Vekrakos
Spartorama | «Οι πρόσφυγες και η Σπάρτη», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Οι πρόσφυγες και η Σπάρτη», από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 05/03/2021 Εκτύπωση Άρθρα Δημοτικά Κοινωνία Προσφυγικό
«Οι πρόσφυγες και η Σπάρτη», από τον Βαγγέλη Μητράκο
Δυστυχώς, ένα τεράστιο «ουφ» ανακούφισης βγήκε ηχηρό από τους Σπαρτιάτες (πλην εξαιρέσεων), συνοδευόμενο από εμετικά σχόλια κάποιων
Οδός Εμπόρων

Τα τρομαγμένα μάτια, τα συσπασμένα πρόσωπα και τα χλωμά χείλη  των προσφύγων πίσω από την τζαμαρία του ξενοδοχείου της Σπάρτης  ήταν μια γροθιά στο στομάχι της καθωσπρέπει κοινωνίας μας.  Τα απελπισμένα  χτυπήματα  των χεριών τους πάνω στα τζάμια ήτανε ένα σήμα  SOS που κανένας δε λάμβανε. Και η κοπελίτσα, που κατέρρευσε στο πεζοδρόμιο, σχίζοντας όσες ψυχές  είναι ακόμα  ζωντανές με τις κραυγές του απελπισμένου πόνου, ήτανε η εικόνα των ΟΛΩΝ εκείνων των Ανθρώπων, που η «πολιτισμένη» και «ανεπτυγμένη», «χριστιανική»   Δύση, αφού ξαμόλησε στις χώρες τους τα Σκυλιά του Πολέμου, αφού από χρόνια πολλά επέβαλε εκεί τη φτώχεια και τη στυγνή εκμετάλλευση για να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα γεωπολιτικά και στρατηγικά-ιμπεριαλιστικά  σχέδιά της, τους ανάγκασε ν’ αφήσουν τις πατρίδες τους, να εγκαταλείψουν ό,τι έζησαν κι αγάπησαν και να  βγούνε περιπλανώμενοι, χωρίς ουρανό, στις γειτονιές του κόσμου, ζητιανεύοντας ανθρωπιά.

Και η Σπάρτη; Δυστυχώς, ένα τεράστιο «ουφ» ανακούφισης βγήκε ηχηρό από τους Σπαρτιάτες (πλην εξαιρέσεων), συνοδευόμενο από εμετικά σχόλια κάποιων, που ενώ δηλώνουν «χριστιανοί» και «ελληναράδες» αγνοούν  το «ξένος ήμην και συνηγάγετέ με» του Χριστού, αλλά και το ότι οι πρόγονοί μας θεωρούσαν τους ξένους πρόσωπα ιερά, λατρεύοντας τον Ξένιο Δία που τους προστάτευε.

(Η Καινή Διαθήκη και η Ελληνική  Ιστορία είναι για να τις μελετάμε βαθιά κι όχι για να στολίζουμε μ’ αυτές κομοδίνα και  βιβλιοθήκες.) 

Όταν ήρθαν οι ξένοι στη Σπάρτη ειπώθηκε: «σήμερα καταστράφηκε η πόλη μας… έχουμε καταντήσει ο σκουπιδότοπος της Ελλάδας;».

Τώρα, ΟΛΟΙ ξέρουν, πως  αυτό συνέβη πράγματι, αλλά αφού έφυγαν οι πρόσφυγες.

 

ΥΓ: Δεν εξαιρώ και τον εαυτό μου από συμμέτοχο στην ντροπή. Που εκ του μακρόθεν συμπαθούσα και συμπονούσα τους ξένους χωρίς κάτι να κάνω γι’ αυτούς, μαζί με άλλους συμπολίτες.

 

 

Σπάρτη 5-3-2021
Βαγγέλης Μητράκος

 

Φωτογραφία άρθρου: Hope for a New Life – Warren Richardson (The World Press Photo of the Year 2015)                                                                 


Οδός Εμπόρων