Vekrakos
Spartorama | «Μπαρούτι για την Επανάσταση»

«Μπαρούτι για την Επανάσταση»

Spartorama 06/04/2021 Εκτύπωση Εκδηλώσεις Κοινωνία Πολιτισμός
«Μπαρούτι για την Επανάσταση»
Νέα παιδική έκδοση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)
Οδός Εμπόρων

Στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει το νέο παραμύθι Μπαρούτι για την Επανάσταση της Σοφίας Καλαντζάκου, σε εικονογράφηση Θάνου Τσίλη.

Η έκδοση, που συνδέεται με τη θεματική του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης του ΠΙΟΠ στη Δημητσάνα, περιγράφει την καθημερινή ζωή δυο παιδιών της περιοχής, κατά την προεπαναστατική περίοδο. Ποιες προσπάθειες έκαναν να μορφωθούν, να εργαστούν, αλλά και να «ανακαλύψουν» τον κόσμο μακριά από τον τόπο τους; Κυρίως, όμως, πώς συμμετείχαν στις προετοιμασίες που οδήγησαν στην Επανάσταση του ΄21;

Με τον άμεσο λόγο της, η Σοφία Καλαντζάκου, καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο New York University, μάς ταξιδεύει σε έναν κόσμο οικείο στους μεγάλους αλλά εν πολλοίς άγνωστο στα παιδιά. Με αφετηρία την κοινή πορεία και την αγάπη των δυο πρωταγωνιστών, της Βιολέτας και του Νικόλα, η συγγραφέας φωτίζει πτυχές της προεπαναστατικής ιστορίας της Δημητσάνας, καθώς και της συμμετοχής των κατοίκων της στις πολεμικές ετοιμασίες για την Επανάσταση.

Παράλληλα, ο εικονογράφος Θάνος Τσίλης προσεγγίζει με ευαισθησία και δυναμισμό τους χαρακτήρες και το ιστορικό και φυσικό περιβάλλον του παραμυθιού συνδυάζοντας στοιχεία που παραπέμπουν σε κόμικ και παιδικό graphic novel. Η ζωγραφική και σχεδιαστική σύνθεση μάς μεταφέρει στη Δημητσάνα, παρουσιάζοντας, μεταξύ άλλων, τις υδροκίνητες εγκαταστάσεις και τους μηχανισμούς που σήμερα αποτελούν εκθέματα του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης.  

Το παραμύθι Μπαρούτι για την Επανάσταση διατίθεται και σε Γραφή Braille (ISBN 978-960-244-218-0). Μεταγράφηκε και εκτυπώθηκε στο Εκτυπωτικό Τμήμα Braille του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος. 

 

 

Μπαρούτι για την Επανάσταση
Σοφία Καλαντζάκου
Εικονογράφηση: Θάνος Τσίλης
Αθήνα 2021, σ. 64
ISBN 978-960-244-217-3
€ 18,00 

 

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Αγγέλου Γέροντα 6, 105 58 Αθήνα
Τ.: 210 3256922 | www.piop.gr







  



Οδός Εμπόρων