυρίζει αδιάφορα...!

Ειδικότερα, ο Πέτρος Δούκας, κατά πληροφορίες, όταν ανέλαβε Δήμαρχος Σπάρτης, είχε Γ.Γ.

Εκείνος όμως, έχοντας όλο το δικαίωμα εκ του νόμου, διόρισε Γ.Γ. του Δήμου Σπάρτης, την αξιόλογη και ικανή, Κωνσταντίνα Σακελαράκου, η οποία ήταν επί μακρόν χρόνο δημοτική υπάλληλος του Δήμου Σπάρτης.

Για λόγους «ασυμβίβαστου για την θέση Γ.Γ.», παραιτήθηκε από υπάλληλος του Δήμου και μετά αποδέχθηκε τον διορισμό της ως Γ.Γ. του Δήμου, ενώ μετά την παρέλευση λίγων μηνών την απέλυσε, απαλλάσσοντας την και από τα καθήκοντα του Γ.Γ. και έκτοτε ο Δήμος παραμένει μέχρι και σήμερα – χωρίς Γ.Γ.

 

Εύγε Δήμαρχε! Από την προεκλογική περίοδο μέχρι τώρα έχει «πετάξει έξω» ουκ ολίγους συνεργάτες και να δεις, ότι όλοι τους είναι άξιοι!

Όσο αφορά για την αξιολόγησή του μιλούν τα πεπραγμένα!

Θέματα αξιοποίησης των υπολοίπων κοινοτήτων και προαστίων του Δήμου Σπάρτης, αλλά και στου ιστού της Πόλης, ούτε λόγος να γίνεται.

Ενδεικτικά αναφέρομαι στην πλατεία Αϊ Γιάννη, περιοχή Μαγούλας και Παρόρι, καθώς και τα απαράδεκτα πεζοδρόμια του Κεντρικού ιστού της Πόλης, στην δημιουργία δημοτικού χώρου στάθμευσης και πεζοδρομήσεων δρόμων, παρεμβάσεις που έπρεπε να απασχολούν την πλειοψηφία του Δ.Σ. για να δώσουν πνοή στις περιφερειακές επιχειρήσεις, αλλά και στην τόνωση της τοπική αγορά στο κέντρο της Σπάρτης, ιδιαίτερα αυτή την δύσκολη οικονομική περίοδο που μας έφερε η Υγειονομική κρίση. 

Πράγμα που δεν αποφέρουν οι διάφορες χολιγουντιανές φιέστες και άσκοπες  τηλεδιασκέψεις υψηλών προδιαγραφών, με αξιόλογους καλεσμένους, ναι μεν, του οικονομικού και πολιτικού κύκλου, αλλά δεν λύνουν τα προβλήματα, ούτε αφορούν την τοπική κοινωνία!

Ο Δήμαρχος της Σπάρτης, Πέτρος Δούκας,  φαίνεται να βρίσκεται ακόμη σε φάση «προεκλογικής περιόδου», αφού διοικεί τον Δήμο της Σπάρτης με  Θα.. και Θα.., Θα.. καθώς παρακολουθεί εξ αποστάσεως τα έργα που υλοποιούνται σήμερα, έχοντας αποφασίσει και δουλέψει γι’ αυτά, οι παρελθόντες εκλεγμένες διοικήσεις του Δήμου Σπάρτης, ενώ εκείνος έχει επικεντρωθεί κάνοντας δημόσιες σχέσεις, έχοντας λύσει τα μεγάλα και σοβαρά θέμα του Δήμου της Σπάρτης!


Γι’ αυτό καλέ μου Δήμαρχε, σας πληροφορώ, ότι η τοπική κοινωνία της Σπάρτης ενδιαφέρεται για τα μείζονα προβλήματα της καθημερινότητα του.

Δεν επέλεξε Δήμαρχο – Μάνατζερ, αν αυτό ήθελε, θα επέλεγε τον Ηλία Ψινάκη!


Γι’ αυτό καλέ μου Δήμαρχε, ο τίτλος του άρθρου «λάμπει δια της απουσίας του» αν και Δήμαρχος!

Και δεν έχει να κάνει η απουσία σας από την Πόλη, αλλά κυρίως από την αδυναμία σας να αφουγκραστείτε τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας!

Για την μέχρι σήμερα διοίκηση του Δήμου και το «σόου» που παρακολουθεί η τοπική κοινωνία της Σπάρτης, δεν είναι άμοιρος ευθυνών και ο Ευάγγελος Βαλιώτης, ο οποίος δεν φαίνεται να πιέζει για την λήψη αποφάσεων, τόσο για την ορθότερη διοίκηση του Δήμου, για την αναγκαία πρόσληψη Γ.Γ., καθώς και επίλυση των προαναφερόμενων καθημερινών προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας.

Δήμαρχε, το τηλέφωνο μου βρίσκεται στην γραμματεία σας κι εγώ στην διάθεση σας για να φιλοξενήσω τις απόψεις σας!

Αντώνης Λουκόπουλος,  antiparauesis.blogspot.com


Οδός Εμπόρων